(16.30 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Připomínám, že jsem tenkrát žádal o účinné legislativní řešení problému, který vznikl českým občanům, protože jim kdosi s ujištěním, že žádnou újmu vlastně nepocítí, bez jejich souhlasu rozdělil stát.

Stejně jako dnes, i tenkrát Vladimír Špidla odmítl jakoukoli zákonnou úpravu. Tehdy tvrdil, že vše je snadno zvládnutelné běžnou administrativou. Nechyběla mu přitom ani jistá dávka humoru, když dovozoval, že v budoucnu se nevýhodný slovenský výpočet důchodu a nevýhodný přepočet kursu slovenské koruny může otočit ve prospěch postižených.

Jeho postoj se od doby, kdy vedl resort práce a sociálních věcí, k dnešnímu dni přeci jen posunul. Nyní zastává názor, že kompenzaci na české poměry neúnosných důchodů nelze provést bez mezistátní smlouvy. Zjednodušeně řečeno, český stát svým vlastním občanům sám, bez toho, aby s tím vyjádřila svolení Slovenská republika, pomoci nechce.

Premiér však jde ještě dále a zdůvodňuje, proč vláda se Slovenskou republikou o ničem podobném jednat nebude. Domnívá se, že újmu vzniklou českým občanům na důchodech rozdělením československého státu nelze kompenzovat, protože je to prý v rozporu s principem rovného nakládání se všemi občany v rozměrech Evropské unie. Aniž by udělal za tři roky jediný racionální krok, má pohotově po ruce domněnku, že, a to budu opravdu citovat: "Případný nesouhlas příslušných orgánů Evropské unie by znamenal, že dohodnuté ustanovení by nemohlo být ve vztazích mezi Českou a Slovenskou republikou aplikováno."

Vážené dámy a pánové. Chci být správně pochopen. Ve své interpelaci jsem předsedu vlády nežádal o spekulace o budoucím vývoji Evropy. Nežádal jsem ani o výčet argumentů, ani o výčet alibistických pseudoargumentů, které sledují jeden jediný cíl, totiž nedělat vůbec nic. Jen jsem se zasazoval o to, aby vláda zvolila rozumnou cestu k nápravě stavu, který je opravdu ostudný.

Možná kdyby v premiérově blízkém okolí byli penzisté, kteří měli tu smůlu, že sídlo jejich někdejšího zaměstnavatele před rozdělením státu bylo na Slovensku, snad by projevil více pochopení. Pokud mu přijde jako normální, že stovky občanů tohoto státu jsou nuceny žít nezaviněně z neuvěřitelně nízkého důchodu a poníženě se dožadovat dávek životního minima, osobně to vnímám zcela jinak. Když navíc odpovědnost za tento stav nese právě a výlučně stát, čekal bych více porozumění pro sociální komplikace několika set a možná dvou tisíc lidských osudů.

Moje očekávání, dámy a pánové, nebylo však zatím naplněno. Samozřejmě zareaguji poté, až vystoupí premiér.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, kdo se dál hlásí do rozpravy. Nikdo. Dobře. Protože se nikdo do rozpravy nehlásí, ptám se pana poslance Grebeníčka, jaké navrhuje v této věci usnesení.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Za daných okolností opravdu nemohu jinak. Navrhuji Poslanecké sněmovně, aby přijala nesouhlasné stanovisko s písemnou odpovědí předsedy vlády na mou interpelaci. O ústní reakci nemohu hovořit, protože nezazněla. Toť vše.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Čili budeme hlasovat podle § 112 odst. 4 a  5. To znamená, že Poslanecká sněmovna vyslovuje nesouhlas s odpovědí pana předsedy vlády na písemnou interpelaci poslance Miroslava Grebeníčka.

Já vás znovu odhlásím, požádám vás o novou registraci. Pokusím se přilákat další poslance, aby pokud mají zájem, přišli hlasovat v této věci.

K hlasování je přihlášeno minimální požadované kvorum.

 

Proto jsem zahájil hlasování pořadové číslo 42 a ptám se, kdo souhlasí s návrhem pana poslance Miroslava Grebeníčka na odmítnutí odpovědi na jeho písemnou interpelaci. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 42 z přítomných 99 pro 46, proti 44. Návrh nebyl přijat.

 

Tato interpelace skončila nepřijetím odmítavého usnesení. Tím jsme se vypořádali s písemnými interpelacemi na pana předsedu vlády.

 

Nyní se budeme zabývat interpelací na ministra spravedlnosti pana Karla Čermáka, který bude řešit interpelaci pana poslance Ivana Langera, kterou adresoval bývalému ministru spravedlnosti Pavlu Rychetskému ve věci údajných vad v trestním řízení proti Zdeňku Kratochvílovi. Interpelaci jste obdrželi spolu s odpovědí jako tisk č. 442.

Já otevírám rozpravu, do které se přihlásil pan místopředseda sněmovny Ivan Langer. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové. Je mi líto, že premiéra nového ministra spravedlnosti se odehraje právě při bloku písemné interpelace, tedy tématu, které je nepříliš příjemné pro každého ministra. A předesílám, že také téma, kvůli kterému jsem interpeloval již bývalého ministra spravedlnosti Pavla Rychetského, není téma nikterak příjemné a je to téma naopak nesmírně závažné, téma, které získává již i mezinárodní rozměr. A je to téma, které souvisí se špatnou kvalitou práce policie, což není nic překvapivého, alespoň pro ty z nás, kteří se touto problematikou zabýváme již delší dobu, ale také pochybnou kvalitou práce nadřízených orgánů policie v rámci trestního řízení, tedy příslušného dozorujícího, ale i dohledového státního zastupitelství.

Oč v tomto případě jde? Jak jsem již naznačil, tento případ má teď již mezinárodní rozměr, téměř evropský rozměr, neboť podle mne zapadne do celé řady případů, ve kterých Česká republika čelí obrovským problémům kvůli svým soudům u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. A i v tomto případě to je věc trestního řízení proti panu Zdeňku Kratochvílovi. Nám hrozí podle mého názoru přinejmenším v tuto chvíli jen mezinárodní ostuda, a to kvůli práci jihlavského státního zastupitelství a policie.

Tuto věc, se kterou máte možnost se seznámit v mé písemné interpelaci, totiž již od července letošního roku sleduje také poslanec Evropského parlamentu pan Jules Maaten, který upozornil do té doby na tuto věc nečinné nejvyšší státní zastupitelství, a to na vážné pochybnosti o zákonnosti dosavadního trestního řízení. Skutečnost, že tato věc je monitorována ze zahraničí - a teď musím říci, že na moji interpelaci odpověděl tehdejší ministr spravedlnosti v zastoupení pana premiéra Špidly - je panu premiérovi České republiky známa, přesto ani tak není schopen se s ní vypořádat a naplnit své povinnosti. K té věci se staví způsobem, ke kterému není možné nečinně přihlížet.

A tady musím zdůraznit jednu věc, že na tuto interpelaci mi v zastoupení Pavla Rychetského odpověděl předseda vlády a toho času i ministr spravedlnosti Vladimír Špidla, a proto veškeré výhrady, které zde vznáším, nejsou výhrady, které jsou adresovány na osobu nového ministra spravedlnosti. Nicméně jde o jeden úřad. On stojí v jeho čele. Má příslušné kompetence, aby se tomuto problému věnoval.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP