(18.30 hodin)
(pokračuje Exner)

Myslím, že trocha skromnosti neškodí. Jsme toho názoru, že nemá docházet ani k nadhodnocení, ani k výběrovému připomínání evropských tradic, ani ke konjunkturálním ideologickým deklaracím, které bohužel návrh Smlouvy zakládající Ústavu pro Evropu také obsahuje.

V této části - věcné - také navrhujeme, aby Parlament požádal vládu, aby podporovala návrhy, které povedou k dalšímu významnému snížení tzv. demokratického deficitu posílením role Evropského parlamentu, jehož role se ve smlouvě zvyšuje, ne však dostatečně, a to především v oblasti společné zahraniční a bezpečnostní politiky včetně obranné politiky při povinném zajištění jeho souhlasu s principy vnější činnosti, s určením strategických zájmů unie a také při jakémkoli operačním použití vojenských prostředků unie nebo při použití civilních prostředků unie mimo její území, a to vše souběžně s navrženým postupem rozhodování v souladu s Chartou Organizace spojených národů, jak smlouva navrhuje, aby toto rozhodování probíhalo v Evropské radě s jednomyslným souhlasem členských zemí. Zde se domníváme, že jde o velmi významný prvek, který je v ústavách většiny členských zemí i přistupujících zemí upraven, především pokud jde o obrannou politiku a vysílání vojenských sil mimo území státu a přijímání jich na svém území, přímo v ústavách příslušných zemí. Připravuje-li se dokument, jehož směrování má mít ústavní úroveň, je potřeba, aby v tomto smyslu byly podobné pravomoci zakotveny pro Evropský parlament také v rámci Evropské unie.

Konečně navrhujeme, aby na základě základního postupu v návrhu smlouvy - protože velice pravděpodobně půjde o zásadní změnu právních poměrů v Evropské unii - byla zahájena spolupráce vlády s Parlamentem na přípravě podmínek rozhodnutí o ratifikaci výsledného dokumentu referendem. Jsme rádi, že k tomuto požadavku se připojily již dva výbory Poslanecké sněmovny a že v podobném duchu vystupuje i celá řada neparlamentních politických stran, naši partneři v politických stranách v rámci Parlamentu. Požadavek, aby naši občané znovu měli možnost zhodnotit nový právní stav a vyjádřit se k němu, je plně oprávněný i na základě diskuse, která velmi rozporně probíhala právě na schůzi Poslanecké sněmovny.

Paní místopředsedkyně, jestli není námitka, myslím, že je možné vzít přesný text návrhu usnesení podle všem poslancům předloženého písemného dokumentu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Nevím, pane poslanče, jestli jste položil otázku, to jsem nezaregistrovala.

 

Poslanec Václav Exner: Položil jsem otázku, jestli od zpravodaje, případně od vás není námitka, abychom přesný text návrhu usnesení vzali podle písemného návrhu, který byl předložen všem poslancům Poslanecké sněmovny, abych ho nemusel celý číst.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Samozřejmě, je to i obsahem našeho dřívějšího usnesení Poslanecké sněmovny.

Slovo má pan poslanec Hynek Fajmon.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážená paní místopředsedkyně, jak jsem již avizoval, navrhuji za poslance ODS usnesení v následujícím znění: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá vládu České republiky, aby při jednání o Smlouvě zakládající Ústavu pro Evropu na Mezivládní konferenci Evropské unie nepřipustila zhoršení podmínek členství České republiky proti stavu definovanému Smlouvou z Nice a Smlouvou o přistoupení České republiky k Evropské unii."

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, je to technická poznámka. Chtěl bych, aby se o usnesení pana kolegy Exnera v bodě 2 hlasovalo po jednotlivých písmenech.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Táži se, zda se někdo hlásí do podrobné rozpravy. Nikoho nevidím, podrobnou rozpravu tedy končím. Ptám se pana zpravodaje a předsedy vlády, zda chtějí využít svého práva závěrečných slov. Není tomu tak.

Nyní tedy požádám pana zpravodaje, aby nás provedl dalším hlasováním, aby nás seznámil se svým návrhem.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, navrhuji proceduru, abychom hlasovali o jednotlivých usnesení v pořadí, jak byla přečtena v podrobné rozpravě. Začali bychom usnesením mým, pana kolegy Laštůvky a pana kolegy Holáně. Musím usnesení znovu přečíst? Navrhuji, abychom hlasovali o tomto usnesení jako o celku, pokud není námitek.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Myslím, že vámi navržená procedura je jednoduchá a logická, přesto mám povinnost se zeptat, zda proti postupu není žádných námitek. Není. Vidím žádost o odhlášení. Všechny vás odhlašuji a prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami.

Poslanec Zahradil se zřejmě hlásí s návrhem procedury, protože není rozprava.

 

Poslanec Jan Zahradil: Paní předsedající, chtěl bych si jenom upřesnit postup, neboť v sále byl nadměrný hluk a slova pana poslance Svobody v tomto hluku zanikala. Je správná interpretace, že napřed se bude hlasovat o usnesení, které předložil Svoboda, Laštůvka a Holáň, potom o usnesení, které předložil poslanec Exner, potom o usnesení poslance Fajmona?

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, takový byl návrh pana zpravodaje. Já jsem nezaznamenala žádných námitek. Ještě jednou připomínám, že jsem vás všechny odhlásila a prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

Prosím zpravodaje, aby přednesl návrh, o kterém budeme nyní hlasovat.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Děkuji. Jak jsem avizoval, jako o prvním budeme hlasovat o usnesení, které předložili poslanci Svoboda, Laštůvka, Holáň.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 3 z přítomných 154 poslanců pro hlasovalo 79, proti 68. Tento návrh byl přijat.

 

Ještě počkáme na ověření správnosti hlasování. Žádné námitky nejsou. Děkuji. Požádám pana zpravodaje, aby přednesl další návrh na hlasování.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Paní místopředsedkyně, myslím, že návrh pana poslance Exnera je hlasovatelný, alespoň v některých bodech. Jelikož pan poslanec Exner požádal, abychom hlasovali po bodech a po písmenech, je korektní, abychom ještě několik hlasování uskutečnili. Myslím, že je korektní této žádosti vyhovět, proto bychom pokračovali v hlasování.

Jako o prvním budeme hlasovat o bodu 1 návrhu poslance Exnera, kterým Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby průběžně informovala Parlament České republiky o průběhu Mezivládní konference k budoucímu uspořádání Evropské unie a stanoviscích, která jménem České republiky zastává, a s Parlamentem je konzultovala.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP