(17.30 hodin)
(pokračuje Šulák)

Úplným nesmyslem podle mě je tvrzení, že vláda oslabovala postavení zaměstnanců při kolektivním vyjednávání. Nevím, jaké jsou důvody takového tvrzení, ale myslím si, že jsou úplně zmatené.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Hovořil pan poslanec Petr Šulák. O slovo se hlásí zpravodaj pan poslanec Miroslav Kalousek, po něm pan poslanec Kohlíček. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Paní předsedající, dámy a pánové, já jsem pozorně naslouchal obsáhlé analýze pana místopředsedy Recmana. Musím říci, že jedním z bodů, kde s ním zcela souhlasím, je konstatování, že platy ve státní sféře rostly rychleji, než rostla produktivita práce, a že to určitě nebyl zdravý jev.

Jestli on je o tom přesvědčen a já jsem o tom také přesvědčen, pak dovolte, abych se ho vaším prostřednictvím zeptal, proč pod touto optikou dnes hlasoval pro zákon, který startuje naprosto nepřiměřený nárůst platů policistů, naprosto nepřiměřený vzhledem k tempu nárůstu platů učitelů, zdravotníků a už vůbec nepřiměřený k nárůstu hrubého domácího produktu. Jestli něco pan místopředseda Recman na jedné straně kritizuje a na jedné straně podporuje, měl by si ujasnit, co je jeho prioritou. Na to jsem se ho chtěl zeptat.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. S faktickou poznámkou se hlásil pan poslanec Jaromír Kohlíček.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Milé kolegyně, vážení kolegové, pan kolega Šulák zřejmě přeslechl, o čem hovořil Svatomír Recman. On totiž se zmiňoval o tom, že nezaměstnanost nám roste. Pan kolega Šulák nám sdělil, že investiční pobídky jsou vynikající, že tady máme spoustu zahraničního kapitálu apod. To nikdo nezpochybňuje. Já bych se ale chtěl zeptat, jaká je účinnost takového programu, jestliže meziročně nám vzrostla nezaměstnanost o jedno procento. To je statisticky vykázáno. Čili to je jádro pudla. A to, jestli tady fungují investiční pobídky, nebo nefungují, jestli větší, nebo menší množství zahraničních investorů k nám přišlo, to je věc druhá. Ano?

Tedy abychom věděli, o čem se bavíme. Jestliže nám ekonomika rozkvétá, jestliže se zvyšuje počet zaměstnaných, jak nám tady říkal pan kolega Šulák, potom není možné, aby počet nezaměstnaných nám stoupl o jedno procento meziročně.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Kohlíčkovi a zeptám se, zda se chce ještě někdo zúčastnit. Pan poslanec Michal Kraus se hlásí o slovo. Prosím.

 

Poslanec Michal Kraus: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi, abych zareagoval na vystoupení svého předřečníka, protože opět zopakoval jakýsi omyl, když tvrdí, že růst nezaměstnanosti je důsledkem špatného ekonomického vývoje.

Samozřejmě růst nezaměstnanosti je problém hlavně sociální a není to jev dobrý. Na druhé straně ale - a to je potřeba si skutečně dobře nastudovat - jestliže stoupá tvorba hrubého domácího produktu a současně se zvyšuje nezaměstnanost, znamená to, že se zásadním způsobem zvyšuje produktivita práce, a tedy ekonomika roste, protože při vyšším výkonu je potřeba méně pracovních sil. Samozřejmě, tento jev tu a tam nastává. Nastal v období, kdy se v manufakturách lidská práce začala nahrazovat stroji. A samozřejmě nastává také v momentu, kdy zastaralá ekonomika je nahrazována moderními technologiemi.

Nejde tedy o to, že sám o sobě růst nezaměstnanosti by ukazoval, že naše ekonomika není zdravá. Jde spíše o to, že je to určitý signál pro to, abychom získávali další zahraniční pobídky, abychom získávali další možnosti, jak uplatňovat pracovní sílu, protože to samozřejmě bude ten důležitý ekonomický efekt k rozvoji nejen růstu hrubého domácího produktu, ale ekonomiky jako takové.

Já bych tedy poprosil: Pokud bychom chtěli argumentovat těmito slovy nebo těmito fakty, pak si skutečně vy, kteří o tom chcete hovořit, nastudujte alespoň základy ekonomické vědy.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Krausovi. Hlásí se někdo další? Reagovat se odhodlal pan poslanec Recman. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Svatomír Recman: Děkuji. Musím říci, že mě potěšilo, že jsem vyprovokoval pana poslance Šuláka. Nicméně chci odpovědět na přímý dotaz pana předsedy Kalouska.

Já chci říci, že zákon o službě státních zaměstnanců jsme já osobně ani náš poslanecký klub nepodpořili. Na druhé straně k tomu, co se týká zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, chci říci, že ten jsme podpořili. A já osobně rovněž. Tady chci odpovědět na dotaz. Má logika je taková - mě vedlo k té podpoře to, že jsme chtěli sjednotit platové podmínky v těchto sborech, to znamená jak u policie, tak armády, tak vězeňské služby. Přitom jsem přesvědčen o tom, že tento zákon je v podstatě ve sněmovně projednáván už podruhé nebo potřetí, že se to řadu měsíců připravovalo a že se s tímto návrhem, včetně určitého růstu finančních prostředků, počítalo v té reformě veřejných financí. Takže, to je má optika pohledu na tyto dva zákony a odpověď panu předsedovi Kalouskovi.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Hlásí se někdo další do obecné rozpravy? Nevidím takovou přihlášku. Obecnou rozpravu proto končím.

Můžeme tedy přistoupit k rozpravě podrobné. Písemnou přihlášku nemám. Táži se, zda chce někdo v této rozpravě vystoupit, ale nevidím nikoho takového. Proto končím i podrobnou rozpravu.

Zeptám se na případná závěrečná slova pana ministra či pana zpravodaje. Nikoliv.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování. Pan zpravodaj nás seznámí ještě jednou s jedinou možností, kterou před sebou máme. Tou je návrh na usnesení. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Paní předsedající, kolegyně a kolegové, rozpočtový výbor svým usnesením ze 16. schůze z 18. června 2003 vám předkládá v tisku číslo 203 návrh usnesení v bodech I, II a III. Nejsou-li námitky, navrhuji hlasovat o celém usnesení en bloc.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Žádnou takovou námitku nevidím, a proto můžeme tímto způsobem postupovat.

 

Budeme tedy hlasovat o usnesení, které nám bylo předloženo jako sněmovní tisk 315/2, a to jedním hlasováním, které ponese pořadové číslo 333.

Zahajuji toto hlasování a ptám se vás, kdo je pro schválení uvedeného usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 333 bylo přítomno 157 poslanců, pro se vyslovilo 76, proti 65. Návrh nebyl přijat. Konstatuji, že usnesení nebylo schváleno.

 

Zaregistrovala jsem přihlášku pana ministra Palase. Prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Paní místopředsedkyně, chtěl bych oznámit, že jsem hlasoval, ale na hlasovacím zařízení se mi nerozsvítilo žádné znamení - ani ne, ani ano. Zpochybňuji tedy hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vnímám to jako námitku proti tomuto hlasování. Nejprve ale registruji žádost o odhlášení. Odhlašuji vás a prosím, abyste se znovu zaregistrovali. Prosím o vaši registraci.

 

Budeme hlasovat o námitce, kterou vznesl pan ministr zemědělství.

Táži se, kdo je pro tuto námitku v hlasování pořadové číslo 334. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 334 skončilo. Z přítomných 155 bylo pro 111, proti 9. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP