(10.00 hodin)
(pokračuje Langer)

Na žádost pléna jsem vás odhlásil. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. Přikročíme k hlasování.

 

V obecné rozpravě zazněl návrh pana poslance Gongola na zamítnutí předloženého návrhu zákona.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 26. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 195 pro návrh 95, proti 99. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy pokračovat v projednávání…

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Pardon. Nebudeme, pane předsedající. Promiňte, že do toho vstupuji, je to moje povinnost zpravodaje. Pan kolega Gongol předložil v obecné rozpravě návrh na zamítnutí a podmíněný návrh, nebude-li přijat návrh na zamítnutí - návrh na vrácení k přepracování.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Děkuji, pane zpravodaji, za toto upozornění. Budeme tedy hlasovat ještě jednou.

Pan kolega Říman s procedurální, prosím.

 

Poslanec Martin Říman: Pane předsedající, já chci jenom na záznam oznámit, že mi nefungovalo hlasovací zařízení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Znamená to tedy ale, že nezpochybňujete hlasování, je to jenom pro stenozáznam.

A když už hovoříme o efektivitě našeho jednání, možná by bylo dobré si něco takového uvědomit - že možná je zbytečné často zpochybňovat výsledky hlasování, kde ten hlasovací rozdíl je výrazný.

Ještě jednou vás tedy odhlásím. Prosím o chvilku trpělivosti, neboť panu poslanci Římanovi bude vyměněna hlasovací karta, a hned bezprostředně poté přikročíme k hlasování.

Pan kolega Říman už může. Tak ještě ne.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já se omlouvám panu kolegovi Gongolovi. Precizoval teď ten návrh, aby bylo zcela jasné, o čem budeme hlasovat. Ten podmíněný návrh byl vrácení výboru k novému projednání.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Nic také jiného nepřichází v úvahu. Pouze vrácení výboru k novému projednání nebo zamítnutí. Přesně tak.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 27. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 196 pro návrh 96, proti 98. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

A v tuto chvíli můžeme pokračovat v projednávání tohoto návrhu zákona v podrobné rozpravě. Pro vaši informaci sděluji, že jsem obdržel zatím pět písemných přihlášek v pořadí kolegů Votava, Kraus, Kvapil, Gongol a Ostrý. Ale ještě předtím, než zahájíme podrobnou rozpravu, uděluji slovo k procedurálnímu vystoupení panu kolegu Vymětalovi.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Dámy a pánové. Obdrželi jsme ke sněmovnímu tisku 402 řadu pozměňovacích návrhů písemně, mimo jiné dva pozměňovací návrhy anonymně. Je tam na nich nějaký hieroglyf. Já nevím, jestli pachatel se domnívá, že jeho podpis je všeobecně znám na celém světě. Konstatuji, že nikoli.

Domnívám se, že Poslanecká sněmovna nemůže uznat takovéto pozměňovací návrhy jako předložené písemně. Současně se domnívám, že je na místě požádat organizační odbor Kanceláře Poslanecké sněmovny, aby takovéto anonymní dokumenty nemnožila a nerozdávala do lavic poslanců.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Souhlasím s vámi, pane poslanče. A domnívám se a prosím, abyste mi věnovali pozornost, že pakliže již chceme zjednodušit a zefektivnit jednání sněmovny a umožnili jsme to podáváním písemných pozměňovacích návrhů, pak by měly splňovat některé náležitosti. A jednou z klíčových těchto náležitostí by měla být jasná a nezpochybnitelná identifikace autora těch pozměňovacích návrhů. Prosím proto všechny kolegyně a kolegy, kteří budou využívat té možnosti podávat v písemné podobě své pozměňovací návrhy, aby kromě svého dozajista originálního podpisu k nim také tiskacími písmeny doplnili své jméno, příjmení.

Prosím tedy autora těchto dvou pozměňovacích návrhů, aby se identifikoval sněmovně. Vidím hrdě vztyčenou levici pana kolegy Mládka. V tuto chvíli, po vašem řečnickém výkonu, pane poslanče, nebudeme tedy žádat přednesení ústní, ale prosím ještě jednou, aby všichni autoři pozměňovacích návrhů v písemné podobě v nich tiskacími písmeny uváděli svá jména, tak aby nebylo pochybnosti o autorství.

A teď již zahajuji podrobnou rozpravu, ve které jako prvnímu dávám slovo panu poslanci Václavu Votavovi, připraví se pan kolega Michal Kraus.

 

Poslanec Václav Votava: Vážený pane předsedající, vládo, dámy a pánové. Předkládám poměrně jednoduchý pozměňovací návrh k návrhu zákona, kterým se mění zákon číslo 586/1992 Sb, o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, sněmovní tisk č. 402. Tento pozměňovací návrh nebyl podán v rozpočtovém výboru, a proto ho předkládám až nyní na plénu a jeho písemné vyhotovení předám panu zpravodaji.

Znění pozměňovacího návrhu. V části šesté se znění článku 9 návrhu označuje za bod 1 a doplňuje se bod 2 tohoto znění: V příloze č. 1 zákona České národní rady č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění zákona č. 196/1993 Sb., zákona č. 321/1993 Sb., zákona č. 42/1994 Sb., zákona č. 208/1997 Sb., zákona č. 129/1999 Sb., zákona č. 17/2000 Sb., zákona č. 141/2001 Sb., zákona č. 262/2001 Sb., zákona 477/2001 Sb., zákona č. 276/2002 Sb., zákona č. 320/2002 Sb. a zákona 575/2002 Sb., se u číselného kódu harmonizovaného systému EX 39 24 90 nahrazuje název zboží "kolostomické, urostomické, ileostomické a podobné sběrné sáčky pro potřeby stomiků" názvem zboží "sběrné sáčky, jejich součásti a části a další výrobky z plastů pro zdravotnické účely a pro potřeby zdravotně postižených občanů".

Odůvodnění. Platná definice vymezující název zboží zařazeného do seznamu zboží podléhajícího snížené sazbě DPH je příliš úzká, neboť se vztahuje jen na část z jedné skupiny výrobků, které jsou si jinak velmi podobné a slouží stejnému účelu. Platné ustanovení definující název tohoto zboží bylo zařazeno do seznamu zboží s nižší sazbou DPH na základě poslanecké iniciativy. Pozměňovací návrh si klade za cíl pouze učinit definici tohoto zboží obecnější, tak aby postihovala všechny relevantní zdravotní pomůcky pro stomiky a byla pro ně spravedlivější a rovnější.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Slovo má pan poslanec Michal Kraus. Připraví se pan kolega Tomáš Kvapil.

 

Poslanec Michal Kraus: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Dovolte mi, abych přednesl několik drobných pozměňovacích návrhů k projednávanému návrhu zákona č. 586 z roku 1992. Jsou to pozměňovací návrhy, které jsem již předkládal do rozpočtového výboru, ale vzhledem k tomu, že po dohodě s pracovníky Ministerstva financí bylo nutné některé formulace zpřesnit, jsem je stáhl a předkládám je nyní po projednání s příslušnými pracovníky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP