(14.50 hodin)
(pokračuje Filip)

Ptám se ještě poslankyně Michaely Šojdrové jako zpravodajky výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, jestli má zájem vystoupit se závěrečným slovem. Nemá. Pan ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach za vládu nemá zájem. Tím jsme skončili i závěrečná slova navrhovatele a zpravodaje a přistoupíme k hlasování.

Prosím paní zpravodajku poslankyni Soňu Markovou, aby přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělila své stanovisko, příp. paní poslankyně Šojdrová své stanovisko a pan ministr Škromach své stanovisko.Potom bychom pozměňovací návrhy hlasovali. Můžeme začít, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Soňa Marková: Nejprve budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písm. A.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Stanovisko? (zpravodajky doporučují, předkladatel doporučuje). Ano, všechna stanoviska jsou doporučující.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 93 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 93 z přítomných 167 pro 158, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Můžeme pokračovat, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Soňa Marková: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích pod písm. B.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Stanoviska? (Zpravodajky souhlasí, předkladatel souhlasí.) Všechna stanoviska doporučující.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 94 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 94 z přítomných 172 pro 166, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Soňa Marková: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích pod písm. C. (Stanoviska zpravodajek kladná, předkladatele kladné.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Všechna tři stanoviska jsou doporučující.

 

Zahájil jsem hlasování 95 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 95. Z přítomných 172 pro 163, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Soňa Marková: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích pod písm. D, a to o bodu D1 a D3. Bod D2 je nehlasovatelný.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Stanoviska? (Zpravodajky doporučují, předkladatel doporučuje.) Všechna tři stanoviska jsou doporučující.

 

Zahájil jsme hlasování číslo 96 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 96. Z přítomných 172 poslanců pro 160, proti nikdo. Návrh byl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Soňa Marková: Takže nyní o bodu D3.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanoviska? (Zpravodajky doporučují, předkladatel doporučuje.) Všechna tři stanoviska jsou doporučující.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 97 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 97 z přítomných 172 poslanců pro 155, proti 5. Návrh byl přijat.

 

Předpokládám, že jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy. Obě zpravodajky souhlasí. Můžeme tedy přistoupit k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o uznávání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti státních příslušníků členských států Evropské unie a o změně některých zákonů (zákon o uznávání odborné kvalifikace), podle sněmovního tisku č. 242, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 98 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 98. Z přítomných 172 poslanců pro 118, proti 45. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji oběma zpravodajkám a panu ministru práce a sociálních věcí a končím třetí čtení bodu č. 122.

 

Podle schváleného pořadu schůze budeme pokračovat bodem

 

113.
Návrh zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání
(živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 107/ - třetí čtení

 

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujal místo náměstek primátora hl. m. Prahy pan Rudolf Blažek a zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Eduard Vávra. Vítám pana náměstka primátora.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku č. 107/03. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Vidím přihlášku pana ministra vnitra, místopředsedy vlády Stanislava Grosse. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, dovolil bych si v průběhu rozpravy ve třetím čtení na základě doporučení legislativního odboru Poslanecké sněmovny přednést jedno zpřesnění k jednomu z mých pozměňovacích návrhů. Zpřesnění se týká § 65, které bych navrhoval v tomto znění - opravit můj původní návrh. Jde skutečně o legislativně technické zpřesnění proti podkladu, který máte před sebou. Cituji:

V § 65 odst. 1 se písm. c) zrušuje, dosavadní písm. d) se označuje jako písm. c).

V § 65 odst. 1 se vkládá nový odstavec 2, který zní: (2) Živnostenský úřad může podnikateli uložit pokutu až do výše 1 mil. Kč, jestliže podnikatel porušuje povinnosti stanovené v § 31. Dosavadní odstavce 2 až 7 se označují jako odstavce 3 až 8.

Tolik, pane místopředsedo, moje legislativně technická úprava nebo zpřesnění ve třetím čtení.

Nyní mi ještě dovolte, abych využil příležitosti rozpravy ve třetím čtení a abych se zmínil o jednom z mých pozměňovacích návrhů, který, jak jsem zaznamenal, vzbudil poněkud rozruch. Pozměňovací návrh, který se předkládá, se týká vstupu do živnostenské provozovny a já jsem zaznamenal, že u řady z vás vzbudila pozornost nebo určité rozpaky ta část mého pozměňovacího návrhu, která hovoří o možnosti vstupu do živnostenské provozovny kdykoli, i v době po uzavření, v okamžiku, kdy je důvodné podezření, že v místnosti nebo v té provozovně se zdržují lidé. Chtěl bych jen upozornit na to, že tato část, která vzbudila rozruch, není nic nového, to je v našem platném právním řádu, v zákoně o policii, již řadu let a jenom jsem načítal text, který je dnes v platném zákoně o Policii ČR.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP