(15.40 hodin)
(pokračuje Sobotka)

V této zemi není žádná ekonomická krize. Tato země má problémy s veřejnými rozpočty stejně jako všechny okolní země ve střední Evropě. Snažíme se je aktivně řešit. V této zemí není ekonomická krize. V této zemi rostou reálné mzdy, v této zemi rostou průměrné mzdy, v této zemi rostou reálné důchody, v této zemi roste i minimální mzda pro ty lidi, kteří pobírají nejnižší příjmy. V této zemi se daří bojovat s šedou ekonomikou, protože roste i výběr daní a klesá podíl nově vzniklých daňových nedoplatků. To, co je důležité říci, je, že česká ekonomika roste i v době, kdy se německá ekonomika pohybuje na hraně recese, a během letošního roku se do této recese ve druhém čtvrtletí i dostala. Přesto česká ekonomika roste a přesto jsou zde pozitivní prognózy.

Zaznělo zde, že reforma veřejných financí, tak jak ji vláda představila, nemá podporu ekonomické veřejnosti, nemá odbornou podporu. Chtěl bych kolegy z ODS ujistit o tom, že při návštěvě hodnotící mise Mezinárodního měnového fondu Mezinárodní měnový fond ocenil, jaký pokrok vláda učinila v oblasti přípravy reformy veřejných rozpočtů, a dokonce hodnotil tuto reformu jako daleko optimálnější a realističtější, než je realizovaná reforma veřejných financí na Slovensku.

Česká vláda má podporu většiny ekonomické veřejnosti, která jasně podporuje realizaci ekonomické reformy, a v tuto chvíli, pokud byste si udělali analýzu komentářů, stanovisek, která byly publikována v médiích, drtivá většina těchto odborných stanovisek vyznívá ve prospěch vládní koncepce reformy veřejných rozpočtů.

Ano, je možné tuto reformu označovat za příliš měkkou, je možné ji označovat jako příliš tvrdou. Tato reforma je realistická a vychází ze situace v této Poslanecké sněmovně a může si dovolit pouze to, co je v oblasti politické průchodné, to, co je průchodné v oblasti změn mandatorních výdajů, a může si dovolit to, co je realistické, abychom zrealizovali v tom nejbližším období.

Hovořili jste tady o volbách, že si máme vzpomenout na to, co jsme říkali ve volbách. A já jsem si vzpomínal, když jste o tom hovořili, na to, co říkali lidé ve volební kampani, když jsme s nimi mluvili, a co lidé kritizovali. A vzpomínám si na to, že lidé kritizovali to, že se u nás zneužívají sociální dávky. Vzpomínám si na to, že lidé kritizovali, že jsou nespravedlivě nastaveny odvody pro zaměstnance a podnikatele, že zde existují určité nespravedlivé rozdíly. Vzpomínám si, že lidé se báli toho, že poroste veřejný dluh, a ptali se, jak chceme do budoucna zařídit, aby v České republice neklesala životní úroveň. Vzpomínám si, že občané kritizovali, že zde nemáme dostatek zákonů, které by omezily šedou ekonomiku a umožnily nám boj s daňovými úniky.

Toto byly problémy, o kterých lidé v kampani mluvili, a my jsme jim jako politici slibovali, že tyto problémy budeme řešit. A když se podíváte na koncepci reformy veřejných rozpočtů, ta tyto problémy řeší. Postupně, tak jak je možné, v několika vlnách zákonů. Ty zákony nejsou jenom ty, které jsou tady nyní předloženy, přijdou další zákony. Ještě do konce letošního roku přijdou zákony pro boj se šedou ekonomikou, přijdou koncepce týkající se penzijní reformy, přijdou návrhy týkající se stabilizace systému poskytování zdravotní péče. Tato reforma odpovídá na palčivé otázky, které lidé kladli ve volební kampani. Snaží se hledat řešení, snaží se hledat řešení pragmaticky, snaží se hledat řešení realisticky a snaží se především respektovat tu realitu, ve které se Česká republika dnes nachází, realitu zostřené mezinárodní hospodářské konkurence, realitu země, která vstupuje do Evropské unie.

Pokud dosáhnete cíle, o který zde usilujete, o kterém zde hovoříte, pokud tuto vládu ODS svrhne, pokud na to najde dostatek hlasů, co se stane? Bude reforma dřív? Bude reforma lepší? Bude euro dřív? Bude euro ve vhodnější době? Zreformuje se důchodový systém? Nic z toho se nestane. Ztratíme další rok. (Potlesk poslanců stran vládní koalice.)

Tato vláda vedla půl roku diskusi. Nevedla ji jenom se svými poslanci, nevedla ji s členy vládních stran, vedla ji se zaměstnavateli, vedla ji s odbornou veřejností, vedla ji s odbory, vedla ji s tripartitou. Po půl roce diskuse byl dohodnut reformní koncept, který má určitou společenskou podporu a který má i určitou podporu v této Poslanecké sněmovně. Pokud tuto vládu shodíte, ztratíme další čas tím, že se bude formovat vláda nová. Ta nová vláda bude absolvovat znovu tuto diskusi, bude znovu pro ni hledat politickou podporu, ztratíme rok, ztratíme dva a vstup do eura se odloží o další rok, o další dva roky. Česká ekonomika zaostane ve střední Evropě, ztratí svoje prvenství v přílivu zahraničních investic, ohrozíme svoji pozici v rámci ostré mezinárodní konkurence.

Já se domnívám, že tím, co ODS nyní dělá, tím, co ODS navrhuje, poškozuje české hospodářství. Myslím si, že ODS škodí této zemi. (Potlesk poslanců stran vládní koalice.)

A koneckonců se domnívám, že za tím, co ODS dnes navrhuje, je strach. Jeden velký strach. Strach z toho, že se vládě konečně podaří prosadit opatření pro boj se šedou ekonomikou. (Potlesk poslanců stran vládní koalice.)

Já se omlouvám, už nebudu mluvit příliš dlouho, jenom dokončím tuto větu. ODS v této Poslanecké sněmovně, a já si to pamatuji, jsem tady už několik let a pamatuji si to, ODS vždycky bránila tomu, aby se přijala zákonná opatření, která by směřovala k boji s šedou ekonomikou. Já jsem tady u tohoto pultu prosil kdysi poslance ODS, aby nehlasovali pro prodloužení fungování obchodů duty free, prosil jsem o to marně. ODS prodloužila o rok fungování obchodů duty free, i když vláda navrhovala přesný opak. Bylo to v zájmu šedé ekonomiky, bylo to v zájmu daňových úniků. Vzpomínám si na to, když jsme tady prosili ODS, aby podpořila omezení plateb v hotovosti. ODS to shodila ze stolu a objektivně pomohla šedé ekonomice. Vzpomínám si na to, když jsme tady prosazovali zákony o přiznání majetku, vzpomínám si, když jsme prosazovali zákony o registračních pokladnách. Vždycky to byla ODS, která tyto věci zablokovala. (Potlesk poslanců stran vládní koalice.)

A také věřím, a už to tady zaznělo, že se ODS bojí toho, že zřídíme finanční policii. Také věřím, a už to tady zaznělo, že se ODS bojí toho, že konečně uděláme pořádek na našich tržnicích a tržištích.

Myslím si, že v tuto chvíli máme dobrou šanci ODS přehlasovat, tuto vládu udržet a pokračovat v boji s šedou ekonomikou, i když se to poslancům ODS vůbec nebude líbit.

Já samozřejmě nemohu jako člen vlády apelovat na tuto sněmovnu, aby hlasovala proti návrhu ODS, ale apeluji na tuto Poslaneckou sněmovnu, aby se řídila zdravým rozumem a aby jednala v zájmu všech občanů České republiky. Děkuji. (Dlouhotrvající potlesk poslanců stran vládní koalice.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, mám před sebou stále ještě netknutou sérii 20 písemných přihlášek, ke kterým se mi nepodařilo se dostat. A pak tady mám sérii faktických poznámek tak jak jsem si je znamenal v průběhu řeči pana ministra Sobotky. Já to jenom rychle přečtu. Jsou to kolegové Filip, Tlustý, Urban, Nečas, Mareš, Palas, Doktor, Ransdorf.

Jako první tedy faktickou poznámku přednese místopředseda sněmovny Vojtěch Filip a další bude pan poslanec Vlastimil Tlustý. Prosím, pane kolego.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP