(16.50 hodin)
(pokračuje Suk)

Dále považuji za důležité, aby nedošlo k těm pochybnostem, kdo je a není v souladu se zákonem 101 o nakládání s osobními údaji oprávněn shromažďovat či jinak využívat rodná čísla, doplnit § 13d o ustanovení souhlasu nositele rodného čísla. Považuji tyto věci za velmi důležité, protože se domnívám, že není žádoucí, aby tím, že sněmovna přijme zákon, došlo k různému výkladu - a ty náznaky různého výkladu už zde existují, protože (?) Úřadu na ochranu osobních údajů již hovořil ve svém rozhovoru pro denní tisk o tom, že bude využívat té nejpřísnější možné podoby výkladu tohoto zákona. Proto bych vás rád všechny požádal o podporu mnou navržených pozměňovacích návrhů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Sukovi. Hovořit bude pan poslanec Ludvík Hovorka.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem tady v prvém čtení se snažil přednést některé náměty k tomu vylepšení stávajícího zákona. Přiznávám, že v petičním výboru jeden návrh, který jsem předložil a který se týkal zejména předávání údajů z matriky na matriku, byl zapracován do komplexního pozměňovacího návrhu. U ostatních návrhů, které jsem předkládal, se narazilo na některé problémy, které se týkají zákona o rodině apod. Nicméně zůstává ještě jeden návrh, který potom chci přednést v podrobné rozpravě a týká se možnosti matriky odmítnout zaevidovat místo trvalého pobytu. Je to konkrétně případ, kdy se občan hlásí do objektu, který je nezpůsobilý za účelem bydlení. Já se domnívám, že těch případů je víc, a dnes vlastně v současné době obec nebo matriční úřad na obci nemá možnost tu registraci odmítnout, protože stávající zákon nebo i ten návrh to vlastně neumožňuje.

Hlásím se tímto do podrobné rozpravy, kdy přečtu tento podrobný návrh. Osobně si myslím, že by měla být podobně ošetřena i záležitost zrušení registrace k trvalému pobytu, protože zase se dostáváme do problémů, kdy matriky na obcích se potýkají s problémy, jestli mohou zrušit trvalý pobyt, nebo nemohou. Současný § 12 říká, kdy je možné zrušit trvalý pobyt, ovšem nejsou tam přesně specifikovány možnosti, kdy je možno tak učinit.

Děkuji a hlásím se do podrobné rozpravy.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, pane poslanče, registruji vaši přihlášku. Další přihlášky do rozpravy obecné v tuto chvíli nemám, takže obecnou rozpravu mohu ukončit a zahajuji rozpravu podrobnou. Prosím pana poslance Lubomíra Suka, aby jako první vystoupil v podrobné rozpravě. Jako druhý vystoupí pan poslanec Ludvík Hovorka.

 

Poslanec Lubomír Suk: Děkuji za udělené slovo. Navrhuji k projednávanému sněmovnímu tisku 259 tyto pozměňovací návrhy.

V části třetí, změna zákona o státní sociální podpoře, v novelizačním bodě 1, v § 63 odst. 5, v úvodní větě, se za slovy "Ministerstvu práce a sociálních věcí" čárka nahrazuje spojkou "a" a slova "krajskému úřadu a příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou pravomocí" se nahrazují slovy "orgánům státní sociální podpory".

Dále v § 13 odst. 7 nahradit text prvé věty za středníkem tímto textem: "jinak lze rodné číslo využívat jen v případech stanovených v § 13c tohoto zákona." Text věty druhé vypustit.

Do § 13a, výklad pojmů, vložit písm. g) s tímto textem: "využívání rodných čísel, jejich shromažďování, vedení nebo zpracování jiným způsobem". Další ustanovení návrhu zákona opravit s využitím této legislativní zkratky.

V § 13c odst. 1 uvozovací větu "Rodná čísla lze shromažďovat, vést nebo jiným způsobem zpracovávat jen" nahradit textem "Rodná čísla lze využívat jen".

Vložit nové písm. c) s tímto textem: "c) se souhlasem nositele rodného čísla nebo jeho zákonného zástupce".

Text uvedený pod písm. a) uvozovat textem "jde-li o činnost".

A poslední: ve smyslu navržených změn § 13c) odst. 1 zní celý § 13c:

"1. Rodná čísla lze využívat jen

  1. jde-li o činnost ministerstev, jiných správních úřadů, orgánů pověřených výkonem státní správy, soudů, vyplývající z jejich zákonem stanovené působnosti, nebo notářů pro potřebu vedení centrální evidence závětí;
  2. stanoví-li tak zvláštní zákon nebo
  3. se souhlasem nositele rodného čísla nebo jeho zákonného zástupce."

Dále navrhuji v čl. II Přechodná ustanovení nahradit text "vedly, zpracovávaly nebo shromažďovaly rodná čísla nebo je využívaly" textem "využívaly rodná čísla". Nahradit text "ale nesplňují podmínky uvedené v § 13c" textem "a nejde o případy uvedené v § 13c". Text "vedení rodných čísel" uvedený za středníkem nahradit textem "využívání rodných čísel".

To je všechno, děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Sukovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Ludvík Hovorka, jako další vystoupí pan poslanec Koudelka.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji. Vážení kolegové, navrhuji v § 10 odst. 8 doplnit odst. 8 o tento text: "Pokud se občan hlásí do objektu nezpůsobilého k bydlení, rozhodne ohlašovna o tom, že změna trvalého pobytu nebude zaevidována. Ve sporných případech o způsobilosti objektu k bydlení rozhoduje místně příslušný stavební úřad."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hovorkovi. Vystoupí pan poslanec Koudelka a připraví se pan poslanec Křeček.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážený pane předsedající, dovolím si předložit tuto změnu zákona. Za část osmou se vkládá nová část, která zní: "Část devátá, Změna exekučního řádu. Zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád) a o změně dalších zákonů, ve znění zákona č. 6/2002 Sb. a zákona č. 279/2003 Sb., se mění takto:

  1. Za § 33 se doplňuje nový § 33a, který zní:

Odst. 1. V elektronické podobě způsobem umožňujícím dálkový přístup poskytne pro potřeby provedení exekuce exekutorům prostřednictvím komory Ministerstvo vnitra údaje z informačního systému evidence obyvatelstva a z registru rodných čísel (poznámka pod čarou 7a). Údaje se poskytnou o

  1. státních občanech České republiky (poznámka pod čarou 7b),
  2. cizincích s povolením k pobytu nebo s povolením k přechodnému pobytu anebo s povolením k trvalému pobytu na území České republiky, cizincích, kteří na území České republiky pobývají na základě uděleného dlouhodobého víza podle zvláštního právního předpisu (poznámka pod čarou 7c) a cizincích, kterým byl udělen azyl na území České republiky. (Poznámka pod čarou 7d.)

Odst. 2. Ministerstvo vnitra dále poskytuje exekutorům prostřednictvím komory pro potřeby provedení exekuce z registru rodných čísel (poznámka pod čarou 7e) údaje o fyzických osobách, kterým bylo přiděleno rodné číslo, avšak nejsou uvedeny v odstavci 1, v elektronické podobě způsobem umožňujícím dálkový přístup.

Odst. 3. Poskytovanými údaji podle odstavce 1 jsou

a) u státních občanů České republiky

  1. jméno, popřípadě jména, příjmení, případně jejich změna, rodné příjmení,
  2. datum narození,
  3. pohlaví a jeho změna,
  4. místo a okres narození; u občana, který se narodil v cizině, místo a stát, na jeho území k narození došlo,
  5. rodné číslo,
  6. státní občanství,
  7. adresa místa trvalého pobytu včetně předchozích adres místa trvalého pobytu,
  8. počátek trvalého pobytu, popřípadě datum zrušení údaje o místu trvalého pobytu nebo datum ukončení trvalého pobytu na území České republiky,
  9. počátek trvalého pobytu, popřípadě datum zrušení údaje o místu trvalého pobytu nebo datum ukončení trvalého pobytu na území České republiky,
  10. zbavení nebo omezení způsobilosti k právním úkonům,
  11. rodinný stav, datum jeho změny a místo uzavření manželství,
  12. rodné číslo manžela; je-li manželem cizinec, který nemá přiděleno rodné číslo, jeho jméno, popřípadě jména, příjmení manžela a datum jeho narození,
  13. datum, místo a okres úmrtí; je-li o úmrtí občana mimo území České republiky, datum a stát, na jehož území k úmrtí došlo,
  14. den, který byl v rozhodnutí soudu o prohlášení za mrtvého uveden jako den úmrtí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP