(10.00 hodin)
(pokračuje Fischerová)

Bod 62, za § 14 se doplňuje § 14a), který zní:

Za prvé je zakázáno

a) provozovat mobilní zařízení typu pojízdných zvěřinců, exotárií, terárií a akvárií, v nichž jsou jedinci volně žijících druhů umístěni převážně v prostoru přepravního prostředku, s výjimkou zvířat, se kterými je pracováno v cirkusové manéži;

b) u primátů, ploutvonožců, kytovců, nosorožců, hrochů, žiraf, slonů, kočkovitých šelem a medvědů, kteří se narodili po 1. 1. 2004, provádět výcvik pro přípravu a provedení triků nebo výkonu v cirkuse, divadelním a varietním představení, filmu, televizním programu nebo podobném veřejném vystoupení s výjimkou cílených pohybových aktivit zvířat v zoologických zahradách, dále jen drezúra, a k těmto účelům s nimi vstupovat na území státu.

Za druhé. Bližší podmínky pro chov a drezuru zvířat stanoví ministerstvo prováděcím právním předpisem.

Odůvodnění: Návrh se týká několika vyjmenovaných druhů, v nichž je situace nejhorší a není slučitelná s novým pohledem na chov těchto zvířat v zajetí. K zvláště závažnému porušování dobrých podmínek dochází u druhů, jako jsou kočkovité šelmy, medvědi, sloni, nosorožci, hroši, žirafy a primáti.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má nyní pan kolega Pešán, připraví se pan poslanec Kužvart.

 

Poslanec Jaroslav Pešán: Děkuji. Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych i já přednesl jeden kratičký pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 212, a sice § 8 odstavec 6 se zrušuje.

Pro vaši informaci - jedná se o povinnost pořadatele 30 dnů před pořádáním veřejného vystoupení žádat o schválení vystoupení nebo svodu také ústřední komisi pro ochranu zvířat, a jelikož pořadatel musí žádat o povolení veterinární správu a obec, myslím si, že tyto žádosti jsou dostačující a že třetí žádost je nadbytečná.

Tolik moje vysvětlení k pozměňovacímu návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Nyní má slovo poslanec Kužvart, zatím jako poslední přihlášený do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Miloš Kužvart: Děkuji. První pozměňovací návrh se týká § 8 písmeno f) odstavec 2, kde za slova "nesmí přesáhnout osm hodin" se vkládají slova "nebo vzdálenost 500 km" a dále pokračuje text odstavce 2 § 8 písmeno f) "s výjimkou letecké přepravy".

Druhý pozměňovací návrh, který jsem avizoval v obecné rozpravě. Za § 29b se vkládá nový § 29c, který zní: Ministerstvo životního prostředí

a) shromažďuje údaje o pokusech na živočiších a metodách nahrazujících použití živočichů v pokusech, o jejich počtech, metodách a míře spolehlivosti a vede jejich evidenci. Za tímto účelem jsou jí organizační složky státu, osoby používající zvířata pro pokusy a právnické osoby, příjemci finančních prostředků z veřejných rozpočtů povinny poskytovat potřebné údaje. Podrobnosti stanoví Ministerstvo životního prostředí prováděcím předpisem;

b) provádí ověřování metod, které by mohly nahradit použití živočichů v pokusech;

c) podporuje výzkum, vývoj a zavádění metod nahrazujících použití živočichů k pokusům či snižující počet a utrpení pokusných živočichů;

d) zveřejňuje údaje uvedené pod body a) - c) způsobem umožňujícím dálkový přístup.

Za druhé. Příslušné státní orgány poskytují Ministerstvu životního prostředí jimi vydaná povolení k použití zvířat pro pokusy včetně kopií projektů, pokusů a údajů o počtech a druzích zvířat použitých pro jednotlivé pokusné účely.

Konec doplňku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, kdo se další hlásí do podrobné rozpravy. Žádnou přihlášku nevidím, podrobnou rozpravu tedy končím, a pokud ani pan ministr, ani pan zpravodaj nechtějí vystoupit, končím tím i druhé čtení tohoto návrhu zákona.

 

Dalším bodem našeho schváleného pořadu je bod č. 53, kterým je

 

53.
Vládní návrh zákona o nakládání se surovými diamanty,
o podmínkách jejich dovozu, vývozu a tranzitu a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 451/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji podle § 90 odst. 2, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr financí Bohuslav Sobotka.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, vláda předkládá návrh zákona, který vrátí Českou republiku mezi vyspělé země, které zpracovávají surové diamanty včetně průmyslových. Jedná se o zákon o nakládání se surovými diamanty, o podmínkách jejich dovozu, vývozu a tranzitu a o změně některých zákonů.

Důvodem, proč dnem vstupu tohoto zákona v účinnost skončí faktické embargo na dovoz surových diamantů, které trvá již od počátku tohoto září, je to, že přijetím zákona budou splněny základní podmínky umožňující účast České republiky v tzv. Kimberleyském procesu. Kimberleyský proces vznikl jako reakce mezinárodního společenství na zneužívání diamantů pro financování povstaleckých a teroristických aktivit. Kimberleyský proces sdružuje státy, které dosáhly ujednání o společném rámci v systému národních postupů, certifikace a kontroly surových diamantů. Kimberleyský systém certifikace surových diamantů byl vytvořen pod mandátem OSN a byl podpořen rezolucí Rady bezpečnosti z 28. ledna 2003. V současné době je v Kimberleyském procesu sdruženo přes 40 států, které představují více než 95 procent světové těžby diamantů a téměř 100 procent legálního obchodu s nimi.

Základními požadavky, které musí Česká republika splnit, aby se mohla přidružit ke Kimberleyskému procesu, jsou zákaz obchodu se surovými diamanty se státy mimo Kimberleyský proces, zákaz dovozu surových diamantů bez speciálního certifikátu vyvážejícího člena Kimberleyského procesu, zákaz vývozu surových diamantů bez certifikátu České republiky a vnitřní kontrola pohybu surových diamantů v České republice, tak aby se mohla mezinárodnímu společenství zaručit, že se na její trhy nedostávají nelegální diamanty ani zde nejsou legalizovány. Splnění uvedených požadavků je v České republice možné pouze v případě, že budou pokryty zákonnou normou.

Ministerstvo financí proto jako koordinátor včlení zásady Kimberleyského procesu do právních předpisů v České republice, přičemž úzce spolupracuje s Ministerstvem zahraničních věcí a Ministerstvem průmyslu a obchodu. Předložilo do vlády příslušný návrh, který byl vládou České republiky 10. září schválen. Po vstupu zákona v účinnost bude opět umožněn legální dovoz diamantů včetně průmyslových, dojde k účinnému omezení a v určitých případech i znemožnění transferu finančních prostředků prostřednictvím drahých kamenů, které slouží k financování případných nelegálních struktur včetně případného potenciálního financování organizací teroristického typu. Praktickým dopadem těchto opatření zákonitě bude i razantní snížení výdajů s následnými bezpečnostními opatřeními. S vybudováním příslušného systému kontroly a monitoringu dojde též k výraznému omezení možnosti využívat Českou republiku pro financování podobných nelegálních aktivit.

Dovoluji si proto Poslaneckou sněmovnu požádat, aby tento návrh zákona schválila, a to již v prvním čtení.

Ještě pokud jde o otázku faktické situace. K dnešnímu datu Česká republika od 1. srpna letošního roku není na seznamu členských států Kimberleyského procesu. Od 1. září proto není možné dovážet z členských států Kimberleyského procesu do České republiky surové diamanty. Dovozci a zpracovatelé se znalostí této problematiky se do jisté míry předzásobili, cca do konce letošního roku, s tím, že je očekávání, že Poslanecká sněmovna a Senát schválí příslušnou legislativu, která v co nejkratším termínu umožní opětovně dovoz těchto surových diamantů do České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP