(18.20 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Patočkovi za dodržení času k faktické poznámce. Ještě před panem poslancem Lachnitem vystoupí s faktickou poznámkou pan ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Já myslím, že tady v Poslanecké sněmovně, pane místopředsedo, dámy a pánové, zazněla ještě jedna velmi důležitá zmínka, a to zmínka o historii, ve které figurovala krabice od bot plná peněz. To si myslím, že je významná věc. Pokud se podíváme na pravomoci finančních úřadů nebo policie v této věci, zjistíme, že jsou velmi malé. Pokud se podíváme na příčiny toho, proč jsou pravomoci finančních úřadů nebo policie v kauze krabic od bot velmi malé, tak zjistíme, že v této Poslanecké sněmovně v minulosti neprošlo několik návrhů zákonů, které měly dát finančním úřadům a policii příslušné pravomoci, ale tyto návrhy nezískaly v Poslanecké sněmovně dostatečnou podporu. A když se podíváme, kdo proti nim hlasoval, tak to byla mimo jiné Občanská demokratická strana.

A mě bude skutečně velmi zajímat, jak pan poslanec Fajmon, který zde zmínil onu historku s krabicí od bot, bude hlasovat, až tady bude ležet zákon o bezhotovostních platbách, o omezení hotovostních plateb, což je jeden z nástrojů prevence proti tomu, abychom nacházeli krabic od bot plné finančních prostředků. Tento návrh zákona je v Poslanecké sněmovně, budeme o něm hlasovat po prázdninách ve třetím čtení a já jsem velmi zvědav, jak pan poslanec Fajmon bude v této kauze hlasovat. Jsem také velmi zvědav, jak bude v kauze krabice od bot hlasovat celý poslanecký klub ODS. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě s faktickou poznámkou pan kolega Zahradil, po něm s faktickou poznámkou pan kolega Fajmon.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji, pane předsedající. Já se přidržím výzvy pana poslance Krause a budu hovořit k tématu, tedy k těm 12 předloženým návrhům. Chtěl bych přece jenom připomenout dva výroky pana ministra Škromacha, které podle mého názoru stojí za pozornost. Přestože pan ministr Škromach tady v podstatě kdekoho obvinil ze lži, tak já si troufám říci, že zrovna on překvapivě v těchto dvou výrocích řekl velikou pravdu. Za prvé tady pan ministr Škromach řekl, že se nejedná o žádnou finanční reformu. Já jsem velmi rád, že se k tomu jménem vlády přiznal. A za druhé řekl něco v tom smyslu, že se jedná pouze o soubor jakýchsi opatření směrem k rozpočtu, což je také pravda, protože o nic jiného nejde.

Tedy není to finanční reforma, je to pouze soubor virtuálních opatření, která mají dát této koalici určité alibi, aby mohla prohnat touto sněmovnou státní rozpočet s deficitem 118 miliard korun. A já jsem rád, že pan ministr Škromach, zřejmě bezděky, ale přece jenom tuto skutečnost přiznal. (Potlesk z pravé části jednací síně.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Zahradilovi. Slovo k faktické poznámce má pan poslanec Fajmon, po něm k faktické poznámce pan ministr Škromach. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Já chápu, že sociální demokraty zmínka o krabici od bot v bytě jejich významného člena pěkně nadzdvihla. Ale pane ministře, co se týká toho stíhání, k tomu není potřeba vůbec žádného nového zákona, o kterém hovoříte. Soud v té věci probíhá, už nějaké výsledky jsou a určitě se nějakých definitivních výsledků dočkáme. Není potřeba, aby se k té věci přijímaly žádné další zákony. (Slabý potlesk z pravé části jednací síně.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: K faktické poznámce pan ministr Zdeněk Škromach. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, myslím, že pan poslanec Zahradil opět předvedl to, co předvádí tady ODS dneska celý den, v podstatě překrucování pojmů a vkládání do úst, případně do programu jiných politických stran. Přesto péče o program sociální demokracie ze strany ODS je pro mě naprosto dojemná a jsem velmi rád, že takto o nás naše opoziční strana pečuje.

To, co jsem řekl, a co se týká předkládaných zákonů, souvisí s těmi vystoupeními, která tady zazněla, to znamená, že naprostá většina těchto vystoupení nebyla k předloženým návrhům zákonů. A to, co jsem řekl, že tyto navržené zákony nejsou reformou veřejných financí, jsou součástí této reformy, ale přijdou další zákony, které tato reforma obsahuje, jako například koncepční nový systém důchodového pojištění, stejně jako nový systém nemocenského pojištění, stejně jako další věci v daňových zákonech, zákon o majetkových přiznáních, zákon o registračních pokladnách a další věci, které budou následovat.

Čili v tuto chvíli nevedeme debatu o reformě veřejných financí, v tuto chvíli vedeme debatu o některých zákonech, které tuto reformu veřejných financí provádějí. (Malý potlesk z pravé části jednací síně.)

A já mám pocit, že poslanci z klubu ODS si skutečně spletli situaci a spletli si, na jakém fóru se nacházejí a o čem vůbec diskutují, protože když si přečtou tyto návrhy zákonů, tak se týkají pouze některých kroků, které jsou v rámci reformy. A reforma netrvá jeden nebo dva dny, ale trvá jedno volební období, to znamená čtyři roky této vlády, a tři roky nás ještě čekají.

Takže, vážení kolegové, prostřednictvím řídícího vás vzkazuji: čtěte řádně to, co vám předkládá tato vláda, a možná že potom i vaše diskuse bude více věcná a více praktická.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Zdeňku Škromachovi, že dodržel čas faktické poznámky. Ještě s faktickou poznámkou se hlásí pan místopředseda Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, já myslím, že po vystoupení pana ministra Škromacha bychom měli společně odsouhlasit usnesení Poslanecké sněmovny: Poslanecká sněmovna dnes nejednala o reformě veřejných financí. (Potlesk z pravé části jednací síně.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vnímám vaše vystoupení, pane místopředsedo, jako faktickou poznámku, nikoliv jako procedurální návrh, o kterém bych dal hlasovat jinak bez rozpravy, samozřejmě. Ale s faktickými připomínkami vystoupilo 12 poslanců.

Řádně přihlášený je pan poslanec Petr Lachnit, připraví se pan poslanec Petr Šulák. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Lachnit: Děkuji, pane předsedající. Vážená vládo, vážení kolegové, dovolte mi, abych i já se zamyslel nad tím, co tady dneska mnohokrát zaznělo, kde jsou ty peníze. Ono totiž se zapomíná na to, že počátkem 90. let došlo k největšímu vyvlastnění v dějinách českého státu, pravděpodobně s výjimkou dob pobělohorských.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, já vás ještě přeruším a skutečně požádám o klid ve sněmovně. Je to důležité, nerad bych snižoval vážnost naší debaty ve sloučené rozpravě o tak důležitých zákonech, které jsou předloženy. I pana poslance Nečase bych žádal o klid, případně můžete s panem kolegou Langerem diskutovat mimo sněmovnu.

Děkuji, můžete mluvit.

 

Poslanec Petr Lachnit: Děkuji, pane předsedající. Největší vyvlastnění v českých dějinách, to je název článku, lépe řečeno studie, která byla zveřejněna v Listech č. 6 v roce 1995, tedy již před osmi lety. Jejím autorem je František Nepil, absolvent matematiky v Oxfordu, analytik kapitálových trhů a člen Institutu pro investice, management a výzkum. Ozval se muž, na jehož slova se lze spolehnout. O stálé aktuálnosti jeho tvrzení hovoří mimo jiné i jedno číslo. Podle oficiálních údajů bylo do záchrany českých bank celkem vloženo 720 miliard korun českých. Odkazuji na pořad České televize 1, 29. 6. t. r.

Už tu bylo řečeno, že jen v posledních deseti měsících vyplatilo Ministerstvo financí za takzvané špatné úvěry IPB ČSOB zhruba 155 miliard korun.

Vyvlastnění bez náhrady prosím není maličkost. Na majetku závisí budoucí život jedince a jeho rodiny, a velmi často až do té míry, že je to otázka přežití. Zbavte důchodce jeho majetku, jeho penze, a odsoudili jste ho k smrti. Právo na nezcizitelnost majetku je jedním ze základních lidských práv. Je jedním z nejdůležitějších proto, že jeho porušení vedlo v minulosti k největším ztrátám na lidských životech. Lidé nevytvářejí majetek bez důvodu. Očekávají, že se jim úspory vrátí, že to, co dnes uspoří, budou moci spotřebovat v budoucnosti. Každý majetek je tak spotřeba odložená na budoucnost.

Co umožnilo vyvlastnění počátkem 90. let? Umožnila to cimrmanovská metoda kuponové privatizace, která jen prokázala, že trh funguje, ale my se jím nebudeme řídit. Stát na radu takzvaných otců kuponové privatizace vrhl na trh obrovské množství podniků, v podstatě bývalého národního majetku, proti čemuž nestála koupěschopná poptávka. Trh zareagoval logicky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP