(22.30 hodin)
(pokračuje Vojíř)

Dnes činí totéž ve větší míře a nepřemýšlí o tom, že má možnost a má nástroj, jak celkové zatížení v oblasti DPH snížit. Občanská demokratická strana se rozhodla dle mého názoru v poslední chvíli učinit tento krok, protože se domnívám, že opravdu vlak, který řídí tato vláda, se řítí do propasti, a jsem schopen to dokladovat na několik málo faktech.

Za prvé. Faktem je, že státní rozpočet pro rok 2003 byl navržen a schválen s deficitem 111 mld. korun. Odhlédnu od toho, že byla povodeň, a odhlédnu od toho, že stát prohrál spor se společností CME. Jestliže vláda vycházela z toho, že 111 mld. korun je částka, pokud by nenastaly neočekávané záležitosti, postačující, pak nemohu rozumět tomu, jak je možné, že může tato vláda vydávat 115 mld. za snížení deficitu státního rozpočtu. Tomu opravdu nerozumím.

Myslím si, že rovněž by stálo za to debatit o tom, jak je možné, že rostou tak rychle meziroční výdaje, to znamená výdaje roku 2003, v porovnání s návrhem na rok 2004, když je zřejmé, že inflace se pohybuje limitně kolem nuly, a pak většinou platí, že nemohou růst výdaje. Výdaje by měly stagnovat, a dokonce kdyby existovala fakticky deflace, tak by měly klesat. Toto se absolutně neděje, to znamená, že není možné v žádném případě hovořit o úsporném rozpočtu.

A snad jen pro ty kolegy, kteří tady zbyli. Pokud by neprošla takzvaná reforma, která už nyní má stovky pozměňovacích návrhů, to znamená je zřejmé, jak dobře byla připravena, tak onen deficit státního rozpočtu pro rok 2004 byl odhadován dle ministra financí ve výši 180 mld. korun. Myslím si, že by měl také přičíst k takto vysoké částce ještě jistý vnitřní deficit mimorozpočtových fondů, a skutečně bychom se dostali v příštím roce na astronomickou částku 200 mld. korun.

Tak jak jsem slíbil, že budu stručný, tak mi dovolte na závěr malou poznámku, nebo použít slovník expremiéra Miloše Zemana. Miloš Zeman, když nastoupil a ujal se vlády, tak prohlásil, že půjde o vládu sebevrahů. Kdyby tady byl dnes, tak by musel zákonitě prohlásit, že dnes jde o vládu tunelářů peněženek občanů. (Potlesk v pravé části sněmovny.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Hovorku, který je snad posledním přihlášeným do rozpravy. Prosím.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové. Téměř každý rok na podzim přichází opozice s návrhem na vyslovení nedůvěry vládě. Zkusme se na toto dnešní jednání podívat z různých úhlů pohledu. Z pohledu některých kolegů se jedná o prestižní záležitost, z pohledu jiných kolegů a z pohledu některých občanů se jedná o ztrátu času, který tato sněmovna mohla věnovat kvalitnějšímu projednání zákonů. A s trochou nadsázky lze říci, že z pohledu národohospodářského se jedná o nejlevnější a nejefektivnější podporu našeho exportu, protože došlo ke krátkodobému oslabení kursu koruny.

Víte, kolegové, já vás prosím, buďme při svém jednání efektivnější a při svém hodnocení a vynášení soudů buďme spravedliví. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců stran vládní koalice.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl poslední vystupující. Hlásí se ještě ministr Zdeněk Škromach.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové. Já nechci dlouho hovořit, ale vydržel jsem tady dneska celou tuto diskusi a určitě mě nepřekvapila. Měl jsem pochybnosti, jestli této vládě nevyslovit skutečně nedůvěru, ale tato proběhlá diskuse mě přesvědčila o tom, že skutečně opozice nás kritizovala, tvrdě kritizovala. Kde neměla argumenty, použila osobní výpady. Splnila svůj účel a splnila i dnešní zadání, to znamená, odehrála svoji roli, kterou měla.

Kdyby nás opozice chválila, to bychom museli velmi přemýšlet o tom, jestli nemáme skutečně z této vlády odejít. Já myslím, že je to jasné. Opozice nesouhlasí s touto vládou, jak zprava, tak zleva, nebo obráceně, ono to někdy docela splývá. Já myslím, že v tuto chvíli je to jasné. Je to roho (role?) opozice a vyjádřila svoji obavu. Obavu z toho, že by tato vláda mohla být úspěšná a ona by už v těch příštích volbách mohla být zbytečná. (Potlesk poslanců stran vládní koalice.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, to, co zbývá, je hlasování, které jsme si domluvili na zítřek na 9 ráno, kdy se sejdeme a proběhne hlasování o důvěře vlády.

Dneska vám děkuji, přeji vám pěkný večer a dobrou noc.

 

(Jednání skončilo ve 22.37 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP