(18.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 4. Z přítomných 154 poslanců 75 hlasovalo pro návrh, proti bylo 18. Tento návrh nebyl přijat.

 

Prosím, pane zpravodaji, pokračujte.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Děkuji, paní místopředsedkyně. Jako druhý bod tohoto usnesení budeme hlasovat o části usnesení, které začíná "a Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby na Mezivládní konferenci podporovala návrhy, které v budoucím základním dokumentu Evropské unie a) zajistí rovnoprávné postavení všech členských států s nemožností zneužít většinového rozhodování proti jejich spravedlivým zájmům."

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Já se, pane zpravodaji, domnívám, že nemusíme pro příště číst texty, ale odkázat na číslici, protože všichni máme návrh usnesení písemně před sebou.

 

Zahájím hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 5 z přítomných 154 poslanců 75 hlasovalo pro návrh, proti bylo 16 poslanců. Tento návrh také nebyl přijat.

 

Prosím o další návrh.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Dále budeme hlasovat o bodu 2b).

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 6 z přítomných 154 poslanců 69 hlasovalo pro návrh, proti 11. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Nyní budeme hlasovat o bodu 2c).

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 7 z přítomných 154 poslanců 33 hlasovalo pro návrh, 21 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Dále budeme hlasovat o bodu 2d).

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 8 z přítomných 153 poslanců 29 hlasovalo pro návrh, proti 16. Tento návrh také nebyl přijat.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Další hlasování bude o bodu 2e).

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 9 z přítomných 154 poslanců pro tento návrh hlasovalo 29 poslanců, proti 38. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Další hlasování bude o bodu 2f).

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 10 z přítomných 153 poslanců 30 hlasovalo pro návrh, proti 16. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Pavel Svoboda: A na závěr budeme hlasovat o bodu 3.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 11 z přítomných 153 poslanců 75 hlasovalo pro návrh, proti bylo 6. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Prosím o další návrh.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Myslím, že jsme vyčerpali všechny body návrhu pana poslance Exnera, a nyní bychom měli hlasovat o usnesení pana poslance Fajmona. Nevím, jestli ho máte na lavicích, tak možná by bylo dobré, kdybych toto usnesení přečetl.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Tady bych vás poprosila, abyste usnesení přečetl, protože tento návrh usnesení nemáme na stole.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Takže usnesení zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá vládu České republiky, aby při jednání o Smlouvě zakládající Ústavu pro Evropu na Mezivládní konferenci Evropské unie nepřipustila zhoršení podmínek členství České republiky oproti stavu definovanému Smlouvou z Nice a Smlouvou o přistoupení České republiky k Evropské unii."

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s takto navrženým usnesením, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 12 z přítomných 154 poslanců 76 hlasovalo pro návrh, proti 31. Tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Myslím, že můžeme konstatovat, že jsme hlasovali o všech usneseních, která byla navržena.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Já jenom na závěr opakuji, že jsme přijali usnesení, které předložil pan poslanec Vilém Holáň, Vladimír Laštůvka a Pavel Svoboda. Tím jsme vyčerpali program naší dnešní schůze a končím 21. schůzi.

Já jsem si nevšimla a omlouvám se panu předsedovi klubu Občanské demokratické strany. Ještě před ukončením schůze mu dávám slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi po právě proběhnuvším hlasování se vyjádřit k jeho průběhu a výsledkům.

Za prvé mi dovolte konstatovat, že vládní koalice odmítla informovat Poslaneckou sněmovnu o dalším průběhu projednávání budoucího uspořádání Evropské unie.

Za druhé vládní koalice odmítla, aby bylo připravováno referendum pro schválení případného prohloubení evropské integrace obyvatelstvem českého státu v referendu, které tady v průběhu rozpravy řada vládních poslanců a představitelů zmiňovala jako samozřejmost. V závěrečném hlasování však tato samozřejmost podpořena nebyla.

A zejména mi dovolte, abych zdůraznil, že vládní koalice odmítla podpořit usnesení, ve kterém měla být odsouhlasena absolutní samozřejmost, to je, že nedojde ke zhoršení podmínek České republiky v rámci Evropské unie, které sama tato vláda dojednala v rámci přistoupení České republiky a které byly potvrzeny v tzv. Smlouvě z Nice. Pokud vládní koalice odmítla toto usnesení potvrdit, řekla tím jasně, že bude jménem České republiky vyjednávat proti zájmům České republiky, jinými slovy v zájmu Bruselu proti Praze. To je opravdový skandál, pane ministře!

(Část sněmovny buší do lavic, část sněmovny tleská.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Slovo má předseda vlády pan Vladimír Špidla.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Dámy a pánové, chtěl bych pana poslance Tlustého upozornit na to, že jsem ve své úvodní řeči jasně sdělil, že vláda bude na každé pravidelné schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky informovat o průběhu Mezivládní konference a o vývoji práce na dokumentu zvaném ústavní smlouva.

Dále mi dovolte, abych konstatoval, že vláda v každém případě vyjednává na základě mandátu, který obdržela od Poslanecké sněmovny v tento okamžik, který sněmovna potvrdila jako mandát vydiskutovaný a přiměřený, a vláda si je vědoma své ústavní odpovědnosti a v rámci této ústavní odpovědnosti se pohybuje.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP