(11.20 hodin)
(pokračuje Hasil)

Komentář: Stanovení účinnosti daňových změn počátkem kalendářního roku je vhodnější. Z celostátního hlediska - dle celkového počtu subjektů a objemu finančních prostředků - se jedná o marginální problém spojený s hospodařením 15 zoologických zahrad. Licence novým žadatelům budou vydávány nejdříve na přelomu let 2003 a 2004.

6. Zákon může vést k daňovým únikům u těch právnických osob, které spolu s provozováním zoologických zahrad vyvíjejí jinou hospodářskou činnost, a to formou přelévání nákladů z jedné činnosti do daňově výhodnější.

Komentář: Stávající zoologické zahrady nevyvíjejí hospodářskou činnost, nelze tedy přelévat náklady. Stejné nebezpečí však existuje v řadě jiných odvětví. Ministerstvo financí a finanční úřady mají jistě nástroje k tomu, jak daňovým únikům zabránit.

7. Na spornost nestandardního zásahu do daňového systému upozornil i Senát.

8. Ochranu zvířat proti špatnému zacházení je třeba řešit plošně pro všechna zvířata chovaná člověkem.

Komentář: Ochranu zvířat proti špatnému zacházení řeší zákon 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání. Zákon o zoologických zahradách neřeší problematiku týrání zvířat, ale zajištění odpovídajících podmínek chovů, plnohodnotné výživy, pohody zvířat a odbornosti personálu v zoologických zahradách.

9. Zákon zavádí další poplatky, a to dokonce i pro ty subjekty, které již nyní zoologické zahrady provozují.

Komentář: Na základě pozměňovacího návrhu výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí Poslanecká sněmovna poplatek za licenční řízení z původního vládního návrhu ve prospěch zoologických zahrad vypustila.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk v části sálu.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já děkuji panu poslanci Tomáši Hasilovi. Hlásí se někdo další? Prosím, pan poslanec Kužvart se ještě hlásí do rozpravy.

 

Poslanec Miloš Kužvart: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, když byl v minulém funkčním období této sněmovny vládní návrh zákona o provozování zoologických zahrad zamítnut, bylo to tehdy z důvodů skutečně ryze politických. Já mám pocit, že tato debata jako by znovu připomínala dobu před rokem a půl. Tehdy jsem to glosoval slovy, že pravice navrhuje, aby se každý šimpanz postaral sám o sebe. Dnes tady ale máme debatu, která je kvalitativně na vyšší úrovni, a já ji chci velmi, velmi přivítat. Vážená paní kolegyně Dundáčková zdůvodnila, proč akceptovat veto pana prezidenta Václava Klause. Její kolega z klubu ODS pan poslanec Tomáš Hasil zdůvodnil, proč tento zákon je rozumný a proč by bylo dobré jej přijmout.

Já bych se velmi přimlouval za to, aby místo různých ideologických klapek na očích v této sněmovně zavládlo věcné posuzování předloh. Výbor, který tady byl zmíněn, výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí - a bylo zajímavé, že většinově - přijímal pozměňovací návrhy, které nakonec byly vtěleny do této vládní předlohy, a myslím si, že máme před sebou zákon, který je kvalitní, který je potřeba. A já pevně věřím, že tato sněmovna se zachová tak jako před nedávnou dobou, kdy tento zákon byl postoupen do Senátu.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji, pane poslanče. Prosím, pan předseda Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi odpovědět předřečníkovi. Ta odpověď je velmi snadná, bude vyjádřena v hlasování. Poslanecký klub ODS svou naprostou většinou sdílí názor, který tu vyjádřila paní poslankyně Dundáčková. Nicméně je pravda, že několik členů poslaneckého klubu ODS má názor opačný. My považujeme za férové, aby zazněly názory, byť z jednoho poslaneckého klubu, byť se liší, prostě proto, že my nepotíráme různost názorů v našem poslaneckém klubu. My se domníváme, že většinový názor se projeví v hlasování, kde se ukáže, který z těch názorů je dominantní. Pokud jsme ze strany vládní koalice vyzýváni k jakémusi rozumu či moudrosti, myslím, že náš postup takové výzvy nevyžaduje, že by spíš ty výzvy měly být směřovány úplně do jiných poslaneckých klubů.

Děkuji za pozornost. (Potlesk v části sálu.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Rozprava pokračuje, ale v této chvíli se mi zdá, že už se nikdo do ní nehlásí, takže rozpravu končím.

Článek 50 odst. 2 Ústavy ČR stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat.

Budeme hlasovat o následujícím návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu o podmínkách provozování zoologických zahrad a o změně některých zákonů (zákon o zoologických zahradách) podle sněmovního tisku 62/6." Tolik text usnesení, o kterém teď budeme hlasovat.

Na displeji je nastaven potřebný počet hlasů. (Žádost z pléna o odhlášení. Hlasy: V tomto případě to je jedno.) Zahajuji hlasování. Pardon, dostal jsem návrh na odhlášení, který je sice bezpředmětný, ale návrh zazněl a já toto hlasování prohlásím za zmatečné a budeme ho opakovat. Já vás tedy odhlásím, prosím vás, abyste se znovu přihlásili.

 

Budeme hlasovat o textu přečteného usnesení. Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 320. Přítomno bylo 183 poslanců, pro hlasovalo 135, proti 42. Konstatuji, že usnesení bylo přijato a zákon bude vyhlášen.

 

Dalším bodem našeho programu je bod číslo

 

107.
Souhrnná zpráva veřejného ochránce práv o činnosti za rok 2002
/sněmovní tisk 273/

 

Já bych rád mezi námi přivítal zástupkyni veřejného ochránce práv Annu Šabatovou. Nevidím zástupkyni paní Annu Šabatovou. (Hlasy: Je tady.) Pokud je mi známo, paní Anna Šabatová zastupuje v plném rozsahu ombudsmana a ten je oprávněn zúčastnit se schůze Poslanecké sněmovny, jedná-li se o věcech týkajících se jeho působnosti. Požádá-li o slovo, bude mu a má mu být uděleno slovo podle § 24 odst. 3 zákona č. 349/1999 Sb.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP