(17.40 hodin)
(pokračuje Lobkowicz)

Kdybych byl jel o vteřinu dřív nebo o vteřinu později, nebo ona dotyčná, Drahuše se jmenuje, bývala šla o pár vteřin dřív nebo o pár vteřin později, tak jsme se nikdy nestřetli. Došlo k tomu a přirozeně je to věc, kterou bych nepřál nikomu. Mohu říci, že aspoň deset nocí se mi o tom zdálo a viděl jsem to ještě mnohem horší, než to bylo. Dopadlo to naštěstí poměrně slušně. Když člověk vidí v televizi, když teče krev atd., i to se mohlo stát, kdybych byl jel trochu rychleji. Já jsem naštěstí jel maximálně čtyřicítkou, rychleji jsem nejel.

Jelikož se to stalo mimo službu, mimo parlament, stalo se to mně jako soukromé osobě, tak by se na mě mělo též pohlížet jako na každou jinou soukromou osobu, jako na každého jiného, a mělo by to být řádně vyšetřeno a řádně dokončeno policií a eventuálně soudem. Na vás nechávám, jak rozhodnete v této žádosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Jaroslavu Lobkowiczovi. Další přihlášky do rozpravy v tuto chvíli nemám, takže rozpravu končím.

Ptám se, dámy a pánové, zdali mám znovu číst usnesení, které jste před chvílí slyšeli z úst paní poslankyně Evy Dundáčkové, které máte před sebou. Nežádá to nikdo.

 

Takže v tuto chvíli budeme hlasovat o tom, kdo souhlasí s názorem mandátového a imunitního výboru na vydání poslance Jaroslava Lobkowicze.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 24. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 191 přítomných bylo 162, nikdo proti. Sněmovna přijala usnesení ve znění výboru mandátového a imunitního.

 

Já mohu tento bod ukončit.

 

Dalším bodem, kterému se budeme věnovat, je

 

12.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění
sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 310/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Prosím ho, aby se ujal slova.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte mi, abych krátce uvedl druhé čtení návrhu změny zákona. V tomto případě jde o velmi významné opatření, které by mělo vést ke změnám, které by měly umožnit lepší evidenci nároku na důchod.

V zákoně o organizaci a provádění sociálního zabezpečení se jedná především o nový způsob evidence podkladových údajů. Navrhuje se zavedení nových evidenčních listů důchodového pojištění. Přechod od záznamů na tomto listě za celou dobu trvání zaměstnání u jednoho zaměstnavatele k záznamu za jednotlivý kalendářní rok umožní orgánům sociálního zabezpečení vytvoření aktuální a moderní databáze, která je též předpokladem pro vytvoření individuálních a komplexních záznamů jednotlivých pojištěnců, a průběžné poskytování informativních listů jednou za rok všem pojištěncům.

Dalším významným návrhem, který se týká předpisů nemocenského i důchodového pojištění a pojistného na sociální zabezpečení, je rozšíření okruhu pojištěných osob a poplatníků pojistného o pracovníky činné na území České republiky v pracovním vztahu uzavřeném podle cizích právních předpisů. Dosud jsou tito pracovníci v České republice vyloučení z účasti na pojištění, což však přináší stále větší komplikace, neboť v cizině včetně Evropské unie platí zásada, že pracovník má být pojištěn ve státě, kde koná práci, a není přitom podstatné, jakými předpisy se jeho pracovní vztah řídí. Často tak dochází k situacím, že pracovník není pojištěn nikde. Tato situace se nyní napravuje.

Ostatní navrhované změny vycházejí z poznatků praxe a směřují k odstranění některých nedostatků ztěžujících provádění sociálního zabezpečení.

Návrh zákona byl projednán ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, který k němu přijal komplexní pozměňovací návrh. Dovolte mi uvést, že nové, doplněné znění návrhu zákona obsažené v usnesení tohoto výboru v návaznosti na nové zkušenosti dopracovává základní ideu návrhu zákona, to je zlepšit provádění sociálního zabezpečení a umožnit orgánům sociálního zabezpečení plnit úkoly vyplývající z práva Evropské unie, zejména ve vztahu k zahraničním nositelům pojištění. S tímto doplněným zněním plně souhlasím a prosím, aby návrh zákona byl tak, jak doporučuje též výbor pro sociální politiku a zdravotnictví, postoupen do třetího čtení a následně schválen. Myslím, že se nejedná o žádnou kontroverzní normu a bylo by možné, aby byla prohlasována bez velkých problémů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Zdeňku Škromachovi. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Usnesení tohoto výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 310/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj tohoto výboru pan poslanec Miroslav Opálka a s usnesením výboru, případně se způsobem projednávání nás seznámil.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, omezím se stručně na rekapitulaci.

Výbor pro sociální politiku a zdravotnictví projednával pozměňovací návrhy, které se týkaly původního tisku a dále zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, a zákona č. 592/1992 Sb., o pojištění na všeobecné zdravotní pojištění. Celkem se předloha týká novely osmi zákonů a výbor se svým usnesením rozhodl, že předloží komplexní pozměňovací návrh v Poslanecké sněmovně jako své usnesení pod číslem 310/1, které jste obdrželi.

Předkládám tedy návrh výboru, aby tento komplexní pozměňovací návrh byl schválen Poslaneckou sněmovnou jako základ pro pozměňovací návrhy poslanců předkládané ve druhém čtení. Dále předkládám, aby o tomto návrhu bylo hlasováno, a to buď po ukončení obecné rozpravy, případně při zahájení rozpravy podrobné.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Miroslavu Opálkovi a v tuto chvíli mohu otevřít obecnou rozpravu. Mám jednu přihlášku. Přihlášena je paní poslankyně Alena Páralová, takže jí dávám slovo.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, sněmovní tisk č. 310, který projednáváme, mění mimo jiné zákon o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, zákon o nemocenském pojištění zaměstnanců, zákon o pojistném na sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a také zákon o důchodovém pojištění.

Pan ministr nám předložil návrh zákona se slovy, že vláda je hluboce přesvědčena, že zákon nebude předmětem kontroverzních názorů, protože jeho cílem je zlepšit zabezpečení agendy důchodového pojištění. Pan ministr se odvolal i na Evropskou unii, protože pro našem vstupu do Evropské unie bude naší povinností disponovat aktuální databází pojištěnců.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP