(17.50 hodin)

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Já si jenom dovolím upozornit, a bude to ve stenozáznamu, že v poměru 30 miliard a 25 miliard je také těch 6 miliard korun pro zemědělce, což je naše vnitřní rozhodnutí a je to to, k čemu nás Evropská unie nenutí a nevyplývá to z členství v Evropské unii. Doplňuji jenom pro přesnost, aby v reakci to bylo naprosto zřetelné.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní skutečně udílím slovo panu poslanci Miroslavu Benešovi, aby přednesl svoji interpelaci na ministra průmyslu a obchodu pana Milana Urbana. Připraví se pan místopředseda Ivan Langer.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Paní předsedající, děkuji za slovo. Pan ministr mi jistě promine, neboť nepochybně jako ministr průmyslu a obchodu ví, že oněch minus pět miliard bude minimálně pět prostě proto, že v běžném roce zúřadovat všechny fondy je velmi obtížné a těžko stihnutelné a vždycky se to stíhá až v letech dalších.

Ale nyní již dovolte k mé interpelaci. Přiznám se, že vznikla na základě interpelace týkající se zákona o obalech. Již jsem to avizoval dopředu, protože se musím přiznat, že jsem byl překvapen. Byl jsem překvapen, když jsem se začal zajímat, jak vlastně veškeré regulace vznikly. Nalezl jsem si zákon číslo 22/1997, o technických požadavcích na výrobky, nalezl jsem si, co to je Český normalizační institut, který byl utvořen k 1. lednu 1993, jehož funkce je především tvorba českých technických norem, vydávání a distribuce českých technických norem, poskytování informací o technických normách a spolupráce s institucemi z jiných zemí v této oblasti. Protože jsem potřeboval výstupy, tedy vlastní normy, tak jsem si naivně myslel, že můj asistent vjede na internet a vyjede mi ony normy. Jaké bylo překvapení, když jsem začal zjišťovat, jaké jsou ceny. Namátkou jsem si vytáhl všechny normy, které se týkají přímo obalů, a zjistil jsem, že průměrně v PDF formátu stojí jedna stránka 15,50 korun.

Protože v jiných zemích je obvyklé, že tyto normy jsou distribuovány bezplatně, má otázka je velmi jednoduchá. Pane ministře, připravujete nějakou novelu, aby české státní normy byly dostupné bez nároku na finanční prostředky? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má ministr průmyslu a obchodu pan Milan Urban.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane poslanče, vážení kolegové, česká technická norma poskytuje pro obecné a opakované používání pravidla, směrnice nebo charakteristiky činnosti nebo jejích výsledků zaměřené na dosažení optimálního stupně uspořádání ve vymezených souvislostech. Tuto tvorbu a vydávání norem zajišťuje na základě pověření Ministerstva průmyslu a obchodu skutečně Český normalizační institut, a to rozhodnutím Ministerstva průmyslu a obchodu číslo 204/1997.

Český normalizační institut je povinen zabezpečit řádnou distribuci českých technických norem do dvou týdnů po doručení objednávky, přitom české technické normy jsou vydávány jak v tištěné, tak i v elektronické podobě. V praxi lze v Českém normalizačním institutu objednat české technické normy jak písemně, dopisem, faxem, e-mailem, tak i prostřednictvím elektronického objednávkového systému umístěného na webových stránkách institutu. Následná distribuce českých technických norem a jejich prodej jsou prováděny zásilkovým způsobem prostřednictvím České pošty. České technické normy je též možno přímo zakoupit v pultovém prodeji v prodejnách Českého normalizačního institutu se sídlem v Praze. Zajištění tisku českých technických norem na objednávku a zavedení objednávkového a zásilkového systému nahradilo dřívější neefektivní sítě regionálních prodejen.

Teď ke konkrétní otázce. Pana poslance zklamu. Moje informace je naprosto rozdílná od jeho vyjádření, tedy že ve vyspělých zemích jsou tyto normy poskytovány zadarmo. V současné době je cena českých technických norem v průměru 18krát nižší než v zemích Evropské unie. Středním a vysokým školám poskytuje Český normalizační institut za určitých smluvních podmínek slevu při nákupu českých technických norem, a to ve výši 50 % kupní ceny, dále je poskytována sleva 25 % technickým knihovnám, vybraným sdružením knihoven České republiky. Český normalizační institut poskytuje veškeré služby všem uživatelům na základě veřejně vyhlášených podmínek, např. smlouvy, ceníky, které jsou uvedeny na jeho webových stránkách. Ceníky obsahují jediný případ, kdy je cena dodání kopie technické normy zvýšena o 30 %, a to, jde-li o expresní kopie poskytnuté do 24 hodin od obdržení objednávky specifických, zejména zahraničních norem a dokumentů. To však nejsou případy, kdy Český normalizační institut má povinnost ze zákona normy vydávat a distribuovat.

V současné době pracuje Český normalizační institut na projektu prodeje českých technických norem v elektronickém formátu prostřednictvím internetu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu ministrovi průmyslu a obchodu a táži se pana poslance, zda chce položit doplňující otázku. Ano. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji. Paní předsedající, já se nechci přít, neboť už jsme si zvykli, že v celé Evropě vždycky najdeme minimálně jeden členský stát, na kterém můžeme kterékoliv své tvrzení prokázat. Jenom bych chtěl upozornit, že v roce 2001 onen tištěný magazín českých státních norem stál 60 korun, v roce 2002 110 korun. Jakékoliv kroky, jakékoliv činy socialistické vlády jsou provázeny vznešenými slovy o podpoře podnikání. Já konstatuji, že toto podpora podnikání není.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má ministr průmyslu a obchodu pan Milan Urban.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane poslanče, chápu, jako opoziční poslanec nemůžete být spokojen s mojí odpovědí, a také tomu rozumím. Nicméně už tolik nechápu, že české technické normy mají být příkladem pro to, že funguje, či nefunguje podpora podnikání v České republice. Já si myslím, že cena, která je 18krát nižší, než je obvyklé v Evropě, cena, která je v řádech sto korun nebo deseti korun, skutečně není tím rozhodujícím prvkem pro to, zda funguje, nebo nefunguje český podnikatelský sektor.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní udílím slovo panu poslanci Ivanu Langerovi, který přednese svoji interpelaci na ministra financí pana Bohuslava Sobotku. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážená paní předsedající, chtěl bych jenom na pana ministra zareagovat, že nejenom že ceny jsou u nás 18krát nižší, ale také zisky jsou 18krát nižší apod. Pomoc je asi skutečně v tom, že nejdříve lidem sebereme z kapes co možná nejvíce, a potom si část z toho jako stát necháme a pak jim možná něco vrátíme zpět.

Ale teď již k vlastní interpelaci. V březnu loňského roku přijala vláda usnesení o opatřeních nutných k dokončení a vypořádání transakce převzetí IPB, a. s., Československou obchodní bankou. Na základě tohoto usnesení mají být převedeny offshorové struktury bývalé IPB, tzv. kajmanské fondy, na stát, resp. na Českou konsolidační agenturu. Podle mých informací se tak bohužel nestalo a chci si ověřit skutečnost, zda tato transakce musela být provedena nejpozději do 6. května, jinak by uplatněné opce na převod majetku byly promlčeny a Česká konsolidační agentura by byla tak nucena podat žalobu u Rozhodčího soudu.

Rád bych znal postoj pana ministra v této konkrétní kauze, ale zejména také budoucí řešení této kauzy, a v této souvislosti si dovoluji položit následující otázky.

Proč dosud nebyly, pokud jsou mé informace správné, převedeny offshorové struktury bývalé IPB na Českou konsolidační agenturu?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP