(17.00 hodin)
(pokračuje Koudelka)

b) u cizinců uvedených v odstavci 1

  1. jméno, popřípadě jména, příjmení, jejich změna, rodné příjmení,
  2. datum narození,
  3. pohlaví a jeho změna,
  4. místo a stát, na jehož území se narodil,
  5. rodné číslo,
  6. státní občanství,
  7. druh a adresa místa pobytu,
  8. číslo a platnost povolení k pobytu,
  9. počátek pobytu, případně datum zrušení údaje o pohybu (pobytu?),
  10. zbavení nebo omezení způsobilosti k právním úkonům,
  11. správní vyhoštění a doba, po kterou není umožněn vstup na území České republiky,
  12. rodinný stav, datum a místo jeho změny, jméno, popřípadě jména, příjmení manžela, rodné číslo nebo datum narození,
  13. vyhoštění a doba, po kterou není umožněn vstup na území České republiky,
  14. datum, místo a okres úmrtí; jde-li o úmrtí mimo území České republiky, stát, na jehož území k úmrtí došlo, popřípadě datum úmrtí,
  15. den, který byl v rozhodnutí soudu o prohlášení za mrtvého uveden jako den úmrtí,

c) u fyzických osob uvedených v odstavci 2

  1. jméno, popřípadě jména, příjmení, rodné příjmení,
  2. den, měsíc a rok narození,
  3. místo narození, u fyzické osoby narozené v cizině místo a stát narození,
  4. rodné číslo,
  5. pohlaví,
  6. státní občanství."

Poznámka 7a) pod čarou zní: "Zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů (zákon o evidenci obyvatel), ve znění zákona č. 2/2002 Sb., zákona č. 320/2002 Sb., a zákona č. …/2003 Sb."

Poznámka pod čarou 7b): "Zákon č. 40/1993 Sb., o nabývání a pozbývání státního občanství České republiky, ve znění zákona č. 272/1993 Sb., zákona č. 337/1993 Sb., zákona č. 140/1995 Sb., zákona č. 139/1996 Sb., zákona č. 194/1999 Sb., a zákona č. 320/2002 Sb."

Poznámka pod čarou 7c): "Zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 140/2001 Sb., zákona č. 151/2002 Sb., a zákona č. 217/2002 Sb."

Poznámka pod čarou 7d): "Zákon č. 325/1999 Sb., o azylu a o změně zákona č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů (zákon o azylu), ve znění zákona č. 2/2002 Sb., zákona č. 217/2002 Sb., zákona č. 320/2002 Sb., a zákona č. 519/2002 Sb."

Poznámka pod čarou 7e): "§ 13b zákona č. 133/2000 Sb.".

  1. V § 125 odstavci 1 se za slovo "evidenci" vkládá slovo "pravomocně" a slova "exekuční příkazy, příkazy k úhradě nákladů exekuce" se zrušují spolu s čárkou před nimi.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Koudelkovi za jeho vystoupení - chce se mi říci téměř mimořádné. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Stanislav Křeček.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, nevím, zda to je přípustné v podrobné rozpravě, ale chtěl jsem se vyjádřit k návrhu kolegy Hovorky. Kolega Hovorka totiž navrhuje, aby ohlašovna nově měla povinnost zkoumat, zda objekt je určen k bydlení, a v případě, že budou pochybnosti, ať rozhodne stavební úřad. To by znamenalo, že přihlášení k trvalému pobytu se rozpadne na dvě části. Nikdy to nečinilo za celých 50 let, co máme trvalý pobyt, žádné potíže. Podle mého názoru takovýto případ by dal ohlašovně do rukou nástroj, který není schopna sama zvládnout, a celý pobyt by se velice rozbil, celé jednání o přihlášení k trvalému pobytu. Domnívám se, že byť je tato změna vedena dobrou vírou, tak podle mého názoru toto není vhodný návrh, který by to řešil.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Hovorka, pak je řádně z místa přihlášen pan poslanec Radko Martínek.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážení kolegové a kolegyně, myslím si, že to je nepochopení. Chtěl jsem dát jenom možnost. Tam je vlastně možnost, ne povinnost, možnost matričnímu úřadu odmítnout registraci k trvalému pobytu, jestliže objekt není evidentně způsoben k bydlení. Skutečnost by vlastně zkoumal místně příslušný stavební úřad.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Vystoupí pan poslanec Martínek. Další přihlášky do rozpravy nemám.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, dovolil bych si navrhnout několik pozměňovacích návrhů. Jedná se věcně o tři problémy. V prvním se řeší situace, že stávající právní úprava občanských průkazů předpokládá ukončení platnosti občanských průkazů bez strojově čitelných údajů vydaných do 31. 12. 2003 ke dni 31. 12. 2005, což v praxi bude znamenat vyměnit více než 5 milionů občanských průkazů, což může vyvolat celou řadu problémů.

Proto navrhuji v tisku 259, aby v části šesté článek 8 byl text novelizačního bodu 1 "v § 24 odstavec 2 se věta druhá zrušuje" nahrazen slovy "l) V § 24 odstavec 2 zní: (2) Občanské průkazy bez strojově čitelných údajů, vydané do 31. prosince 2003, pozbývají platnosti nejpozději do 31. prosince 2008. Vláda stanoví nařízením lhůty, v nichž jsou občané povinni provést výměnu občanských průkazů bez strojově čitelných údajů, a to podle doby vydání občanských průkazů."

Za druhé. Předložený návrh novely zákona umožňuje při narození dítěte přidělit rodné číslo pouze občanům České republiky nebo cizinci s povolením k pobytu nebo s povolením k přechodnému pobytu nebo s povolením k trvalému pobytu na území České republiky a cizinci, který na území České republiky pobývá na základě uděleného dlouhodobého víza, případně cizinci, kterému byl udělen azyl na území České republiky. Podle zákona o matrikách se do rodného listu zapisuje rodné číslo. Je proto třeba přidělovat rodná čísla i ostatním cizincům, pokud se narodí na našem území. Například porod při průjezdu České republiky, při dovolené atd.

Proto navrhuji v § 14 odstavec a) nahradit slova "obyvatelům" slovy "fyzickým osobám".

Za třetí. V § 13b se vymezují údaje, které se vedou v registru rodných čísel. Z důvodů jednoznačnosti při jejich aplikaci, ale i reálnosti se doporučují některé drobné úpravy.

a) V odstavci 3 písmeno f) a v odstavci 4 písmeno c) se doporučuje u místa narození doplnit též okres. To znamená za "místo" se doplní "okres".

b) V odstavci 3 písmeno e) doplnit za slova "datum přidělení rodného čísla" slova "u rodných čísel přidělených před účinností zákona se tento údaj vede, pouze pokud jej lze zjistit z archivních materiálů".

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Martínkovi. Další přihlášky do podrobné rozpravy nejsou, takže podrobnou rozpravu končím a končím také druhé čtení tohoto návrhu zákona.

Přistoupíme k projednávání dalšího bodu, kterým je

 

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 72/2000 Sb., o investičních pobídkách
a o změně některých zákonů (zákon o investičních pobídkách), ve znění pozdějších
předpisů a zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 345/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr průmyslu a obchodu pan poslanec Milan Urban.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, předkládaná novela navrhuje provést některé změny v systému investičních pobídek, které jsou vyvolány blížícím se vstupem České republiky do Evropské unie, a to tak, aby zákon mohl hladce fungovat i po našem vstupu do unie.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP