(16.20 hodin)
(pokračuje Vojíř)

Myslím, že je úplně zbytečné od pana premiéra, aby osočoval ODS z toho, že se nechce podílet na této kvazireformě, která nyní probíhá.

Já osobně jsem se ptal nikoli pana premiéra, ale pana ministra financí, jak bude nakládáno s prostředky Fondu národního majetku, protože právě prostředky Fondu národního majetku jsou klíčovými prostředky pro dotaci Státního fondu dopravní infrastruktury a Státního fondu rozvoje bydlení. Chtěl bych vědět, jaký bude trend v roce 2004, potažmo v roce 2005 a 2006. Protože i Fond národního majetku a jeho výdaje bezesporu spadají do veřejných rozpočtů. Bylo by velmi korektní vědět, zdali například nedojde k tomu, že jeden fond, a to Fond národního majetku, se bude muset zadlužit, aby alespoň částečně ufinancoval tyto dva státní fondy. Myslím, že o tom bychom se měli relevantně bavit, a ta otázka je skutečně velmi důležitá. Nebyla to ODS, která říkala, že od roku 2003, potažmo 2004 už zdroje z FNM nebudou do těchto dvou fondů používány.

Já se rovněž připojuji k dotazu a ptám se, jaký bude trend ve vývoji financování těchto dvou fondů - Státního fondu dopravní infrastruktury a Státní fondu rozvoje bydlení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Oldřichu Vojířovi. O slovo se přihlásil pan ministr financí Bohuslav Sobotka. I když nevím, zda je přípustný ten dotaz na Státní fond rozvoje bydlení, protože to nebylo předmětem interpelace pana kolegy Sehoře. V každém případě je na vůli pana ministra financí, aby odpověděl na otázku, jak uzná za vhodné. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že jsem byl osloven, a vzhledem k tomu, že zde v tuto chvíli není přítomen ministr dopravy, který by mohl na tuto věc reagovat z pohledu působnosti svého resortu a svého ministerstva, rád bych sdělil, že plán vlády na konsolidaci veřejných rozpočtů a rozpočtový výhled na léta 2004, 2005 a 2006 počítá s výdajovým limitem pro státní fond dopravy v příštích dvou letech v rozsahu 44 mld. Kč. Tento rozsah výdajů bude zabezpečen, a to kombinací tří zdrojů: dotace z FNM, dotace ze státního rozpočtu a půjčky od Evropské investiční banky. Taková je nyní i struktura financování příjmů ke Státnímu fondu dopravní infrastruktury. Samozřejmě nezmínil jsem vlastní příjmy Státního fondu dopravní infrastruktury. Taková bude struktura financování příjmů Státní fondu dopravní infrastruktury i v roce 2004, kde nejpodstatnější část příjmů v návrhu rozpočtu, který bude předložen Poslanecké sněmovně, cca v rozsahu 20 mld. Kč, tvoří privatizační dotace, tzn. dotace z FNM, dále dotace ze státního rozpočtu přímo pro státní fond dopravy a dále jsou to vlastní příjmy fondu, které fond získává ze zákona. Posléze je to financování prostřednictvím půjček od Evropské investiční banky.

Pokud jde o výdaje vládního sektoru do dopravní infrastruktury, tam kromě státního fondu dopravy probíhá i financování velkých dopravních akcí prostřednictvím státního rozpočtu jako takového. Trend, kdy v minulosti ze státního rozpočtu byly asi na jeden až dva roky zcela vymístěny investice do dopravní infrastruktury, je již překonán. V tuto chvíli přistupujeme k financování dopravní infrastruktury na úrovni vládního sektoru jak skrze státní fond dopravy v limitu 44 mld. Kč na příští tři roky, tak prostřednictvím zákona o státním rozpočtu a výdajů státního rozpočtu.

Pokud jde o příští rok, pak nejvýznamnější položkou z hlediska výdajů státního rozpočtu je financování výstavby dálnice D47 cca v rozsahu 5 mld. Kč, pokud jde o výdaje státního rozpočtu pro rok 2004. Další výdaje pak směřují na investice do dopravní infrastruktury minimálně tuším v rozsahu 4 mld. Kč, což je čerpání půjček od Evropské investiční banky, což probíhá skrze příjmy a výdaje státního rozpočtu. Rozsah investic ze státního rozpočtu je už minimálně v rozsahu 9 mld. Kč v roce 2004. Předpokládáme, že tento trend bude držen i v rámci přípravy rozpočtu na léta 2005 a 2006.

Znamená to, že fiskální konsolidace a rozpočtový výhled se snaží přistupovat velmi uměřeně v oblasti investic do dopravní infrastruktury. I když dochází k celkovým úsporám na výdajích, tak v této oblasti investic a výdajů na dopravní infrastrukturu nemá vláda tendenci tyto výdaje snižovat. Naopak se budeme snažit, kdykoli se vyskytne prostor v rámci rozpočtových rámců a rozpočtového výhledu, o to, abychom investovali do dopravní infrastruktury a tyto výdaje v příštích letech posilovali.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru financí Bohuslavu Sobotkovi. Ptám se, zda má ještě někdo zájem vystoupit v rozpravě. Není tomu tak. Rozpravu k této interpelaci končím.

Táži se pana poslance Karla Sehoře, zda trvá i po odpovědi pana premiéra a pana ministra financí na svém návrhu usnesení, to znamená, že odpověď na tuto písemnou interpelaci Poslanecká sněmovna odmítla. (Poslanec Sehoř: Ano.)

Budeme hlasovat o tom, že považujeme odpověď na interpelaci poslance Karla Sehoře za nedostatečnou. Budeme o tom rozhodovat v hlasování č. 41.

Pokusím se zvýšit počet lidí ve sněmovně. Zároveň vás odhlásím a žádám vás o novou registraci, a to vzhledem k tomu, že se změnil počet přítomných poslanců a poslankyň. Žádám příchozí, aby se zaregistrovali svými hlasovacími kartami.

Můžeme hlasovat.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 41 a ptám se, kdo je pro odmítnutí odpovědi pana premiéra na interpelaci pana poslance Karla Sehoře. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 41 z přítomných 117 pro hlasovalo 57, proti 57. Návrh nebyl přijat.

 

Interpelace poslance Sehoře na premiéra skončila. Nyní se budeme zabývat další interpelací na předsedu vlády.

Pan předseda vlády Vladimír Špidla odpověděl na interpelaci Miroslava Grebeníčka ve věci dlouhodobě sociálně tvrdého a nekvalifikovaného postupu vlády ve věci důchodů, které jsou českým občanům vypláceny ze Slovenské republiky. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá Poslanecké sněmovně jako tisk 390.

V této věci otvírám rozpravu, a ptám se, kdo se do ní hlásí. Hlásí se pan poslanec Miroslav Grebeníček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážené dámy a pánové, text mé interpelace na předsedu vlády k nekvalifikovanému a necitlivému postupu kabinetu ve věci tzv. slovenských důchodů, které dostávají občané České republiky, stejně jako text premiérovi odpovědi, máte k dispozici.

Premiérova odpověď je opravdu nedostačující. Alespoň základní fakta. Není to poprvé, co jsem tuto záležitost interpeloval. Premiér mi svého času, ještě v době, kdy zastával funkci ministra práce a sociálních věcí, odpověděl, že záležitost s nízkými důchody vyplácenými ze Slovenska postižení občané mají možnost řešit administrativně, žádostí o zmírnění tvrdosti zákona.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP