(Jednání pokračovalo v 18.31 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, zahájíme projednávání bodu, který jsme přerušili a ve kterém jsme přerušili rozpravu ještě dříve, než jsme se začali věnovat písemným přihláškám do rozpravy.

 

27.
Návrh na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

 

V této chvíli první přihlášený do rozpravy je pan poslanec Václav Exner. Pardon, omlouvám se panu ministru Urbanovi, kterého tady také vidím, takže v tom případě je první.

Pan poslanec Zahradil má pravděpodobně poznámku technickou nebo procedurální.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji, pane předsedající. Není to ani tak poznámka jako dotaz na vás, jak si představujete další průběh tohoto bodu, protože pokud vím, je snad 20, možná více přihlášených, takže bych vás poprosil o informaci, jakým způsobem hodláte dále vést schůzi, jakým způsobem budeme tento bod projednávat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pokud si vybavuji dohodu, kterou jsme učinili, řekli jsme, že budeme pokračovat v rozpravě v 18.30 hodin. Vzhledem k tomu, že zároveň jsme stanovili, že zítra v 9 hodin ráno by mělo proběhnout hlasování, předpokládám, že dnes večer dojedeme celou rozpravu do konce, tak jak jsou všichni přihlášeni.

Ještě se hlásí pan poslanec Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Můj dotaz směřuje, pane předsedo, k vám i k navržené proceduře, neb jste oznámil řádně přihlášeného pana ministra průmyslu poslance Urbana a zcela jste opomněl seznam faktických poznámek a přihlášek, které jste měl myslím v počtu šest těsně předtím, než jste ukončil schůzi v té části programu těsně před vystoupením pana premiéra.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Pokud zůstávají v platnosti faktické poznámky k průběhu debaty, která tady byla před přerušením, mohu vám přečíst, že tady mám přihlášené ještě… Mluvil myslím pan poslanec Nečas a nevystoupil ještě pan místopředseda Mareš, ministr Palas, pan poslanec Doktor, pan poslanec Ransdorf.

Takže pan ministr Palas není, pak je tady pan poslanec Doktor tedy ještě s faktickou poznámkou a pan poslanec Ransdorf. To jsou dvě faktické, které jsou v tuto chvíli nevyčerpané. Takže s dvouminutovou faktickou poznámkou dávám prostor panu poslanci Doktorovi. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Má faktická poznámka se týká obsahu vystoupení ministra financí pana Bohuslava Sobotky. Nehodlám překřičet pana ministra silou hlasu, jako ekonom použiji pouze několik čísel.

Tak například tvrdí-li vláda, že bojuje s klientelismem, uvedu dvě čísla toho, jak efektivně vláda prodává dluhy umístěné v konsolidační agentuře. Vláda České republiky za dobu, kdy je pan ministr financí ministrem a kdy předkládá návrhy vládě, prodává portfolia držená v konsolidační agentuře s výnosem 18,4 %. To jistě klientelismem nezavání?! Zatímco představenstvo provádí prodeje s výnosem 48,3 %.

Faktická poznámka týkající se jeho naprosto nedbalé a neurvalé poznámky či výtky na adresu kauzy kampeliček. Já jsem schopen jmenovat jednotlivé ministry financí zvolené a do funkce dosazené za sociální demokracii po bilančních sumách, jak přispěchaly (?) do sektoru. Chtěl bych požádat pana ministra financí, aby se omluvil za svůj výrok, který zde řekl, že politickou odpovědnost za kauzu kampeličky nese pan bývalý ministr financí Ivan Kočárník. Suma, která přispěchala za dobu vlády sociální demokracie do sektoru družstevních záložen, totiž činí 8,7 mld. Kč. Celkové číslo bylo 11,3 mld.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byla ještě faktická poznámka pana poslance Doktora. Ještě tady mám jednu, to je pan poslanec Ransdorf, ale hlásí se paní místopředsedkyně Němcová.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážený pane předsedo, dávám procedurální návrh na hlasování o tom, aby byla přerušena tato schůze, a to proto, že zde není přítomna vláda. Domnívám se, že při takto závažné otázce, při jednání o tom, zda tato vláda škodí, nebo prospívá zemi, o tom, že bude navržena nedůvěra této vládě, je pro mě nepředstavitelné, že vláda se neobtěžuje vyslechnout argumenty těch, kteří k ní tady budou mluvit. Dávám tento návrh a žádám, abyste nechal hlasovat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Než budeme hlasovat, hlásí se ještě pan ministr Škromach, pravděpodobně k tomuto procedurálnímu návrhu, předpokládám.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Pane předsedající, vážené dámy a pánové, jen faktická. Mám pocit, že vláda tady je, aspoň pan premiér, jsou tady místopředsedové, jsou tady ministři a myslím, že údaj paní místopředsedkyně nebyl přesný.

Jenom ještě poznámka k mému předřečníkovi panu Doktorovi. Nejsem si jist, ale mám pocit, že šéfem dozorčí rady České konsolidační agentury je pan poslanec Tlustý, čili určitě to byla dobře míněná polemika do vlastních řad.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní místopředsedkyně Němcová se ještě hlásí o slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já sice vnímám, že panu ministrovi Škromachovi stačí pouze ti kolegové, které tady má, a domnívá se, že to pro vládnutí v této zemi je postačující. Potom nechť zredukují všechna ministerstva, jestliže si vystačíme pouze s těmi ministry, které zajímá, jaký názor na jejich práci má opozice a veřejnost. A dokud se tak nestane, tak já trvám na tom, že vláda v takovémto bodě musí být kompletní.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Jen mi dovolte, abych řekl, že pan poslanec Vymětal má náhradní kartu č. 12.

Pak jsem zaregistroval pana poslance Tlustého, který se hlásí o slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Dva údaje ke komentáři pana ministra Škromacha. Za funkční období ministra financí Sobotky jsou výnosy z individuálních postoupení v režii vlády a tohoto ministra v průměru 18,4 %, výnosy z analogických prodejů řízených konsolidační agenturou, v níž jsem skutečně předsedou dozorčí rady, jsou 48,3 %. Vámi kritizovaná konsolidační agentura je, pane ministře, třikrát efektivnější než váš přítel ministr financí.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže jen zopakuji, že jsme obdrželi procedurální návrh paní místopředsedkyně Němcové a byl to návrh na přerušení tohoto jednání, protože přítomná vláda není kompletní. Takto to bylo, tuším, řečeno. O tomto návrhu budeme nyní hlasovat.

S dovolením vás odhlásím a požádám, abyste se znovu přihlásili.

Ještě je tady otázka, do kdy bychom měli přerušit, to je správný dotaz. Prosím paní místopředsedkyni.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, omlouvám se těm, kterým jsem nesdělila svůj kompletní návrh. Navrhuji přerušení této schůze do zítřka 9 hodin, kdy bychom mohli pokračovat, ovšem pouze za předpokladu, že vláda bude kompletní.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Záruba má náhradní kartu č. 17.

Hlásí se pan poslanec Zeman - s procedurální, předpokládám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP