(17.30 hodin)
(pokračuje Filip)

Budeme pokračovat podle schváleného pořadu interpelací na ministra zemědělství Jaroslava Palase. Požádal bych někoho z klubu sociální demokracie, aby pana ministra zajistil ve sněmovně. Půjde o dvě interpelace, obě od poslance Miloslava Kučery. Vezmu to podle pořadového čísla.

Pan ministr zemědělství Jaroslav Palas odpověděl na interpelaci poslance Miloslava Kučery ve věci leteckého aplikování vakcín proti vzteklině. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk č. 454.

V této věci otevírám rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí. Pan poslanec Miloslav Kučera.

Ještě než vám dám slovo, pane kolego. Na dotaz, kde je interpelace pana kolegy Waltra Bartoše na pana ministra pana Dostála, odpovídám, že došlo k dohodě mezi interpelujícím poslancem Waltrem Bartošem a ministrem Pavlem Dostálem, takže tato interpelace nebude předmětem projednávání.

Nyní tedy můžeme zahájit jednání o tisku č. 454. Slovo má pan poslanec Miloslav Kučera. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, přistupuji před sněmovnu se dvěma interpelacemi, jedna je poměrně stručná, druhá malinko delší. S oběma dvěma před vás předstupuji z jediného prostého důvodu - s odpovědí pana ministra opravdu nemohu být spokojen.

U té první, která se týká letecké aplikace při aplikaci vakcín proti vzteklině, tzn. v redukci vztekliny populace lišek, došlo v letošním roce k něčemu zcela výjimečnému. Ministerstvo zemědělství zadalo celou aplikaci způsobem letecké služby, to znamená, že doteď ten poměr byl dlouho velice výrazný pro ruční aplikaci, v minulém roce to bylo přibližně půl na půl, v letošním roce to bylo téměř ze 100 % leteckým způsobem. Jsem s mysliveckou veřejností poměrně v blízkém a častém kontaktu a myslivecká veřejnost tento postup opravdu nepřijala. Proto jsem vznesl na pana ministra zemědělství písemnou interpelaci a musím říci, že na otázky 1, 3, 4, 5 mně vůbec neodpověděl a v odpovědi č. 7 prokázal, že myslivost v jeho pojetí je něco jiného, než jak si ji představuji já. Já skutečně považuji myslivce za hospodáře se zvěří, ale přístup pana ministra svědčí o jiném přístupu, a sice o přístupu člověka oprávněného zvěř pouze střílet.

Proto si myslím, že tento postup není správný. Zaprvé to oddaluje myslivce od hospodaření se zvěří, protože pokud přistoupíme na leteckou aplikaci stále, tak skutečně nebudou vědět, kde populace lišek je, nebudou vědět, kde liška vakcínu bere a kde již ne. Aplikace v terénu nebude vůbec souviset s populací lišek, s jejich četností.

Pokud se týče financí, tak stávající způsob ruční aplikace je o polovičku levnější, vedle přínosů mysliveckých je to tedy ještě o polovičku levnější než letecká aplikace. Ministerstvo zemědělství vynaložilo téměř 6 milionů pouze na leteckou službu při aplikaci, a proto když jsem se ptal pana ministra v písemné interpelaci, jestli byla provedena veřejná soutěž a jaké firmy jaké nabídky do této soutěže daly, tak pan ministr mi na toto vůbec neodpověděl.

Myslím si, že těch jeho hrubých nedostatků v písemné odpovědi na moji písemnou interpelaci je tolik, že mi nezbylo nic jiného, než před vás předstoupit a požádat vás o to, abyste podpořili můj nesouhlas s touto odpovědí. Nevím, co by k tomu chtěl pan ministr dodat. Zkrátka neuměl odpovědět písemně. Pokud se mu to podaří ústně, byl bych rád.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Kučerovi. Ptám se, jestli má pan ministr zájem vystoupit. Nemá. Někdo další má zájem v této věci? Dobře, nikdo se nehlásí, proto rozpravu končím. Pan poslanec Miloslav Kučera předložil v souladu s § 12 návrh na odmítnutí této interpelace. Proto vás jako tradičně všechny odhlásím, požádám vás o novou registraci a o návrhu na odmítnutí odpovědi pana ministra zemědělství Jaroslava Palase rozhodneme v hlasování pořadové číslo 46, a to ve chvíli, kdy dosáhneme minimálního kvora podle jednacího řádu.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 46 a ptám se, kdo je pro odmítnutí odpovědi pana ministra Jaroslava Palase. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 46 z přítomných 90 bylo pro 32, proti 38. Návrh nebyl přijat a tato interpelace byla ukončena.

 

Máme před sebou tisk č. 455, který předložil předseda sněmovny s tím, že ministr zemědělství Jaroslav Palas odpověděl na interpelaci pana poslance Miloslava Kučery ve věci zrušení všech vyhlášených výběrových řízení na vápnění lesů.

Zahajuji rozpravu k tisku 455 a ptám se, kdo se do ní hlásí? Ano, pan kolega Miloslav Kučera. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, připadá mi to, že mluvím do dubu, když dub nereaguje. Ale pokusím se i podruhé.

Ministerstvo zemědělství je naší veřejností vnímáno jako velice prokorupční aparát. Tyto zvěsti zde nechci nijak komentovat. Ale to, s čím jsem se setkal v souvislosti s vyhlašováním veřejné soutěže na vápnění lesů, je opravdu děsivé. Hodně se dočtete v písemné interpelaci, pokud budete číst pozorně, i v odpovědi pana ministra nebo v protokolu od Úřadu pro hospodářskou soutěž. Přesto mi dovolte několik slov komentáře.

Od roku 2000 Ministerstvo zemědělství hradí vápnění našich lesů a cena letecké aplikace na toto vápnění se pohybuje mezi 50 až 80 miliony korun. Mám důvodné podezření, že veřejná soutěž, která je Ministerstvem zemědělství realizována ze zákona, tak úředníci tuto soutěž prostě vyhlásí, ale systémově obchází tak, aby na konci byla vždy zrušena a mohly navazovat smluvní ceny, smluvní lokality, prostě způsobem vyhlášení zadání formou výzvy jednomu zájemci. Musím říci, že opakovaně docházelo k tomu, že realizace výběrových řízení byla mandatorní smlouvou svěřena pochybným institucím, které ani neměly potřebné oprávnění k poskytování takovýchto služeb.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP