(14.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 269/2.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádné přihlášky. Pokud se nikdo opravdu nehlásí, rozpravu končím.

Pan ministr už asi nemá nic, co by v tuto chvíli sdělil. Nebo ano? Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, chtěl bych pouze konstatovat, že pokud jde o oba pozměňovací návrhy, které byly předneseny, první návrh rozpočtového výboru i druhý návrh, který byl v rozpravě přednesen panem poslancem Kalouskem, tak oba tyto návrhy jsou takové povahy, že s nimi mohu vyslovit souhlas. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane ministře. Prosím nyní zpravodaje, aby oznámil - můžete se vyjádřit, samozřejmě. Máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně, kolegové, jakkoliv je samozřejmě důležitá každá částka, která je obsažena ve změně návrhu státního rozpočtu, byl bych rád, aby nám bylo zcela zřejmé, o čem rozhodujeme fakultativně, neboť platba za CME je platbou obligatorní. Byla vyplacena, může se nám líbit, nebo ne, ale to je tak všechno, co s ní můžeme dělat. Sankce za společností Housing and Construction je platbou obligatorní. Může se nám líbit, nebo ne, ale to je tak všechno, co s ní můžeme dělat. Výplata mezd nebo 13. a 14. platů soudců na základě nálezu Ústavního soudu ve výši 448 milionů korun je výplatou obligatorní. Může se nám líbit, nebo ne, ale to je asi tak všechno, co s ní můžeme dělat. Bez ohledu na to, jak tato sněmovna bude hlasovat, všechny tyto částky budou vyplaceny, protože je to mandatorní povinnost tohoto státu vůči subjektu.

Věcně budeme hlasovat o jedné jediné věci: zda podpoříme, nebo nepodpoříme zemědělce na prahu jejich existence. O tom bude naše hlasování. Já jsem pokládal za nutné toto zdůraznit. Všechno ostatní bude vyplaceno. Ty dvě miliardy pro zemědělce budou vyplaceny jedině tehdy, jestli prokáže sněmovna příslušnou vůli. A já vás o tuto vůli prosím, protože jde o existenci českého venkova.

Děkuji vám. (Nesouhlasný šum z pravé části jednací síně.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji zpravodaji. O slovo se přihlásil ještě předseda klubu komunistické strany pan poslanec Kováčik. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedo. Pane předsedo, pane premiére, vážená vládo, paní a pánové, ne, nebojte se, nebudu žádat přestávku, ač jsem ji avizoval. Ale považuji za nutné sdělit Poslanecké sněmovně několik drobností, které koneckonců povedou, nebo jejichž vyústěním koneckonců bude i hlasování v našem poslaneckém klubu.

Dnes dopoledne při jednání poslaneckého klubu KSČM proběhla poslední fáze projednávání našeho postoje k tomuto velmi složitému problému, kde jaksi z toho našeho pohledu velmi neorganicky byly spojeny pro nás minimálně dvě nespojitelné věci, a to je otázka zkrácení 10,5 miliardy za CME a akutní, nezbytná, život zachraňující, dá se říci resuscitační dávka prostředků, které jsou tímtéž zákonem, toutéž novelou směrovány k zemědělcům.

Klub KSČM dává jasně najevo teď mými ústy, že podporuje požadavky zemědělců, neboť jsou nad jiné oprávněné. Oněch 13 takzvaně transformačních let pro zemědělce znamenalo léta likvidační. Ty problémy, které v posledních zejména dvou letech zemědělci mají i zhroucením základních podmínek prosté reprodukce, ať již jde o ceny, ať již jde ale i třeba o podmínky, které byly dojednány pro vstup do Evropské unie, ať již jde o kumulované dopady počasí, klimatických faktorů, ty pro náš klub znamenají, že potřeby zemědělců budou, mají být, musí být, mají-li zemědělci přežít a má-li venkov a oněch 20 % ekonomiky, které jsou navázány na zemědělství, přežít, naplněny.

Současně jsme ale na poslaneckém klubu vážně rozebírali, a to tak vážně, že až se řeklo: půjdeš, předsedo, a v rozpravě navrhneš vrácení tohoto materiálu do druhého čtení, tak aby se ve výboru mohlo provést oddělení toho ohně a vody, těch dvou problémů, které jsou pro nás nesouměřitelné. Přiznám se, že pouze a jenom mou vlastní nepozorností se stalo, že rozprava byla uzavřena dřív, než jsem to mohl navrhnout.

V této chvíli dávám jasně najevo zemědělské veřejnosti, že jsme pro a budeme hlasovat pro řešení problému zemědělské veřejnosti. Nicméně ti z nás, kteří vidí velmi jasně, že zemědělská veřejnost je jenom část české společnosti, že ten zbytek, který je pro nás tak nepřijatelný, zaplatí, a to velmi tvrdě zaplatí, všichni občané České republiky včetně zemědělců, tak tato skutečnost nás opravňuje k tomu, že zdaleka ne všichni v našem poslaneckém klubu tento návrh v konečném hlasování podpoří.

Promiňte, kolegyně a kolegové, že jsem vás zdržel před hlasováním o chvíli déle, ale považoval jsem za nutné vám tyto skutečnosti sdělit, a děkuji vám za pozornost, se kterou jste mě vyslechli. (Potlesk z levé části jednací síně.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, vyslechli jsme stanovisko pana poslance Kováčika, které formuloval za klub. Pokud není další přihlášený - hlásí se pan předseda se stanoviskem klubu, pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi informovat vás i veřejnost, že poslanecký klub Občanské demokratické strany nepodpoří žádný z předložených pozměňovacích návrhů, ani návrh tohoto zákona jako celek. Vedou nás k tomu dva důvody. Za prvé nepovažujeme za možné, aby 8. července pokračovalo utrácení, aby 22. července mohlo začít šetření. Od 22. července bude tato Poslanecká sněmovna projednávat řadu návrhů této vlády, které všechny znamenají zvyšování daní, šetření, snižování prostředků na leccos, a to všechno u občanů této země. Čtrnáct dní předtím, než toto má započít, naopak vláda a tento parlament chce občanům předvést, že dnes, 14 dní předtím, jako příprava na začátek úspor lze ještě utrácet.

My se domníváme, že to není možná příprava, že chce-li vláda seriózně šetřit, musí začít sama u sebe a musí začít ihned a nečekat do 22 července.

Za druhé se domníváme, a to je druhý důvod, proč nepodpoříme tyto návrhy, že není možné setrvávat u praxe, kdy každý nový výdaj vlády, ať je zdůvodněn jakkoliv, a já souhlasím s tím, že zemědělství prostředky potřebuje, nemůže být hrazen na vrub budoucího dluhu. My tedy budeme hlasovat proti, že za prvé nepovažujeme za možné pokračovat v utrácení, a už vůbec nepovažujeme za možné pokračovat v utrácení na dluh.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z pravé části jednací síně.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP