(17.20 hodin)
(pokračuje Krajíček)

Finanční kontrola v tomto případě nic neřeší. (Předsedající: Pane poslanče, čas.) Ta může pouze konstatovat, ale hrozí nedokončení stavby.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, překračujete jednu minutu.

Slovo má ministryně zdravotnictví paní Marie Součková.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Marie Součková: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení páni poslanci, chtěla bych říci panu poslanci Krajíčkovi, že i on dobře ví, že naše podklady jsou vypracovávány na podkladě podkladů, které si dožádáváme v dané nemocnici, a podle kvality zpracování těchto podkladů využíváme potom k dalším jednáním a dokumentaci pro Ministerstvo financí. Pokud nemocnice nezpracuje v přesném ohodnocení nebo rozsahu, tak jak požaduje Ministerstvo financí, je naší povinností opakovaně vyzvat danou nemocnici, aby dodala dokumentaci ve správné podobě, tak aby byla relevantní pro jednání s Ministerstvem financí. Toto dopisování trvalo opravdu delší dobu, nicméně si myslím, že i ten, který je příjemcem investice, by si měl být vědom odpovědnosti za správnost dokumentace a dodávání také v termínu.

Samozřejmé je, že kdybychom byli přímo správci kapitoly jako takové s naplněním finančních částek a nemuseli žádat po odsouhlasení programu Ministerstvo financí, byla by cesta rychlejší. Je mi líto, že tento mezičlánek stále ještě existuje. Myslím, že jsme udělali vše pro to, aby kroky byly napraveny.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji ministryni zdravotnictví paní Marii Součkové. Nyní udílím slovo panu poslanci Jiřímu Patočkovi, aby přednesl svou interpelaci rovněž na ministryni zdravotnictví paní Marii Součkovou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Patočka: Děkuji, paní předsedající. Vážená paní ministryně, vážení ministři a kolegové, Státní oblastní nemocnice Trutnov zadala v závěru loňského roku veřejnou zakázku na nákup tomografu dle určené specifikace. Lhůta této soutěže skončila 3. 12., následovala lhůta pro vyhodnocení, pro případné odvolání, ale již 7.  2. byla uzavřena s vítězem soutěže smlouva, včetně čtyř dodatků. Podle mého soudu je tato smlouva o dílo právně neplatná.

Nyní k předmětu soutěže. Předmětem byl přístroj tomograf Somatom Sensation 4, jemuž odpovídá cena 30 milionů korun, která odpovídá vítězství v soutěži. Dodán byl a instalován přístroj kvalitativně o třídu nižší, jehož cena se pohybuje v intervalu cca 15 milionů korun. Ani případné - snad - plánované dodání jiného přístroje Somatom Emotion 6 v červnu 2003 nelze považovat za splnění veřejné zakázky, protože je to typ, který pouze modernizuje tento jednoduchý přístroj, který tam byl dodán.

Smlouva o dílo ovšem, jak mám zjištěno, ponechává cenu v úrovni vysokého kvalitního původního zadání, tzn. ve 30 milionech korun. Zdá se mi, že došlo evidentně k mnoha porušením, minimálně zákona o zadávání veřejných zakázek.

Dovolím si určité srovnání. Je to asi tak, jako kdybych si - nebo kdokoli - objednal mercedes v nejvyšší třídě, s nejvyšším vybavením a dostal fabii s tím, že možná dostanu později levnější octavii, ovšem s tím, že zaplatím mercedes. To je podle mého soudu naprosto skandální a já si vás dovoluji velmi zdvořile požádat o vaše vyjádření k této situaci - jak k neplatnosti této smlouvy a vůbec k předmětu dodávky.

Děkuji za vaše vyjádření.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu poslanci Jiřímu Patočkovi. Slovo udílím paní ministryni zdravotnictví Marii Součkové.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Marie Součková: Děkuji. Vážený pane poslanče, chtěla bych trochu uvést na správnou míru vaše tvrzení o tom, že byl koupen mercedes a dostal někdo trabanta. (Poslanec Patočka: Fabii.) Já bych to dotáhla ještě do formy trabanta. Možná by to bylo úměrnější.

Takto to opravdu není, protože musím říci, že nemocnice Trutnov v roce 2002 obdržela v rámci programu Podpora snížení zátěže obyvatelstva ionizujícím zářením dotaci na pořízení tohoto přístroje - spirálního CT - ve výši 7 milionů 360 tisíc korun. Z vlastních finančních zdrojů potom doplácela 22 milionů 631 tisíc, a to na splátky, pro které se nemocnice rozhodla v letech 2003 až 2004. Bylo realizováno výběrové řízení, které bylo plně v souladu se zákonem č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek, a nemocnice Trutnov uzavřela smlouvu o dílo s uchazečem, který dle vyhodnocení předložil nejvhodnější nabídku. Vzhledem k tomu, že z provozních důvodů na straně objednavatele posunula realizaci stavebních úprav na pracovišti, byl potom předmět díla přílohou ke smlouvě o dílo předán ve výrobních prostorách dodavatele a bezúplatně uskladněn do doby realizace přípravy pracoviště.

Dodatkem z 30. 12. 2002 uzavřené smlouvy o dílo se objednatel a zhotovitel dohodli o částečné změně hardwarové konfigurace přístroje vzhledem k tomu, že u zařízení s původní specifikací je ukončován výrobní program, a budou tak dodány nejmodernější hardwarové komponenty. Softwarové vybavení zůstává stejné, navíc bude dodán software pro kostní denzitometrii a další pracovní stanice, přičemž cena díla a všechna ostatní ustanovení původní smlouvy o dílo zůstávají beze změn.

Vzhledem k tomu, že verze spirálního přístroje CT ve vyšší kvalitě bude dodána v termínu červen až červenec 2003, smluvní strany se dohodly, že do té doby bude dodán přístroj jiný, který si po instalaci kontrahovaného zařízení výrobní závod vezme zpět.

Odbor investičního rozvoje Ministerstva zdravotnictví vzal obsah dodatku ke smlouvě na vědomí. Nic jiného ani nemůžeme v této části činit. Obměna tohoto radiodiagnostického zařízení je odborem investičního rozvoje Ministerstva zdravotnictví sledována. Závěrečné vyhodnocení přeběhne podle platného rozhodnutí o účasti státního rozpočtu a financování akce v termínu do června roku 2005.

Musím říci, že stanovisko, které dala i komise pro posuzování rozmístění přístrojů vybrané zdravotnické techniky, které vydává samozřejmě na základě projednání v této komisi, bylo platné již ze dne 19. 9. 2001, kdy byl odsouhlasen nejen CT přístroj druhé kategorie, tzv. obměna, také i kobaltový ozařovač, a to bylo potom samozřejmě bez nároku na dotaci ze státního rozpočtu, nicméně po přehodnocení a nutnosti rychlejší obměny ve smyslu dodržení atomového zákona, který nás nutí, abychom skutečně snížili ionizující záření a zdraví škodlivých účinků pro občany, tak jsme přistoupili k tomu, že jsme poskytli v rámci tohoto programu dotaci.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji ministryni zdravotnictví paní Marii Součkové a táži se pana poslance, zda chce položit doplňující otázku. Ano, je tomu tak. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Patočka: Děkuji. Myslím si, že paní ministryně potvrdila, že nebyl dodán předmět podle soutěže o veřejné zakázce. Domnívám se, že potvrdila, že to byly jiné přístroje, i cenově. Nečekal jsem příliš jinou odpověď. Myslím si, že je to případ, který by asi měl skončit jako podnět na Nejvyšším kontrolním úřadu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má ministryně zdravotnictví paní Marie Součková.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Marie Součková: Ano, domnívám se, pane poslanče, že každý máme možnost dát určitý podnět, čili předpokládám, že i vy využijete tohoto práva a podnět k tomuto způsobu učiníte, nicméně upozorňuji jen na záležitost, že takto se dohodli jak objednavatel, tak i zadavatel, kterým byla Nemocnice Trutnov.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jako další byl vylosován pan poslanec Jaroslav Gongol, který přednese svou interpelaci na ministra financí pana Bohuslava Sobotku. Pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP