(18.10 hodin)
(pokračuje Šojdrová)

To znamená, že naše úprava při srovnání s touto připravovanou evropskou směrnicí bude, řekněme, měkčí a bude pravděpodobné, že budeme muset tento zákon opět novelizovat. Stanovisko zástupců Ministerstva kultury při projednávání tohoto návrhu ve výboru bylo neutrální.

Třetí pozměňovací návrh zní. Navrhuji nový bod 6, který má toto znění: V § 14a odst. 10 písm. c) se v první větě doplňují za slova "hrubým způsobem" slova "nebo méně závažným způsobem, ale opakovaně". Ostatní body se přečíslují.

Zde je zdůvodnění velmi stručné. Tento návrh se týká možnosti zrušit povolení k restaurování, a to i v případě opakovaného i méně závažného poškození. Doposud je totiž povolení odejmuto jen v případě hrubého poškození a praxe vykazuje spíše jen opakované poškozování. Je opravdu nutné, aby někteří "umělci", kteří nerespektují odborné doporučení a opakovaně poškozují kulturní památky nevhodným způsobem restaurování, aby tedy Ministerstvo kultury mělo možnost jim licenci odejmout. Tento návrh ve výboru měl podporu zástupců Ministerstva kultury. A prosím tedy také vás, kolegyně a kolegové, abyste tyto návrhy podpořili.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Michaele Šojdrové. Další přihlášky do podrobné rozpravy nemám, takže končím podrobnou rozpravu, končím druhé čtení tohoto návrhu zákona.

Dámy a pánové, je 18.11 hodin. Já končím dnešní odpolední jednání s tím, že se s velkou většinou z vás uvidíme v Rytířském sále Valdštejnského paláce před 19. hodinou. Se všemi se uvidíme zítra v 9 hodin ráno zde ve sněmovní síni Poslanecké sněmovny. Hezký večer.

 

(Jednání skončilo v 18.12 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP