(18.20 hodin)
(pokračuje Součková)

Vládním návrhem zákona dokončujeme tím pádem transpozici směrnic v rámci hygieny potravin a v souvislosti s tím bude změněna i vyhláška č. 107. Změnami zákona i podzákonné úpravy pak bude provozovateli ponechána i určitá flexibilita zevšeobecnění některých požadavků k dosažení cíle, kterým je zdravotně nezávadný pokrm.

Předpokládám, že z uvedených argumentů je přístup orgánů ochrany veřejného zdraví dostatečně zřejmý, a věřím, že i poslanci v rámci projednávání ve druhém a třetím čtení, které bude v příštím týdnu, daný zákon schválí, a i Senát ve zkráceném řízení zaujme k tomuto vládnímu návrhu zákona své kladné stanovisko, a bude možno účinnost tohoto zákona změnit v co nejrychlejším termínu, tak aby po jeho schválení řekněme do 30 dnů bylo možné realizovat prováděcí vyhlášky, aby naše zařízení nebyla vystavována tlaku zřizování, tak jak jsme byli obeznámeni s některými záležitostmi, o kterých bylo hovořeno, ohledně bezdotykových baterií a podobných záležitostí. Vyjmenovala jsem i cenové náklady.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní ministryni. Pan poslanec Miroslav Beneš má samozřejmě příležitost v délce 60 vteřin.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji. Pane předsedající, paní ministryně, já jsem hovořil o orwellovské nadstavbě, vy hovoříte o šesti tisících za mísicí baterii. Já mám informaci o desíti, za šest se dá pořídit pouze ta, která je na ono nožní či kolenní ovládání, což znamená daleko více stavebních prací. Jenom upozorňuji, že je to samozřejmě hodně peněz.

Nyní mi dovolte, abych přečetl překlad oné evropské směrnice č. 93/43: "Umyvadlo pro mytí rukou musí být vybaveno horkou a studenou tekoucí vodou, materiály na čištění a pro hygienické osušení. Pokud je to nutné, mytí jídla musí být odděleno od mytí rukou." Pokud je to nutné - nikde ani slovo o bezdotykových bateriích.

Možná že to trošku souvisí s tím, že páni ministři by se měli seznámit s tím, co na nás směrnice chtějí a co na nás chtějí úředníci, jestli opravdu jen proto, že jsou přesvědčeni o ochraně veřejného zdraví - veřejné zdraví já neznám, já znám jenom mé zdraví, zdraví mých dětí, zdraví mé rodiny. Neznám veřejné zdraví, to je možná ve veřejných domech. Proto prosím, vážená paní ministryně, abyste se opravdu zabývala tím, co říkají směrnice, nikoliv tím, co říkají úředníci.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Bylo to 70 vteřin. Paní ministryně chce reagovat.

Já bych mezitím chtěl ocenit vytrvalost pana poslance Beneše, který, ač dostává neustále za různé věci vyhubováno od restaurací, neustále se tam vrací, aby prozkoumal soulad vyhlášek s evropským právem. Ale myslím to v dobrém.

Paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Marie Součková: Ano, mě také velmi těší, že naši poslanci navštěvují zákulisí restaurací a jídelen v zahraničí a seznamují se přímo s hygienickými pochody, jak tam probíhají. Nicméně si myslím, že by ho určitě do těch zařízení nepustili, protože na to jsou normy, stejně jako u nás, kde se pouští na průkaz pouze zástupce hygieny.

Jestliže chceme opravdu připravit zdravotně nezávadný pokrm, tak se domnívám, že hygiena rukou je předpokladem k tomu, aby nedocházelo ke kontaminaci potravin roznosem. Víme, že jsou někteří, kteří mohou přijít do styku s kontaminací při umývání nádobí a podobně, a je třeba se podívat na směrnici komplexně, nevytrhovat jenom části. Byla bych ráda, kdyby daná směrnice byla eventuálně načtena komplexně, nejen její určitá část.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní ministryni.

Dámy a pánové, v souladu s jednacím řádem mohu tento blok ústních interpelací ukončit. Všem vám děkuji za aktivní účast. Sejdeme se zítra v 9 hodin, abychom pokračovali v pořadu naší schůze. Tuším, že budeme projednávat rozpočtové určení daní.

Přeji vám příjemný večer a zítra ráno na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 18.25 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP