(14.30 hodin)
(pokračuje Vícha)

Zdůvodnění vlastně padlo před chvilkou, nebudu ho opakovat. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Je to bod 62, druhý bod v pátek, ano? Dobře. Tak jsme se shodli. Tolik pan poslanec Vícha.

A nyní je přihlášena paní poslankyně Páralová. Další je pan poslanec Radko Martínek. Prosím o klid, protože už nelze sledovat návrhy. Prosím.

 

Poslankyně Alena Páralová: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás požádala o přesun bodu č. 21 - je to vládní návrh novely zákoníku práce, tisk 261 - na zítřek jako pevně zařazený bod, první bod po polední přestávce. Činím tak po dohodě s předkladatelem jako zpravodaj tohoto návrhu a jedná se o nevyjasněné legislativně technické připomínky.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Mám zaznamenáno. Přihlášeným je pan poslanec Radko Martínek a Miloš Titz.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, poprosil bych o to, aby tisk č. 353, veřejné zakázky, a tisk 363, zákony související se zákonem o veřejných zakázkách, byl pevně zařazen na zítřek, tzn. na středu 15. 10., jako druhý a třetí bod dopoledne.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, které to jsou body?

 

Poslanec Radko Martínek: Bod 52 a 53.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Bod 52 a 53, středa 15. 10., druhý a třetí bod dopoledne.

Prosím o slovo pana poslance Miloše Titze a dalším přihlášeným je pan poslanec Titz.

 

Poslanec Miloš Titz: Vážený pane předsedo dovoluji si navrhnout vyřazení bodu 71, sněmovní tisk 366/1 - ozbrojené síly ČR, který navrhuje poslanec Petr Nečas. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím pana poslance Kalouska. Dalším přihlášeným je pan poslanec Bratský.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Kolegyně a kolegové, prosím o pozornost, neboť se jedná o termín projednávání vládního návrhu o státním rozpočtu. Navrhl jsem zařazení jako první bod ve středu po obědě, pan poslanec Vojíř navrhuje na 21. 10. Chci upozornit, že jeho návrh je z hlediska zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny nehlasovatelný, neboť jsme si schválili harmonogram, kdy Poslanecká sněmovna může projednávat od 15. 10., tzn. od zítřka, od středy můžeme začít, ale lhůta pro výbory je do 16. 11., a podle § 103 jednacího řádu je minimální zákonná lhůta pro projednávání ve výborech 30 dnů. to je, aby tato zákonná lhůta byla dodržena, musí Poslanecká sněmovna projednat a hlasovat o vládním návrhu zákona o státním rozpočtu do 16. 10. Z tohoto hlediska je středa, první bod po obědě, mezním bodem. 21. 10. je nehlasovatelný návrh.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Upřednostnil bych dohodu před tím, abychom se přehlasovávali, co se týče termínu projednávání rozpočtu. Upřednostnil bych, kdyby tady vznikla dohoda a nepřehlasovávali bychom se kvůli termínu projednávání rozpočtu.

Prosím pana poslance Vojíře.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Já tomu takto rozumím pane předsedo, a byl bych samozřejmě velmi rád, kdybychom formou grémia předsedů poslaneckých klubů se sešli a nalezli třeba řešení. To na straně jedné. Anebo na straně druhé bych viděl řešení, že posuneme termíny, které běží od 15. 10., o týden. Já jsem si to prověřoval, byli bychom stále ještě v jednání Poslanecké sněmovny v prosinci t. r. Takže to navrhuji jako alternativu k návrhu, který jsem tady přednesl.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásil pan poslanec Kováčik a pak dám slovo místopředsedovi Langerovi.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedo. Vážená vládo, paní a pánové, chtěl bych se zeptat zejména poslanců a funkcionářů vládní koalice, k čemu jsme se ráno scházeli na politickém grémiu Poslanecké sněmovny. Rozumím tomu, že věci, které se tam projednaly, nebo přesuny programu, byly nějakým způsobem zdůvodněné, byly dohodnuté, my jsme koneckonců tomu odpor nekladli jako opozice, protože jsme to považovali za rozumné. Ale už za méně rozumné považuji to, že už za několik málo hodin je všechno jinak, a zejména z řad poslanců vládní koalice tady chodí nejrůznější návrhy na nejrůznější přesuny, aniž většinou slyšíme sebemenší odůvodnění.

Poprosil bych, pokud tato vládní koalice chce ještě alespoň budit dojem, že spolufunguje, aby se alespoň na programu této schůze a dalších schůzí poněkud lépe dohodla. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana místopředsedu Langera, pak dám slovo panu předsedovi rozpočtového výboru.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, rád bych se vyjádřil k návrhu, který zde přednesl předseda rozpočtového výboru pan kolega Kalousek. Nerozumím mu jako návrhu, který by měl vyvolat nějaký střet uvnitř Poslanecké sněmovny. Je to návrh, který vychází z již schváleného harmonogramu, nicméně pokud má on a jeho kolegové zájem na tom, aby na tomto bodu nedošlo podle mne ke zbytečnému střetu, proto si ho dovoluji požádat, aby podpořil návrh na změnu, doplnění pořadu, který v tuto chvíli předkládám.

Je to zařazení nového bodu, který zní: revokace usnesení k harmonogramu projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu. Pokud by tento návrh a tento bod byl zařazen, umožnil by nám následné prodloužení lhůty projednání státního rozpočtu v jednotlivých výborech a tím pádem i posunutí projednávání prvního čtení rozpočtu v Poslanecké sněmovně. Domnívám se, že politické střety bychom si mohli nechat nad samotným obsahem tohoto návrhu zákona, nikoliv nad touto procedurou. Proto vám děkuji za podporu tohoto návrhu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, rozumím. Prosím pana poslance Kalouska.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Velice stručně: Pan poslanec Langer mě předešel, chtěl jsem zařadit tento bod a předpokládám, že na jednání předsedů politických klubů dohodneme, zda schválený harmonogram o týden posuneme, nebo neposuneme. Technicky to možné je, a pokud by to měl být zásadní problém vládního návrhu zákona o rozpočtu, tak to posuňme.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Trvá váš návrh na 15. 10.?

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Podporuji, pane předsedo, návrh na zařazení nového bodu a současně předpokládám, že někdo z předsedů klubů před hlasováním o pořadu této schůze požádá o patnáctiminutovou přestávku, aby se politické frakce dohodly.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, rozumím a můžeme pokračovat. Mám tady ještě dva písemné návrhy, je to pan poslanec Bratský, který se přihlásil.

 

Poslanec Petr Bratský: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové dovolil bych si vás požádat o možnost zařazení nového bodu 204 - Zpráva vlády o řešení financování oprav a stavebních úprav motolské nemocnice. Zdůvodnil bych to tím, že tento bod byl v podstatě na jaře ukončen s tím, že dokonce září budeme mít zprávu o situaci a o jejím řešení. Nic jsme nedostali, a za chvíli se bude projednávat rozpočet na příští rok a myslím si, že situace už je tak katastrofální, že nesnese odkladu, a proto bych poprosil o zařazení zvlášť specializovaně tohoto bodu mimo to, co navrhoval kolega Cabrnoch, což je zpráva o situaci ve zdravotnictví. Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP