(11.10 hodin)

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedo, drahá vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych dříve než budeme hlasovat o návrhu zákona, který jsme již jednou schválili a který nám vrátil pan prezident k novému posouzení, zde uvedla důsledky přijetí takovéhoto návrhu. Troufám si tvrdit, že pro toto mé vystoupení je zde prostor, neboť i při předchozím čtení jsem hlasovala proti tomuto návrhu.

Stávajících patnáct zoologických zahrad v případě přijetí takovéhoto zákona plně splňuje podmínky EU i bez zákona a zřejmě všech patnáct obdrží bez problémů od ministerstva licenci. Neumím si však představit, jak splní podmínky někdo, kdo bude chtít zoologickou zahradu zřídit, protože většina podmínek je vázána na dlouhodobější provozování zoologické zahrady, což však bez licence nebude možné. Bude sice v žádosti o udělení licence možnost sdělit, jakým způsobem budou splněny v budoucnu, ale uvedený termín pro tento případ dvou let stejně není splnitelný. Bude to tedy znamenat petrifikaci stávajícího počtu zoologických zahrad.

Tyto stávající zoo nebudou už kontrolovány pouze zřizovateli, tedy obcemi, ale i ministerstvem životního prostředí, které je může i za malicherné nedostatky dočasně (nebo?) úplně zavřít. Lze si v našich podmínkách docela dobře představit, že se ministrem životního prostředí stane fanatický odpůrce existence zoologických zahrad - prosím, to není výhrada proti stávajícímu panu ministrovi, v žádném případě - který za zjištěné nedostatky, a ty lze najít vždy, zruší všechny zoologické zahrady v České republice.

Ani při splnění všech podmínek stanovených v zákoně nemusí žadatel licenci získat, protože na ni není zákonný nárok. Rozhoduje volná úvaha úředníka.

Zároveň s největší pravděpodobností zanikne většina oblíbených zooparků, které dnes doplňují mnoho rekreačních ploch ve větších městech, protože zpravidla chovají více než dvacet druhů zvířat a to návrh zákona nepřipouští. Návrh zákona sice vytváří jistý nárok na dotaci ze státního rozpočtu a podle důvodové zprávy je počítáno na tyto dotace s částkou 55 milionů korun, což v průměru znamená na stávajících patnáct zoologických zahrad přibližně 3 600 000 Kč na jednu ročně.

Domnívám se, že fatálním problémem tohoto zákona, když nic jiného, je v každém případě zúžení podmínek pro nabytí licence a pro rozšíření možnosti získání oprávnění pro další zoologické zahrady, a tím také velmi významná restrikce.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nezlobte se prosím, ale není možné mluvit v takovémto hluku. Prosím, abyste vyslechli, co nám zde chce paní poslankyně říci. Ještě jednou prosím o klid.

Paní poslankyně, prosím pokračujte.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Protože tento zákon významným způsobem omezuje svobodu podnikání, prosím vás, vážené kolegyně a kolegové, abyste znovu zvážili, zda tomuto zákonu dáte v opakovaném hlasování svůj hlas. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám. Dále se ještě hlásí do rozpravy pan poslanec Hasil.

 

Poslanec Tomáš Hasil: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, před posledním hlasováním, které rozhodne o osudu zákona o zoologických zahradách, se pokusím rozptýlit vaše případné pochybnosti. Budu krátce komentovat jednotlivé důvody, kvůli kterým pan prezident zákon nepodepsal.

1. Jde o typický speciální, jednoúčelový zákon. Zákony tohoto typu přispívají k bujení a hypertrofii našeho právního řádu. Právo má být srozumitelné, univerzální a nemá se snažit izolovaně regulovat jednotlivé typy činností nebo institucí.

Komentář: Zoologické zahrady jsou natolik specializovaná zařízení, která si zvláštní zákon zaslouží. Opačný pohled tvorby právních předpisů naopak preferuje právě jednoduchost, přehlednost a srozumitelnost právní úpravy pro širokou veřejnost, čehož lze dosáhnout právě úpravou jednotlivých oblastí, nikoliv soubornými úpravami tam, kde souborná úprava není nutná.

2. Zákon zavádí licencování zoologických zahrad. To povede k obtížnějšímu vstupu nových subjektů do tohoto oboru, tím k omezení konkurence a k horší nabídce služeb pro veřejnost.

Komentář: Licence pouze stanoví podmínky, které mají zajistit řádnou péči o chovaná zvířata včetně péče veterinární, požadavky na zajištění bezpečnosti ostatních občanů a okolí před zvířaty. Neobsahuje jiné omezující podmínky podnikatelské, než ty, jež jsou v zájmu ochrany chovaných zvířat. Zoo je v tomto ohledu jedinečné zařízení, které zpravidla pečuje o vysoký počet ohrožených druhů zvířat, kde každá ztráta negativně ovlivní genetickou výbavu populace. Tím přísnější musí být podmínky pro jejich zřízení a provoz.

3. Zákon předpokládá vznik nového licenčního a kontrolního orgánu, posiluje tak moc úřadů a růst státní administrativy.

Komentář: Nový licenční a kontrolní orgán nevzniká, řízení se vede před již existujícím Ministerstvem životního prostředí České republiky a Českou inspekcí životního prostředí.

4. Zákon zavádí mimořádné daňové úlevy vybrané skupině prospěšných činností a ostatní obory tak bezdůvodně diskriminuje.

Komentář: Obdobné úlevy dosud platí v zákonech o dani z příjmů i pro jiné skupiny činností bez státní účasti, např. § 4 odst 1 (?) Sb., nebo § 19 odst. 1 (?) Sb.

5. Zákonem se mění podmínky pro plátce daní uprostřed kalendářního roku tím, že zákon má nabýt účinnosti dne 1. 7.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP