(10.00 hodin)
(pokračuje Němcová)

Vrátíme se nyní k projednávání bodu č. 38, sněmovnímu tisku 352. Zeptám se na závěrečná slova paní zpravodajky nebo pánů předkladatelů.

Budeme se tedy zabývat návrhem, který přednesla paní zpravodajka, která navrhla vrátit předložený návrh navrhovateli k dopracování.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 126, které zahajuji, a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 126 z přítomných 158 pro bylo 50, proti 89. Návrh nebyl přijat.

 

Můžeme se tedy zabývat návrhy na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zemědělskému výboru. Padl zde návrh od pana ministra životního prostředí, aby byl tento návrh také přikázán výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Zeptám se ještě, zda má někdo další návrh na přikázání výborům. Není tomu tak.

 

Budeme se tady zabývat přikázáním výboru zemědělskému.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 127 a táži se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 127 skončilo. Z přítomných 160 se pro vyslovilo 138, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Pokračovat budeme hlasováním o přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 128, které jsem zahájila. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 128. Z přítomných 159 pro se vyslovilo 102, proti bylo 28. I tento návrh byl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem, který přednesl pan poslanec Třešňák, a to je návrh na prodloužení projednání ve výboru o 20 dnů podle § 91 odst. 3. Ale musím se nejprve zeptat navrhovatelů, zda s tímto prodloužením souhlasí. - Ano, je tomu tak.

Proto budeme hlasovat o tomto návrhu, a to v hlasování pořadové číslo 129, které zahajuji. Táži se vás, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 129. Z přítomných 159 pro bylo 138, proti 7. I tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru zemědělskému, výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a byla prodloužena lhůta k projednání ve výborech o 20 dnů. Končím projednávání prvého čtení tohoto zákona.

 

Pokračujeme v projednávání přerušeného bodu č. 37, sněmovního tisku 245, kde byla také ukončena obecná rozprava. Je zde prostor pro případná závěrečná slova či jiné návrhy.

Slovo dávám nyní panu hejtmanovi Královéhradeckého kraje Pavlu Bradíkovi.

 

Hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík: Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, návrh Královéhradeckého kraje byl v plném rozsahu zapracován do euronovely vodního zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů, jehož předkladatelem je vláda ve sněmovním tisku 352. V rámci této novely vodního zákona je řešena i novela zákona č. 239, o integrovaném záchranném systému. Za daného stavu není nutné, aby návrh zastupitelstva Královéhradeckého kraje, sněmovní tisk č. 245, byl dále projednáván. Bylo velmi účelné, že se zaměnilo pořadí projednávání obou těchto sněmovních tisků, tak jak to učinil pan poslanec Patočka, a byl v Poslanecké sněmovně vámi projednán vládní návrh novely vodního zákona a jeho posun do druhého čtení.

Poněvadž vládní návrh vaším hlasováním prošel, je zbytečné naše požadavky - a zase zdůrazňuji, že to nejsou požadavky Královéhradeckého kraje, ale požadavky všech krajů - projednávat zvlášť, neboť tento náš návrh skutečně řešil pouze systém povodňové ochrany, a to z našeho pohledu, jak vláda ve svém stanovisku vyjádřila. Ve vládním návrhu jsou naše požadavky zahrnuty v celé říši.

Navrhuji tedy z vašeho jednání bod č. 37 - Návrh zastupitelstva Královéhradeckého kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů - vodní zákon - ve znění pozdějších předpisů, stáhnout z programu jednání.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane hejtmane za tento návrh. Podle § 86 odst. 6 tak může navrhovatel učinit až do ukončení druhého čtení zákona, a tím považuji tedy projednávání sněmovního tisku 245, bodu č. 37, za skončené. Návrh byl z programu schůze stažen.

Prosím, pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, paní předsedající. Rozuměl jsem, že pan hejtman, pokud by ještě chvíli vydržel, navrhl vyřazení z programu. Vy jste to také tak formulovala. Já jsem z obsahu pochopil, že pan hejtman chtěl zpět vzít návrh, to je ovšem něco jiného. Prosím, aby to bylo vyjasněno.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Uvedeme pro přesnost na stenoprotokol. Prosím pana hejtmana, určitě možná bude stačit, když se mnou bude souhlasit, že jde o zpětvzetí.

 

Hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík: Stáhnout návrh zpět.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za toto upřesnění. Děkuji panu hejtmanovi za návštěvu v Poslanecké sněmovně.

A můžeme pokračovat dalším bodem schváleného pořadu schůze. Tímto bodem je bod č. 20, který byl přerušen do doby přítomnosti předsedy vlády. Domnívala jsem se ještě před pár vteřinami, že budeme moci tento bod zahájit, protože zde pan premiér přítomen byl. Prosím, aby mi by byla dána zpráva, zda je přítomen a může být tento bod projednáván, či tomu tak není. Prosím zástupce klubu nebo zástupce vlády, aby mi podal tuto zprávu.

Pan premiér nás opětovně uvádí do prekérní situace, protože podle informace, kterou mám nyní, odešel na nějaké jednání a zatím nikdo neví, kdy se vrátí. Za této situace může rozhodnout pouze sněmovna, jak budeme dále pokračovat.

Zeptám se zda má někdo nějaký návrh.

Pan poslanec Vidím mě upozorňuje na skutečnost, že zde není nejenom premiér vlády, ale ani žádný z místopředsedů, čímž je opětovně porušeno jedno z usnesení Poslanecké sněmovny, které ukládá členům vlády, aby zde přítomni byli. A proto přerušuji naše jednání do chvíle, kdy se alespoň některý z místopředsedů do jednací síně dostaví.

Přichází pan premiér. (Potlesk poslanců ODS.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP