(17.10 hodin)
(pokračuje Dostál)

Snad ještě jednu malou vsuvku na závěr. Minulý týden jsem zde v kuloárech mluvil s veřejným ochráncem autorských práv, který mi v debatě sdělil, že OOAS se na jeho stůl vrátila v podobě stížnosti autorů výtvarných děl kostymérů, kteří nechtějí být touto organizací zastupováni, a přesto se bohužel nemohou z této organizace vyvázat. Přikazovat v demokratickém státě autorům, která organizace je má zastupovat, se podle mého názoru nesluší a v demokratickém režimu ani ministrovi kultury nepřísluší.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji ministru kultury panu Pavlu Dostálovi a táži se paní místopředsedkyně, zda chce položit doplňující otázku. Ano, je tomu tak. Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já s tou odpovědí spokojena nejsem, protože ten závěr mě utvrdil v tom, že se tady opravdu děje něco špatného. Protože tady nejde o to, jestli máme, nebo nemáme přikazovat výtvarníkům, kterou organizací se nechají zastupovat. Tady jde o to, že zde bylo několik organizací, mezi nimiž si výtvarníci mohli vybrat, a tento počet organizací ministerstvo svým rozhodnutím zredukovalo tak, že jednu organizaci z této soutěže svým nečiněním vyřadilo. O to tady přece jde a já se vás právě ptám, proč po dva a půl roku, přestože jste na tuto situaci upozorňován, vaše ministerstvo nezahájilo správní řízení o přidělení možnosti zastupování těchto kolektivních práv, proč to muselo dojít tak daleko, že musel v této věci rozhodnout Ústavní soud, byť s výjimkou jednoho z ústavních soudců, ale to nemění nic na platnosti soudu, že jste postupovali špatně. To mě zajímá. Na to jsem se ptala.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má ministr kultury pan Pavel Dostál.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Dovolte, abych stručně sdělil paní poslankyni na její otázku, že to bylo zřejmě tím, že mám o této organizaci podstatně jiné informace než paní poslankyně. Znovu zdůrazňuji - udělení licence není záležitostí politickou, ale záležitostí spadající plně do kompetencí ministra kultury. Plně do kompetencí! Záleží tedy na Ministerstvu kultury, jestli ve správním řízení, které nyní probíhá, bude tato licence udělena. Licenční záležitost je velice citlivá, je v ní rozhodováno také na základě posudků, dobrozdání, také na základě zájmu autorů, a proto došlo u OOAS k tomu, co paní poslankyně tak kritizuje.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu ministrovi. Nyní dávám slovo panu poslanci Miroslavu Krajíčkovi, který byl vylosován na 14. místě, a to k přednesení ústní interpelace na ministryni zdravotnictví paní Marii Součkovou. Připraví se pan poslanec Jiří Patočka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Děkuji, paní předsedající. Vážená paní ministryně, situace v oblasti realizace investic je u akcí garantovaných vaším ministerstvem poměrně složitá. Mám pro to pochopení. Co však chápu obtížně a mnohdy nechápu vůbec, jsou postupy ministerstva při vlastní realizaci těchto investičních akcí. V současné době se blíží smluvní termín, to je 30. 6. 2003, dokončení akce Nemocnice Opava, výstavba a rekonstrukce operačních sálů a lůžkové části včetně vybavení. Vzhledem k tomu, že do dnešního dne nebyly uvolněny finanční prostředky na dokončení této akce ve výši 50 mil. Kč, žádám vás o sdělení termínu, kdy tyto finanční prostředky budou uvolněny. Pokud totiž smluvní termín nebude dodržen z důvodu nedodržení smluvních podmínek na straně objednatele, hrozí nebezpečí navýšení ceny díla.

Položím vám tedy pouze tři otázky. Jak je možné, že změna rozhodnutí není do dnešního dne zúřadována, když byla uznána její oprávněnost vaším ministerstvem již v březnu 2002? Otázka druhá - kdo ponese odpovědnost za případné navýšení ceny díla z důvodu nedodržení smluvních podmínek, když jejich dodržení je podmíněno uvolněním oněch 50 mil. Kč? Otázka třetí - z jakých zdrojů a v jakém čase by bylo toto navýšení ceny díla hrazeno?

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu poslanci Miroslavu Krajíčkovi. Nyní uděluji slovo ministryni zdravotnictví paní Marii Součkové.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Marie Součková: Děkuji za udělení slova. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane poslanče, dovolte mi, abych vám odpověděla na váš dotaz, který se týká rekonstrukce Nemocnice Opava. Já zde musím říci, že vaše interpelace, tak jak jste ji přednesl, byla v některých místech zavádějící. Já bych chtěla poopravit termíny, které byly uvedeny.

Akce měla být podle původního rozhodnutí dokončena již v říjnu 2002. Z důvodu nesplnění závazných parametrů byl podle § 8 odst. 3 písm. a) podán podnět k zahájení řízení ve věci odvodu za porušení rozpočtové kázně místně příslušnému finančnímu úřadu. Bylo to právě z toho důvodu, že správcem programu dané akce bylo v souladu s pokynem Ministerstva financí provedeno závěrečné vyhodnocení právě proto, že její termín nebyl dodržen. Jinak tato akce byla dána do rozpočtu pod evidenčním číslem 33 52 10026, na výstavbu a rekonstrukci operačních sálů, plně odpovídala vyhlášce Ministerstva financí č. 40/2001 Sb., o účasti státního rozpočtu na financování programu reprodukce majetku, k odsouhlasení. Změnu, o které zde hovoříte, jsme předložili z hlediska možností a dožádání dané nemocnice opakovaně, tak jak jste uvedl, již 3/02, kdežto nemocnice v postupných termínech dodávala různá potřebná data tak, abychom mohli závazně hovořit, zda to bylo, či nebylo správně profinancováno. V souladu se správcem programu a dle závěrečného vyhodnocení jsme provedli také odsouhlasení upraveného návrhu změny rozhodnutí dané akce a předali jsme to Ministerstvu financí, bohužel až v tomto roce, protože právě z důvodu podání podnětu k zahájení řízení ve věci odvodu za porušení rozpočtové kázně jsme nemohli postupovat jinak, dokud nebude překročený limit a dané porušení vyřešeno.

Myslím si, že toto by mohla být odpověď na váš dotaz. Podle toho, jak se k tomu postaví finanční úřad, budeme postupovat tak, aby bylo vše vyřízeno. Nevím, z jakého důvodu rekonstrukce nebyla dokončena v říjnu 2002.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji paní ministryni paní Marii Součkové a táži se pana poslance Miroslava Krajíčka, zda chce mít doplňující otázku. Je tomu tak. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Paní ministryně, ale na ty otázky jsem odpovědi nedostal. Akce měla být skutečně dle původního rozhodnutí dokončena v říjnu 2002, ale žádost o změnu rozhodnutí byla podána v již měsíci březnu, tzn. v době, kdy se zjistily závady, které neumožňují stavbu dokončit podle tohoto rozhodnutí. Snaha ministerstva o úspěšné dokončení stavby v původním termínu je tedy taková, že do dnešního dne finanční prostředky uvolněny nebyly. Nebyla zpracována žádost o změnu rozhodnutí. Informace z Ministerstva financí mám takové, že poslední návrh, který byl dodán tento nebo minulý týden na Ministerstvo financí, byl vrácen pro chyby. To znamená, že řešení je opět v nedohlednu. Myslím si, že ta záležitost skutečně nesnese odkladu, protože mám dojem, že i ministr financí a různé odbory psali žádost vašemu ministerstvu, aby to rozhodnutí bylo zpracováno.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP