Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
8. července 2003 ve 14.06 hodin

Přítomno: 177 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážené poslankyně, vážení poslanci, vážení členové vlády, zahajuji osmý jednací den 18. schůze Poslanecké sněmovny a srdečně vás zde vítám. Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami, oznámili mi eventuálně vydání karty náhradní.

O omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali poslanci Jan Kavan, který je v OSN, poslanec Jiří Pospíšil se účastní jednání Ústavního soudu, jako pozorovatelé v Evropském parlamentu jsou poslanci Vilém Holáň, Libor Rouček a Pavel Svoboda. Výročního zasedání Parlamentního shromáždění OBSE se účastní pan poslanec Jiří Karas, Jaroslav Plachý, Marie Rusová, Petr Šulák.

Pan premiér Vladimír Špidla a ministr Zdeněk Škromach se po 15. hodině omlouvají kvůli jednání předsednictva Rady hospodářské a sociální dohody v Ostravě. Pan ministr Pavel Němec je pracovně v Portugalsku a pan ministr Bohuslav Sobotka se omlouvá na hodinu od 15.30 hodin kvůli podpisu dohody o vzájemné podpoře a ochraně investic s Republikou Guatemala.

Vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, já vás prosím o pozornost.

Pan ministr Urban má náhradní kartu číslo 1, pan poslanec Vidím má náhradní kartu číslo 7.

Ale ještě jednou vás žádám o to, abyste se usadili, protože bych vám rád sdělil, na čem jsme se dohodli na dnešní poradě s místopředsedy Poslanecké sněmovny a s předsedy Poslaneckých klubů. Takže rád bych zrekapituloval postup, kterým bychom se měli řídit při dnešním jednání sněmovny. Ještě jednou prosím, abyste mě vyslechli.

Navrhujeme, abychom dnes jednali do 21 hodiny. To nám samozřejmě umožňuje jednací řád, ale abychom mohli jednat do 21. hodiny včetně hlasování, o tom bychom měli nyní rozhodnout. Dále navrhujeme, abychom zbývající body projednávali v tomto pořadí: nejdříve bychom začali návrhy zákonů ve třetím čtení, to znamená, že začneme body 67, 72, 78, 79 a 82. Pak bychom jako další druhý bod projednali - nebo konali první kola volebních bodů; takže by bylo první kolo voleb. Dále bychom postupovali tak, že bychom projednali přerušený bod 41, to je ústava, to je sněmovní tisk 349. Pak by následovalo projednání bodu 83, to je sněmovní tisk 368, pak bychom postupovali body 42 a 43, což jsou zbývající první čtení, a jako poslední bod by byla případná druhá kola bodů volebních. To znamená, druhé kolo voleb bychom učinili na závěr.

To je prosím dojednaný postup a já teď, pokud není námitek, bych vás nechal hlasovat o těchto návrzích najednou.

Ale hlásí se ještě pan ministr Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, nechci narušovat dohodu, jak byla schválena, to znamená, že by se nyní měla projednávat třetí čtení návrhů zákonů, jen bych chtěl dát návrh, nyní jako poslanec, jestli bod 72 by se v rámci bloku třetích čtení nemohl projednávat jako první, abych ho mohl uvést a opustit jednání této sněmovny.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, pane ministře, je tady špatně slyšet. Jenom si chci zopakovat - bod 72 jako první? Říkám to dobře? Z toho bloku třetích čtení bod 72 jako první.

Prosím pana ministra Sobotku.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Pane předsedo, dámy a pánové, já bych chtěl požádat o to, jestli by bylo možné, aby jako druhý bod na dnešním pořadu schůze po tom bodu pana ministra Grosse byl projednáván bod zákon o státním rozpočtu na rok 2003 z toho důvodu, že dnes v 15.30 hodin je naplánovaný podpis mezinárodní smlouvy, smlouva o ochraně investic s Guatemalou, za přítomnosti ministra zahraničí Guatemaly tady v prostorách Poslanecké sněmovny. Tu smlouvu musím osobně podepsat a nechtěl bych svou nepřítomností narušit projednávání tohoto bodu v rámci schůze Poslanecké sněmovny.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Já bych jenom s dovolením to, co navrhují páni ministři - abychom v tom bloku třetích čtení začali nejdříve bodem 72, pak pokračovali bodem 79, a pak už by šly body 67, 78, 82. Je to tedy jednom změněné pořadí projednávání v rámci těch pěti bodů třetích čtení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP