Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
25. června 2003 v 9.02 hodin

Přítomno: 172 poslanců

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení a milí dva členové vlády České republiky, zahajuji druhý jednací den 18. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám a věřte, že srdečně a upřímně.

Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo z vás žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že o omluvení své neúčastni na dnešním jednání požádali tito kolegové a tyto kolegyně: Martin Kocourek - nemocniční léčení a rehabilitace, Kateřina Konečná - služební cesta, Rouček Libor - pozorovatel v Evropském parlamentu, Svoboda Pavel - pozorovatel v Evropském parlamentu, Hana Šedivá - zdravotní důvody, kolegyně Čurdová, Kužvart, Maštálka, Melčák, Ouzký - plenární zasedání Rady Evropy ve Štrasburku.

Z vlády se omlouvá předseda Vladimír Špidla z důvodu účasti na schůzce visegrádské skupiny v Bratislavě, pan ministr Jaroslav Palas - jednání Senátu, taktéž pan ministr spravedlnosti Pavel Rychetský a pan ministr Cyril Svoboda z důvodu oficiální návštěvy Estonské a Litevské republiky.

Kolega Votava má náhradní kartu číslo 20, pan kolega Bielesz číslo 13, kolega Rozehnal číslo 21 a pan kolega Gross náhradní kartu číslo 11.

Pro vaši informaci a lepší orientaci v dnešním dopoledním pořadu sděluji následující informaci. Nejprve se budeme zabývat pevně zařazenými body, to jsou body 2, 13 a od 16.30 odpoledne je možné projednávat také bod 15. V každém případě odpoledne budeme projednávat body 2, 13, 14 a od 16.30 bod 15. Nicméně dnešní dopolední jednání bude v posloupnosti těchto bodů: 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 atd., tedy body 24 až 31 nejméně. Odpoledne potom body 2, 13, 14 a 15.

Sděluji pro stenozáznam, že kolega Pešan má náhradní kartu číslo 22.

 

Prvním bodem dnešního dopoledního jednání je bod

 

24.
Návrh poslanců Miloslava Kučery a Michala Doktora na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů,
/sněmovní tisk 293/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 293/1. Bezprostředně poté, co se mi podaří usadit členy vlády, požádám zástupce navrhovatelů, aby tento návrh odůvodnil.

Prosím zástupce navrhovatele pana kolegu Doktora, aby předložený návrh uvedl.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za udělené slovo. V úvodu svého vystoupení bych rád uvedl fakt, že se liší motivy, pro něž skupina, respektive dvojice předkladatelů, kterou jsem v tuto chvíli já a pan kolega Miloslav Kučera, který vystoupí také v průběhu rozpravy, předkládá tento návrh novely zákona o dani z příjmů. Mé motivy, které se pokusím osvětlit Poslanecké sněmovně, a motivy, pro něž jsem se já spolupodílel na této novele zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, jsou motivy ryze ekonomické.

Myslím si, že je málo diskusí a příležitostí, při nichž se Poslanecká sněmovna rozdělí na ty, kteří říkají, že podnikání v zemědělství je podnikání jako jakékoli jiné, a na ty, kteří trvale přistupují k podnikání v zemědělství jako k nějaké specifické činnosti, kterou je třeba speciálně hájit, speciálně kultivovat a držet v jakémsi ochranném skleníku. Já se řadím mezi ty první. Tou diskusí - nevím, nakolik jsem toto dělení vystihl přesně a nakolik je shodné s dělením ostatních poslanců v Poslanecké sněmovně - je především diskuse, kdy je v Poslanecké sněmovně navrhován nějaký ze zákonů, který má sektoru zemědělství přidělit vyšší dotační tituly, přidělit dotace na sucho, tu na hlodavce, tu na plnění jiných přírodních katastrof.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP