Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
27. června 2003 v 9.00 hodin

Přítomno: 172 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, dovolte, abych zahájila čtvrtý jednací den 18. schůze Poslanecké sněmovny. Dovolte, abych vás velmi pěkně přivítala. Zároveň mi dovolte, abych poněkud netradičně i vaším jménem popřála všem žákům a studentům pěkné prázdniny, aby si je užili ve zdraví a šťastně. (Potlesk.) Přeji těm, kteří přinesli vysvědčení, s kterým jsou spokojeni, aby se radovali celé dva měsíce, smutnější povzbuďme a pusťme se do práce.

Prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o kartu náhradní. Zatím první, kdo oznámil náhradní kartu, je pan poslanec Říman, který má náhradní kartu č. 4.

Zároveň mi dovolte, abych vám sdělila, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: Martin Kocourek, který je v nemocničním léčení, Kateřina Konečná - služební cesta do Štrasburku, Eva Nováková - z vážných zdravotních důvodů, Ivan Langer - z rodinných důvodů, Hana Šedivá - ze zdravotních důvodů. Na plenárním zasedání Rady Evropy ve Štrasburku jsou paní poslankyně Anna Čurdová, Miloš Kužvart, Jiří Maštálka, Miloš Melčák a Miroslav Ouzký, kteří se také omlouvají z dnešního jednání.

Z vlády se omlouvá paní ministryně Petra Buzková pro nemoc, pan ministr Pavel Němec, který má neodkladné jednání mimo Prahu, a pan místopředseda vlády Pavel Rychetský, který je na pracovním jednání svolaném předsedou vlády. Projednávají způsob projednávání mezinárodních smluv. Také bude následovat legislativní rada vlády. To jsou důvody, pro něž se místopředseda z dnešního jednání omlouvá.

Dovolte mi organizační poznámku. Dnešní schůzi zahájíme body č. 60, poté bude následovat bod 38 a po něm bod č. 37. To jsou tři body, které jsme pevně zařadili na dnešní jednání. Následovat budou body 20, pokud bude přítomen premiér, protože kvůli jeho účasti byl tento bod přerušen, a poté bod č. 51 a 21. Tolik zatím organizační poznámka.

 

Můžeme začít avizovaným bodem číslo

 

60.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu
návrh na ratifikaci Protokolů o přístupu Bulharské republiky, Estonské republiky,
Litevské republiky, Lotyšské republiky, Rumunska, Slovenské republiky
a Slovinské republiky k Severoatlantické smlouvě
/sněmovní tisk 338/ - první čtení

 

Prosím, aby úvodní slovo přednesl místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové, 12. března 1999 se Česká republika stala členem Severoatlantické aliance. Bylo to první rozšíření za železnou oponu a již tehdy bylo zřetelné a bylo to jasně sděleno jako závazek, že rozšíření Severoatlantické aliance bude pokračovat. V tomto ohledu považujeme za vyvrcholení pražský summit Severoatlantické aliance, kde došlo k tomu, že se Severoatlantická aliance definitivně rozhodla a pozvala dalších sedm zemí, aby se staly součástí tohoto společenství. Bylo pozváno Bulharsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko. Tyto země jasně ukázaly své pevné odhodlání splnit závazky stát se členy Severoatlantické aliance a tyto závazky plní podle akčního plánu.

Akcesní rozhovory proběhly v prosinci roku 2002 až březen 2003 a 26. března byly podepsány akcesní protokoly, které mají charakter prezidentské smlouvy a které vám dnes předkládáme, aby Poslanecké sněmovna vyslovila souhlas s jejich ratifikací. Ratifikační proces již proběhl v některých zemích. V Kanadě, v Norsku, v USA, v Dánsku a Maďarsku byly již tyto akcesní protokoly ratifikovány. Vláda ČR projednala návrh na vyslovení souhlasu s ratifikací těchto smluv v květnu 2003 a 19. května svým usnesením rozhodla postoupit tyto protokoly do Poslanecké sněmovny.

Dámy a pánové, je to historický okamžik pro země, které se rozhodly vstoupit do Severoatlantické aliance, je to potvrzení rozšíření procesu demokratizace, stability, míru a bezpečí. Severoatlantická aliance bude hrát velmi důležitou roli i v budoucnu. Bude hrát velmi důležitou roli i proto, že i dnes je zřetelné, že tato organizace působí i mimo prostory euroatlantického partnerství, ať již jde o Afghánistán, případně i o roli podpory v Iráku. A na všech těchto aktivitách se pozvané země podílejí svým dílem - poskytnutím infrastruktury letišť i jinými prostředky, včetně toho, že do některých zemí tyto země, které jsou pozvány, vysílají své vojáky.

Severoatlantická aliance není organizací, která by byla namířena proti kterémukoli státu na této planetě. Je tady proto, aby zajistila naši bezpečnost, aby vyvážila bezpečí a stabilitu a aby chránila naše země proti dovozu nebezpečí v podobě terorismu, organizovaného zločinu a jiných negativních jevů. Je tedy zřetelné, že rozšíření je proces, který se bere nejen jako fakt, ale jako proces, který je zároveň vítaný.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP