(18.10 hodin)

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Jsou tady dvě věci. Jednak bych chtěl, aby řídící této schůze vedl poslance k tomu, aby diskutovali skutečně k předloženým návrhům zákonů, což z velké části vystoupení nejsou, ta jsou vedena k naprosto jiné tematice a jsou vedena naprosto lživým způsobem.

Druhá věc. A mohu to nakonec dokázat. Tady pan poslanec Fajmon hovořil o nějaké spoluúčasti ve zdravotnictví. Pane poslanče, prostřednictvím řídícího vás žádám: Vystupte a ukažte mi v předložených návrzích zákonů takovýto návrh. Lžete! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážený pane ministře, pokud máte výhrady proti postupu předsedajícího, můžete klidně navrhnout, abych byl z řízení schůze odvolán.

Řádně přihlášeným s faktickou poznámkou je pan poslanec Hovorka, potom s faktickou poznámkou pan ministr Sobotka, a jestli jsem tomu dobře rozuměl, máme pak další faktickou poznámku.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji. Chci jenom reagovat na to, co tady zaznělo od pana kolegy Zahradila a od pana kolegy Fajmona.

Každý ministr nese odpovědnost za svůj resort a KDU-ČSL se nikdy nezříká odpovědnosti za resorty, které řídili jeho ministři. Ale chtěl bych říci, že není pravda to, co tady řekl kolega Fajmon, a to, že za katastrofální stav českého zemědělství může ministr za KDU-ČSL v době vlád ODS, protože pokud došlo k tomu, že je zemědělství v takovém stavu, v jakém je, tak za to mohou především asociační dohody, které byly podepsány za dob koaličních vlád, ve které byl ministrem zemědělství právě ministr za KDU-ČSL. A to je skutečností. Jsou to podmínky, za kterých byly podepsány asociační dohody.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Hovorkovi, i za to, že dodržel čas. S faktickou poznámkou vystoupí pan ministr Sobotka, dále s faktickou poznámkou před řádně přihlášeným panem poslancem Lachnitem vystoupí pan poslanec Říman.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Pane místopředsedo, pokusím se mluvit velmi rychle, abych se vešel do časového limitu.

Musím naprosto odmítnout konstatování pana poslance Fajmona, který zde řekl, že naše rozpočtová politika vzdaluje Českou republiku Evropské unii. Jistě, hlasování některých představitelů ODS proti vstupu do EU nás nepochybně v té době vzdalovalo Evropské unii. Hlasování poslanců ODS tady v Poslanecké sněmovně proti celé řadě harmonizačních zákonů nás nepochybně vzdaluje Evropské unii. Návrhy ODS a odpor ODS proti zavádění standardních opatření, jako jsou bezhotovostní platby, jako jsou majetková přiznání, nás nepochybně vzdaluje standardním poměrům v EU.

Rozpočtová politika, kterou nabízíme v České republice, nás přibližuje plnění podmínek Paktu stability a růstu, což je klíčové kritérium pro posuzování hospodaření zemí, které jsou členy EU a usilují o členství v eurozóně.

Jestliže nás něco vzdaluje členství v EU, pak jsou to výroky členů ODS o tom, že zavedení jednotné evropské měny byl omyl, že zavedení jednotné evropské měny je příčinou současné stagnace vývoje evropské ekonomiky, a jsou to některé další výroky, které jednoznačně zpochybňují naši zahraničněpolitickou orientaci, která je zaměřena na plnohodnotné členství v EU a na obhajobu našich zájmů uvnitř EU.

Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu minstru Sobotkovi. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Říman, po něm ještě s faktickou poznámkou pan poslanec Michal Kraus. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Říman: Děkuji. Pane ministře Škromachu, nemohu jinak, ale když vy vystupujete, tak si vždycky připomenu jednu scénu ze Švejka. Když feldkurát Katz přišel v neděli dopoledne na garnison kázat -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, já vás přeruším. Prosím, hovořte s ostatními poslanci mým prostřednictvím.

 

Poslanec Martin Říman: Tak vašim prostřednictvím… Kázat na garnison, takzvané podvlékačky se většinou radostně zavlnily a říkaly si: bude sranda, je správně nalitej.

Prostřednictvím pana předsedajícího: pane ministře Škromachu, já nevím, jestli jste nalitej, ale když vystoupíte, tak s vámi sranda je. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hlásí se pan ministr a poslanec Zdeněk Škromach, přednost vám dal váš kolega Michal Kraus. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Chtěl bych prostřednictvím řídícího vzkázat panu poslanci Římanovi, ať si udělá pořádek ve svých řadách, mezi svou skupinkou, která mi připomíná také jednu zajímavou operu - Kecal a jeho komedianti. (Smích, potlesk poslanců ODS.) A to, že osočuje tady někoho z podobných věcí, je nesmysl.

Ale myslím si, že pan poslanec Říman je určitě velmi přesvědčivý typ a svým vystoupením vždycky dokáže zaujmout, protože patří v té skupině k největším lhářům. A jestliže tato skupina neustále označuje a neustále používá slovo "lež", pak by se měli podívat do toho, co říkají národu, co říkají občanům této země ve svých vystoupeních. Myslím si, že každá druhá věta v jejich vystoupení je lží. A moje tvrzení o tom, že lžou, jako když tisknou, platí. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S faktickou poznámkou pan poslanec Michal Kraus, poté s další faktickou poznámkou místopředseda sněmovny Ivan Langer. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Kraus: Dámy a pánové, obávám se, že tak důležitá a seriózní debata na velice vážné téma, jakým je reforma veřejných financí, se dostala do polohy, která není ani vážná, ani seriózní, a domnívám se, že bychom měli zchladit horké hlavy a začít se bavit skutečně seriózně.

Mohl bych samozřejmě reagovat na celou řadu velmi neseriózních tvrzení pana kolegy Fajmona, ale omezím se na jednu věc, kterou považuji za velice závažnou. On tady doslova řekl, že v současné době Česká republika nesplňuje žádné maastrichtské kritérium. To je skutečně hrubá lež. A chci jenom říci, že vyplývá z neodbornosti a neznalosti pana kolegy, protože v tuto chvíli Česká republika nesplňuje pouze jedno jediné kritérium, a to je roční podíl schodku veřejných rozpočtů na HDP. Všechna ostatní maastrichtská kritéria Česká republika splňuje, a dokonce splňuje už většinu konvergenčních kritérií, která v podstatě připravují českou ekonomiku na přechod na euro.

Prosím tedy, mluvme skutečně vážně, seriózně a pravdivě. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Michalu Krausovi. S faktickou poznámkou vystoupí pan místopředseda Ivan Langer. Pane místopředsedo, ještě to dopovím.

Měl jsem ambici dnešní debatu ukončit a dát možnost závěrečným slovům, abychom měli prostor na zítřejší jednání. Pravděpodobně jsem neměl to štěstí a děkuji panu poslanci Michalu Krausovi, který za mě vyzval k řekl bych faktickému průběhu této debaty.

Prosím, pane místopředsedo, můžete hovořit.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedající, vaším prostřednictvím bych chtěl pozdravit známého znalce a odborníka české operní tvorby pana ministra Škromacha. Myslím si, že je to velmi zajímavé, když právě on, který považuje za autora Lišky Bystroušky Antonína Dvořáka, nám zde prezentuje novou operu, jejímž autorem je zřejmě on sám. (Oživení v sále, smích poslanců ODS.) A pokud snad měl na mysli Prodanou nevěstu, tak jejím autorem je úplně někdo jiný než on nebo někdo z jeho party.

Doporučoval bych, kdyby každý z řečníků, a zejména pan ministr Škromach, dříve než přistoupí k řečništi, dvakrát zapřemýšlel, jestli nám má skutečně něco říci, a zejména v jeho případě by bylo dobré, aby zjistil, že Karlova univerzita nebyla skutečně založena v 17. století. (Smích, potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Patočka a poté řádně přihlášený pan poslanec Petr Lachnit. (Velký hluk v jednací síni.) Prosím o klid ve sněmovně.

K faktické poznámce se přihlásil pan poslanec Patočka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Patočka: Děkuji, pane předsedající. Požádal bych vás, abyste svým prostřednictvím se zeptal pana ministra Škromacha, že bych byl velmi rád, kdyby mně zdůvodnil, jaké lži jsem se dopouštěl ve svém vystoupení. (Hluk ve sněmovně.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím o klid ve sněmovně. Slovo má pan poslanec Patočka k faktické poznámce.

 

Poslanec Jiří Patočka: Zopakuji: Prosím, aby pan ministr Škromach zdůvodnil, v čem jsem lhal ve svém vystoupení. Pokud vím, nebyl přítomen. A myslím si, že situace tohoto projednávání je už skutečně mimo obvyklé zvyklosti.

Domnívám se, že tuto fér povinnost pan ministr splní. Děkuji. (Potlesk.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP