(15.10 hodin)
(pokračuje Filip)

Legislativní odbor doručil do dnešního dne do rána do 9 hodin stanovisko, které vám bylo všem rozdáno.

Vítám tady pana náměstka primátora, vítám zpravodaje Eduarda Vávru. Ptám se, jestli náměstek primátora pan Rudolf Blažek chce mluvit. Nechce mluvit. Pan zpravodaj také ne.

Stanovisko rozdáno nebylo. Aha. To trochu komplikuje situaci. Co navrhuje zpravodaj?

Ještě předtím, než pan zpravodaj se připraví se stanoviskem, hlásil se pan poslanec Vladimír Doležal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, díky tomu, že jsme neobdrželi stanovisko, abychom si ho mohli posoudit, někteří si nechali zpracovat právní analýzy ještě zvlášť a já se domnívám, že otázka je tak komplikovaná, že vzít na sebe teď riziko rozhodnutí, tak bych navrhl vrátit tento návrh zpět do druhého čtení a následně bych modifikoval tento návrh vrátit tento návrh zpět na projednání výborů. Domnívám se, že tento návrh by měl projednat nejen hospodářský výbor, ale také ústavně právní výbor a výbor pro obranu a bezpečnost, a poté se vrátit zpět do druhého čtení již se zpracovanými návrhy a projednanou problematikou z jednotlivých výborů.

Teď dávám návrh na vrácení do druhého čtení a dále se uvidí, protože musíme pak zařadit bod.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Vnímám to jako procedurální návrh vrácení tisku 107, našeho bodu 113, do druhého čtení a potom výborům k novému projednání. Je to tak, pane kolego? Pan zpravodaj souhlasí.

 

Budeme rozhodovat v hlasování pořadové číslo 187 o vrácení tohoto tisku do druhého čtení. Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 187 z přítomných 123 poslanců 117 pro, jeden proti. Návrh byl přijat.

Protože jsme vrátili příslušný návrh zákona do druhého čtení, je potřeba rozhodnout, jakým způsobem se ve druhém čtení bude postupovat. Výklad jednacího řádu je možný pouze dvojí. To znamená, jestliže se vrací do druhého čtení, jako kdyby do druhého čtení vstoupil, to znamená i s projednáváním ve výborech. Nebo můžeme říci, že už ve výborech byl projednán a že ho vracíme výborům k novému projednání. Jsem přesvědčen o tom, že není potřeba hlasovat o vrácení výborům k novému projednání, protože druhé čtení návrhu zákona obsahuje projednání ve výborech, protože to vyplývá z rozhodnutí podle jednacího řádu při schválení postoupení po projednání v prvním čtení, že je tam jednání ve výborech a potom jednání v plénu.

Má někdo námitku proti postupu předsedajícího? Není tomu tak. Předpokládám, že tento tisk byl vrácen do druhého čtení, že ho projednají příslušné výbory, kterým byl přidělen.

Pan předseda výboru pro obranu a bezpečnost kolega Vidím. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedající, dámy a pánové, protože ve druhém čtení byl tento tisk projednáván v hospodářském výboru a problematika, o které hovoří pozměňovací návrh pana kolegy poslance Grosse, není bezprostředně hospodářského charakteru, navrhuji, aby tento tisk projednal výbor pro obranu a bezpečnost a stejně tak výbor ústavně právní.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To je samozřejmě zcela legitimní návrh a budeme hlasovat o novém rozhodnutí, že kromě výboru, který mu byl přidělen, bude přidělen ještě dvěma výborům podle návrhu pana kolegy Vidíma. To je věcí hospodářského výboru, který ho má řádně přidělen, jestli ho znovu projedná, nebo ne.

Prosím.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedající, i o výboru, který vzejde z návrhu organizačního výboru, sněmovna vždy hlasuje. Já se domnívám, že bychom měli hlasovat i o hospodářském výboru a sněmovně doporučuji nepřijmout tento návrh, protože výbor projednal prapůvodní tisk hlavního města Prahy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já bych vás požádal, pane kolego, abyste procedurálně nekomplikoval situaci, protože to bychom museli revokovat usnesení, že mu byl přikázán tento tisk.

Pan kolega Vymětal jako místopředseda hospodářského výboru se jistě svého výboru zastane.

 

Poslanec Karel Vymětal: Ne, nikoliv. Budu mluvit jenom procedurálně. Dámy a pánové, teď jsme vrátili do druhého čtení. Druhé čtení neprobíhá, nebylo zařazeno, sněmovna nemůže v rámci druhého čtení přikázat nebo vrátit výborům k novému projednání, tudíž legitimní je, aby se tady požádalo a slyšelo se, aby to projednal do nového druhého čtení výbor ústavně právní, výbor bezpečnostní, a až se otevře druhé čtení, aby byla stanoviska těchto výborů. Ale přece sněmovna teď, v tomto okamžiku, nemůže po žádném výboru nic chtít. Vždyť nic neprojednáváme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane kolego, vy jste mě neposlouchal, protože já jsem řekl, jestli má někdo námitku proti postupu předsedajícího. Nikdo námitku neměl, a já jsem tedy řekl, že budeme procedurálně hlasovat, kterému dalšímu výboru bude tento tisk přikázán. To není v rozporu s jednacím řádem. Kolega Vidím řekl, které dva výbory si představuje, požádal jsem ho, aby nekomplikoval situaci, že ho nemáme přidělit hospodářskému výboru.

Kolega Vidím to nyní pochopil. Děkuji mu za vstřícnost a nechám hlasovat o těchto dvou výborech. Má někdo námitku? Uložíme to jenom výborům k projednání, protože jsme přece jen v jiné etapě projednávání.

 

Zahájím hlasování pořadové číslo 188, ve kterém uložíme výboru ústavně právnímu projednat tisk 107 včetně stanoviska legislativního odboru ve věci pozměňovacího návrhu místopředsedy vlády Stanislava Grosse.

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 188 z přítomných 124 pro 110, proti 2. Návrh byl přijat.

 

V hlasování pořadové číslo 189 uložíme výboru pro obranu a bezpečnost k projednání tisk č. 107. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 189 z přítomných 124 poslanců pro 95, proti 7. Návrh byl přijat.

 

V opakovaném druhém čtení projednají kromě hospodářského výboru tento tisk ještě výbor ústavně právní a výbor pro obranu a bezpečnost. Končím bod č. 113. Děkuji panu náměstku primátora Rudolfu Blažkovi, děkuji zpravodaji. A budeme pokračovat ve schváleném pořadu schůze.

 

Dalším schváleným bodem našeho programu je bod č. 50. Na řadu mohl přijít podle jednacího řádu nejdříve dnes po 12. hodině, což tento čas nastal. Bodem č. 50 je

 

50.
Návrh poslanců Václava Exnera, Radima Turka a dalších
na vydání zákona o poskytnutí jednorázové peněžní částky příslušníkům
československých zahraničních armád a spojeneckých armád v letech 1939 až 1945,
kterým dosud nebyla jednorázová peněžní částka poskytnuta
/sněmovní tisk 406/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

***




Přihlásit/registrovat se do ISP