(Jednání pokračovalo ve 14.02 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážení kolegové, já vás prosím, abyste se posadili.

Skupina 58 poslanců využila svého práva a podle § 84 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, podala návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Já prosím, aby se slova ujal předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý.

Ale ještě bych poprosil, abyste se usadili. Prosím, zaujměte místa. A pana poslance Tlustého prosím, aby se pomalu vydal k řečnickému pultu. Prosím o klid. A vy máte úvodní slovo.

 

27.
Návrh na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážení spoluobčané doma u televizních obrazovek (potlesk v sále), vážení spoluobčané v tomto jednacím sále, a to jak ve vládních lavicích, tak v lavicích vládních poslanců, tak v lavicích opozice.

Dovolte mi jménem poslanců, voličů i příznivců Občanské demokratické strany, a zejména jménem všech těch, kteří se stejně jako my obávají, že tato vláda a tato vládní koalice chystá pro českou veřejnost řadu nepříjemných překvapení pod hlavičkou, které se všeobecně říká reforma veřejných financí, jménem těch všech odůvodnit návrh, kterým poslanci Občanské demokratické strany iniciovali hlasování o vyslovení důvěry či nedůvěry vládě Vladimíra Špidly.

Dovolte mi důvody, které vedly poslance Občanské demokratické strany k předložení tohoto návrhu, objasnit na dominantních mediálních zprávách, které tento bod provázejí v posledních dnech.

Včera usměvavá redaktorka televize oznámila, že díky reformě veřejných financí dojde k úspoře více než 200 mld. korun do roku 2006. Přednedávnem komentátor vážených novin použil pro vládou schválený dluh naplánovaný pro příští rok ve výši 115 mld. korun pojem šetřicí reformní deficit. K tomu je přinejmenším tento týden veškerá veřejnost nejenom vládními představiteli, ale i médii přesvědčována o tom, a je jí kladena otázka, proč ta ODS chce vyslovit nedůvěru Špidlově "proevropské vládě", když tato vláda "to s námi se všemi myslí tak dobře" a když se chystá "nám přinést tolik dobrého". A za druhé nám neustále kladou otázku, proč tak chceme učinit, když je zjevné, že výsledkem loňských červnových voleb je, že poslanců Občanské demokratické strany je v této Poslanecké sněmovně 58 z 200, tudíž tvoří zjevnou menšinu.

Dovolte mi na tyto otázky odpovědět na polemice o pojmech, které se v těchto zprávách objevují a pro které podle mého názoru pro všechny je charakteristické, že mají úplně jiný obsah než ten, který je vládou celé veřejnosti podsouván.

Prvním tímto pojmem je slovo reforma. Ačkoli všechny zahraniční komentáře všech renomovaných ekonomů říkají, že toto reforma není, že skutečná reforma teprve bude muset přijít, ačkoli je naprosto jasné, že cílem není nic pozitivního, že vláda neočekává ani hospodářský růst, ani snížení nezaměstnanosti, dokonce ani snížení zadlužování této země, přesto je neustále snaha tvrdit, že toto je nějaký ucelený soubor promyšlených reformních kroků. Nic z toho není pravda a krátká budoucnost odhalí, že to není pravda, a občané sami uvidí, že pod tímto názvem reforma se skrývají mnohem prozaičtější pojmy.

Je to zdražování všeho, co se dá. Zdražování o 17 % díky přesunu v sazbách DPH, zdražování o nové sazby spotřebních daní, zavádění vyšších poplatků. Je to kasírování každého, kdo se dá zkasírovat, a to v každou chvíli. Při ztrátě občanského průkazu, při rekreaci, zaváděním nových poplatků atd. A jak jsem říkal, je to také pokračování v nebezpečném zadlužování této země, protože tato vláda sama uvádí, že v roce 2006, bude-li přijata tato její takzvaná reforma, vzroste státní dluh České republiky ze současné úrovně o 520 mld. korun, to znamená v průměru na každý rok o 130 mld. korun. Všimněte si tohoto průměrného čísla, a dovolím si zopakovat to, co už jsem říkal mnohokrát.

Když sociální demokracie přebírala vládu v této zemi v roce 1998, celkový dluh v České republice za celou její historii činil přibližně 170 mld. korun. Jinými slovy, tato "reformní vláda" se chystá každým rokem svého vládnutí zadlužit tuto zemi částkou, která není vzdálená celkové výši dluhu, který byl v této zemi v roce 1998, a to za celou historii její existence. Možná je zajímavé i porovnání s údajem, že v dobách Zemanovy vlády a v dobách "té strašné opoziční smlouvy", za celé čtyři roky vládnutí Zemanovy vlády, byl rovněž státní dluh zvýšen o částku přibližně 170 mld. korun.

Shrnuto a podtrženo, výsledkem těchto takzvaných reforem je, že zadlužování bude pokračovat tempem, kdy každý rok vlády Špidly a spol. bude pro tuto zemi znamenat takový dluh, jaký vznikl v celé historii České republiky do roku 1998 a jaký vytvořila vláda Miloše Zemana za čtyři roky svého vládnutí.

Když k tomu připočteme, že na příští rok schválených 115 mld. Kč je opět ekonomickými experty považováno za dluh fiktivní, neboli vysněný, neboli vylhaný, má tato země před sebou perspektivu, že v budoucnosti velmi rychle, dokonce do konce vlády této Špidlovy vlády, dosáhne nebezpečné míry zadlužení na úrovni 50 % hrubého domácího produktu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP