(15.50 hodin)
Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Vážený pane premiére, vládo, paní a pánové, ve faktické poznámce se omezím na tři připomínky.

Poprvé jsem v této sněmovně slyšel od představitelů vlády pravdu o tom, jak to bylo s léty do roku 1989, že bylo do roku 1997, ale i potom co prodávat, že se tady něco vytvořilo. Děkuji, že mohu poprvé poděkovat ministru zahraničí Cyrilu Svobodovi. Jindy takovou příležitost nemám. (Potlesk v části sálu.)

Druhá poznámka je poměrně lapidární. Já mohu souhlasit s panem premiérem Špidlou v tom, že dluh z těch polostátních bank, které prošly privatizací, velmi nekorektní, přešel na stát. Ale nemohu souhlasit s tím, co vláda udělala pod vedením Vladimíra Špidly - že tyto pohledávky nekapitalizovala a že je nechala k tíži občanům České republiky.

Poslední poznámku, vlastně otázku mám na vynikající vystoupení pana ministra Sobotky. Je jistě pravda, že ekonomika této země roste. Ale není jisté, jestli je to zásluhou vlády této, nebo té předchozí pod vedením Miloše Zemana. (Potlesk v části sálu.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Další faktickou poznámku má pan poslanec Tlustý. Další, kdo bude vystupovat, bude ministr Urban.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážení občané vyvrátit takovou snůšku lží a hysterie, jakou tady předvedl pan ministr financí (protesty poslanců ČSSD, bušení do lavic.), je v rámci faktické poznámky téměř nemožné, ale dovolte mi uvést alespoň některé z nich.

Za prvé pan ministr neumí počítat. Z poslanců z roku 1992 dnes mezi 58 poslanci ODS jsou čtyři. Pokud se k nám obracel jako k velké staré většině, čtyři z 58, pane ministře, to jsou přibližně 2 %. To je první poznámka.

Za druhé. O tom, zda je rovná daň skutečná reforma, nebo není, se přijďme povídat poté, kdy bude prosazena na Slovensku. A poté, pane ministře, kdy naleznete odvahu o ní diskutovat na veřejné půdě. Byl jste k tomu pozván, a odmítl jste se zúčastnit. Myslím, že je zřejmé proč. Nemáte ponětí, co je to daňová reforma a co to je rovná daň. (Potlesk poslanců ODS.)

Další faktická poznámka je, že vláda Vladimíra Špidly nepřišla po vládách ODS, ale po čtyřech letech vlády sociální demokracie, ve které vaše tváře figurovaly.

Další faktická poznámka. Pane ministře, jsem si jist, že vy a vám blízcí lidé se finanční policie musíte bát mnohem více než všichni v ODS, a to kvůli kauze IPB. (Potlesk poslanců ODS.) IPB byla sociální demokracií ukradena, darována a nabyvateli byl dán doplatek v řádu desítek miliard Kč. To je zdokumentovaná kauza. Jen aby vznikla finanční policie a bylo dokázáno, jakou roli jste v ní sehrál vy osobně a vám blízcí kolegové ze sociální demokracie. (Potlesk poslanců ODS.)

Pane ministře, za váš černý humor považuji odkaz na kamarády ODS a např. pana Salzmanna. Jsou mnohem nedávnější příklady, mnohem neuvěřitelnější příklady, a jsou to vaši kamarádi. A nebudu říkat víc než bývalý ministr Tvrdík. Veřejnost ví, o čem mluvím. (Potlesk poslanců ODS.)

A ještě jedna poznámka. Návrh na prodloužení existence duty free obchodů v rozpočtovém výboru, pane ministře, předložil sociálně demokratický poslanec Kraus.

Děkuji za pozornost. (Hluk z lavic poslanců ODS. Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď je pravděpodobně korektní dát slovo poslanci Krausovi, který chce reagovat. (Hlasy: Nemůže. Hlasy: Může. Poslanci ODS buší do lavic.)

Prosím vás, nerušte, klid, nechte slovo panu poslanci Krausovi.

 

Poslanec Michal Kraus: Já si myslím, že to, co, teď předvedl pan kolega Tlustý, je přesná ukázka manipulace s fakty. Prodloužení duty free bylo hlasováno v minulé nebo předminulé sněmovně. V tomto období, kdy se hlasovalo o novele zákona o spotřební dani, se řešil pouze problém, jak ukončit prodej duty free. Vzhledem k tomu, že ukončení prodeje bylo řešeno nedostatečně, tak aby bylo skončeno jednou provždy, podával jsem i já svůj pozměňovací návrh. Nikoli na prodloužení, ale na ukončení prodeje tak, aby jednou provždy byl skutečně skončen, a to bez problémů, na základě kontroly celníků, na základě inventury, která bude provedena státními orgány, nikoli na základě jakýchsi kamarádských dohod.

Myslím si, že právě to, co teď předvedl pan kolega Tlustý, je ukázka manipulace s fakty a lží, které ODS neustále předvádí. (Potlesk v části sálu.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana ministra Urbana, který je další v řadě faktických poznámek.

(Bez udělení slova hovoří pan poslanec Tlustý.)

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, dovolte, abych zopakoval, že pan poslanec Kraus uvedl, že příslušný pozměňovací návrh opravdu předložil on. Děkuji za pozornost. (Projevy souhlasu i nevole.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane ministře, je to faktická poznámka?

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Pane předsedo, není to faktická poznámka, je to řádná přihláška.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: V tom případě vystoupit nemůžete, protože nám zbývá několik málo minut, budeme muset končit, budou interpelace.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Škoda, chtěl jsem říci něco rozumného této sněmovně. (Potlesk v části sálu.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Nečas.

 

Poslanec Petr Nečas: To byste byl, pane ministře, asi první sociální demokrat dneska. (Smích ze strany poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych vás chtěl požádat, vážení kolegové, abyste se neuráželi. Snad vás nepřekvapuje, že tady zaznívají různé názory. Chtěl bych vás nabádat k tomu, abyste respektovali, že ty názory jsou různé a že jsme si na to mohli v minulosti už zvyknout.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážený pane předsedo, dovolte mi, abych stručně reagoval faktickou poznámkou na některé neuvěřitelné výroky pana ministra Sobotky.

Když jsem se přesvědčil, že vládní koncepci reformy veřejných financí nečetl ministerský předseda, když jsem se přesvědčil, jak tady dokumentoval pan Kraus, že ho nečetl ani sociálně demokratický místopředseda rozpočtového výboru, pro mě je naprosto šokující, že tuto koncepci nečetl ani ministr financí z řad sociální demokracie. Protože, opakuji panu ministrovi, že na str. 8, nechť si to prosím najde, je jednoznačná konstatace jeho úřadu, že za nárůst veřejných dluhů nemohou transformační náklady.

Abych to dokumentoval úplně po lopatě i těm, kteří mají problémy se sluchem, tak tady je celkový nárůst státního dluhu za vlád sociální demokracie. (Řečník ukazuje materiál od řečniště. Hlasy: My na to nevidíme.) Toto drobné je nárůst za tzv. transformační náklady. Šedá ekonomika, o které tady mluvil pan ministr Sobotka, je povzbuzována touto vládou, jejími neprůhlednými machinacemi při privatizaci bank. Jejími neprůhlednými nákupy stíhaček Gripen. Jejími neprůhlednými zakázkami s dálnicí D47. (Permanentní projevy nevole i podpory. - Křičí:) Jejím neprůhledným dosazováním kamarádíčků, přátelů a známých do podniků, jako jsou České produktovody, jako je Český Telecom, jako jsou České aerolinie, jako jsou České dráhy. Ano, toto je pojetí demokracie z řad sociální demokracie. Takto vy si představujete demokracii. Toto jsou fakta. Své kamarádíčky, přátele, známé a politické spojence dosazujete do každého volného křesla, které je k dispozici. A vy nám budete vykládat, že chcete rozplétat předivo šedé ekonomiky! Vy, dámy a pánové, převádíte šedou ekonomiku v ekonomiku úplně černou! (Dlouhotrvající bouřlivý potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek (za permanentního potlesku poslanců ODS): Dávám slovo premiérovi české vlády Vladimíru Špidlovi.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla (za permanentního potlesku poslanců ODS): Dámy a pánové, dovolte mi, abych velmi jednoduše a přímočaře reagoval na poznámku pana poslance Nečase.

Konstatuji mimo jiné, že ODS ztratila poslední zbytky dobrého vychování. Je slušností - a v parlamentní demokracii nepochybně - nechat promluvit toho, kdo má k tomu své ústavní právo.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já v této chvíli končím jednání sněmovny, protože v 16 hodin ze zákona začínají interpelace na premiéra.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla (potlesk pokračuje): Stačí minuta. Pan poslanec Nečas si neuvědomil, že v tomto volebním období žádná banka nebyla privatizována.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP