(11.30 hodin)
(pokračuje Kupčová)

V podrobné rozpravě nepadly žádné návrhy, o kterých by bylo možné hlasovat. Končím tedy druhé čtení tohoto návrhu zákona.

 

Dalším bodem, který podle schváleného pořadu jednání budeme projednávat, je bod 22, kterým je

 

22.
Vládní návrh, kterým se mění zákon č. 89/1995 Sb.,
o státní statistické službě,ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 311/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr financí pan Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, hlavním důvodem pro předložení návrhu novelizace tohoto zákona je nutnost doplnit registr ekonomických subjektů vedený Českým statistickým úřadem, údaje nezbytné k zavedení nové statistiky sledování pohybu zboží mezi Českou republikou a členskými státy Evropské unie, tzv. Intrastat. Neméně důležité je zdokonalení ochrany důvěrnosti statistických údajů a zavedení terminologie užívané v právních předpisech Evropských společenství. Návrh novely obsahuje také změny technické a formální povahy s cílem upřesnění některých ustanovení citovaného zákona, které si vyžádala praxe.

Návrh byl přikázán rozpočtovému výboru a podle mých informací rozpočtový výbor doporučí Poslanecké sněmovně, aby s tímto návrhem vyjádřila svůj souhlas. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu ministrovi. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 311/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Jan Mládek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, rozpočtový výbor se zabýval zákonem o státní statistické službě a po úvodním slově náměstka předsedy Českého statistického úřadu pana Drápala a mé zpravodajské zprávě doporučil Poslanecké sněmovně, aby s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě, ve znění pozdějších předpisů, vyslovila souhlas bez připomínek.

Čili výbor souhlasil, a souhlasil dokonce bez připomínek. Já potom v podrobné rozpravě přednesu legislativně technické úpravy. Z mé strany všechno, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu zpravodajovi a otevírám obecnou rozpravu, do které se z místa hlásí pan poslanec Patočka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Patočka: Děkuji, paní předsedající. Vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, jménem poslaneckého klubu ODS konstatuji, že tento návrh zákona v podstatě zachycuje dva okruhy věcně. Jsou to technické terminologické sladění, ochrana údajů, zavedení anonymních údajů. V tom druhém okruhu vidíme prosazení nové právní úpravy zejména v sledování osob a pohybu zboží v tzv. systému Intrastat.

Stanovisko klubu ODS je, že doporučuje propuštění do dalšího čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Ano, je tomu tak, hlásí se pan poslanec Recman.

 

Poslanec Svatomír Recman: Děkuji. Paní místopředsedkyně, pane ministře, já bych vznesl na pana ministra dotaz. Víme z minulosti, že -

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, já vás přeruším a vyzvu pana ministra, aby vás teď poslouchal, protože váš dotaz je směřován k němu. Prosím, můžete teď pokračovat.

 

Poslanec Svatomír Recman: Děkuji. Mé vystoupení bude velice stručné a bude zakončeno dotazem na ministra financí. V této obecné rozpravě jsem se chtěl zamyslet nad otázkou důvěryhodnosti některých dat, která prezentoval Český statistický úřad. Víme, že v minulosti několikrát podstatným způsobem opravil ukazatel hrubého domácího produktu. Tyto zásadní změny pak stály místo bývalou předsedkyni Českého statistického úřadu a byl jmenován nový předseda. Jsem si vědom, že otázka statistických údajů je velice citlivá. Ze statistiky se vychází i při stanovení základních podkladů a údajů, které slouží k sestavení např. státního rozpočtu České republiky na následující fiskální rok. Proto si myslím, že je potřebné, aby občané měli důvěru k údajům, které statistický úřad prezentuje. Proto jsem přesvědčen o tom, že v novele zákona o Českém statistickém úřadu by měla být tato situace nějakým způsobem zohledněna a mělo by být více dbáno na kvalitu prezentace jednotlivých výstupů Českého statistického úřadu.

Takže já bych se chtěl v tuto chvíli pana ministra zeptat, jestli nějakým způsobem projednával tuto situaci s novým vedením Českého statistického úřadu, protože jsem si vědom, že personální změny, které k tomu přispěly, zřejmě budou mít podíl na tom, že bude větší snaha o kvalitní a efektivní prezentaci údajů, které zpracovává Český statistický úřad. Takže pane ministře, jestli ta situace nějakým způsobem byla řešena, jestli je určitá garance alespoň verbálním způsobem ze strany vedení Českého statistického úřadu, že takovéto nedostatky a chyby, které vedly k výrazným a podstatným změnám některých rozhodujících ukazatelů, se nebudou v budoucnu opakovat.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu poslanci Svatomíru Recmanovi. Dále nemám žádnou přihlášku do obecné rozpravy, obecnou rozpravu tedy končím.

Ptám se, zda chtějí vystoupit jak pan předkladatel, tak poté zpravodaj a pan ministr. Ano. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, musím říci, že na přelomu let 2002 a 2003 došlo k publikaci chybných údajů ve statistice zahraničního obchodu. Tuto publikaci chybných údajů způsobila nedostatečná komunikace mezi administrativním zdrojem dat, kterým bylo Generální ředitelství cel, a zpracovatelem, kterým byl Český statistický úřad. Český statistický úřad tehdy neprovedl důslednou kontrolu dodržování změny metodiky dodavatelem dat. To se výrazně změnilo po nástupu nového vedení statistického úřadu. Nové vedení statistického úřadu podle mých informací neprodleně přijalo potřebná opatření v komunikaci s Ministerstvem financí a Generálním ředitelstvím cel. Současně byla vyvozena personální opatření i na úrovni Generálního ředitelství cel, čili i tam došlo k personálním změnám, které by měly zajistit, aby do budoucna docházelo k bezproblémové komunikaci s Českým statistickým úřadem a současně byla vyvozena odpovědnost za určité nedostatky, které byly na straně Generálního ředitelství cel.

V současné době je podle mých informací vzájemná komunikace mezi oběma institucemi na potřebné úrovni. Spolupráce mezi Generálním ředitelstvím cel a Českým statistickým úřadem funguje i v oblasti přípravy přechodu statistiky zahraničního obchodu na systém Intrastat, který se vstupem České republiky do Evropské unie přinese zásadní změny ve zjišťování, sběru a zpracování informací o pohybu zboží uvnitř eurozóny. V posledním období jsem nebyl informován o tom, že by nastaly jakékoliv konfliktní situace nebo nedostatky v komunikaci a spolupráci mezi Českým statistickým úřadem a Generálním ředitelstvím cel.

V tuto chvíli vše, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu ministrovi a zahajuji podrobnou rozpravu, do které se přihlásil pan zpravodaj. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Mládek: Dámy a pánové, dovolím si načíst tyto legislativně technické změny:

K bodu 9. Slova "§ 4 odst. 4 písm. m)" se nahrazují slovy "§ 4 odst. 1 písm. m)".

K bodu 22. Slova "příčin rozvratu manželství, pokud byl zjištěn" se nahrazují slovy "příčinách rozvratu manželství, pokud byly zjištěny".

K bodu 52. V § 20a odst. 2 větě druhé slovo "uživatelům" se nahrazuje slovem "žadatelům".

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Nikoliv, podrobnou rozpravu tedy končím. Pokud pan zpravodaj a pan navrhovatel nechtějí využít svého práva závěrečného slova, končím i druhé čtení tohoto návrhu zákona. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodajovi.

 

Budeme pokračovat projednáváním bodu 23, kterým je

 

23.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 182/1993 Sb.,
o Ústavním soudu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 284/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr spravedlnosti pan Karel Čermák. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP