(15.20 hodin)
(pokračuje Filip)

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem vyslovili souhlas již v prvém čtení.

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 406/1. Předložený návrh uvede zástupce navrhovatelů pan poslanec Václav Exner. Prosím ho, aby se jako zástupce navrhovatelů ujal slova.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové. Beru ohled na to, že je pokročilá doba, a nebudu proto opakovat věci, které jsou v důvodové zprávě. Připomenu jen, že jde o poskytnutí peněžní podpory osobám, které si ji jistě zaslouží, které ale z různých formálních důvodů ji nemohly dostat při projednávání podkladů pro zákon č. 39/2000 Sb. Tyto osoby to cítí jako diskriminaci. Některé z nich se postupně a často opakovaně obrátily na řadu představitelů státu, mezi kterými byli současný i minulý prezident, předseda Senátu, minulý předseda vlády, získaly u nich pochopení a uznání, avšak nikoliv zatím řešení uvedeného problému. (Velký hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane kolego, přeruším vás a požádám sněmovnu o klid, abychom mohli v důstojném prostředí projednat tento tisk. Předpokládám, že to bude poslední bod dnešního jednání.

 

Poslanec Václav Exner: Vláda ve svém stanovisku upozornila na některé problémy tohoto návrhu, které jsme jako předkladatelé uznali, když jsme mnohokrát i legislativně projednávali návrh. Na základě toho jménem předkladatelů jsem oprávněn prohlásit, že netrváme na tom, aby návrh byl projednán podle § 90 odst. 2 zákona ve zkráceném jednání.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji zástupci navrhovatelů panu poslanci Václavu Exnerovi. A nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Jiří Patočka. - Pan poslanec Patočka není v jednací síni přítomen. Zpravodajské zprávy se chce ujmout pan poslanec Doktor, ale to musíme nechat odhlasovat.

 

Požádám vás o soustředěnost. Rozhodnutím sněmovny změníme zpravodaje pro prvé čtení, a to za poslance Patočku pana poslance Doktora.

Rozhodneme o tom v hlasování pořadové číslo 190, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 190 z přítomných 124 pro 92, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Prosím, pane poslanče, můžete se ujmout slova jako zpravodaj pro prvé čtení k tisku 406.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji, pane místopředsedo, za udělené slovo. Vážené kolegyně a kolegové, nebudu předstírat před vámi přespřílišnou připravenost k obhajobě sněmovního tisku 406.

Zdůrazním jako právě odhlasovaný sněmovní zpravodaj, že stanovisko vlády bylo rozdáno vám všem a dáno k dispozici pod sněmovním tiskem 406/1. Myslím, že ambici předkladatelů zcela zřetelně uvedl pan poslanec Václav Exner. A domnívám se, že mou jedinou povinností jako zpravodaje v režimu prvního čtení je zdůraznit, že vláda České republiky na své schůzi dne 6. srpna 2003 projednala a posoudila návrh zákona o poskytnutí jednorázové peněžní částky příslušníkům československých zahraničních armád a spojeneckých armád v letech 1939 až 1945. Myslím, že vláda po vyhodnocení jak záměru předkladatelů, ale i po vyhodnocení samotného legislativního provedení předmětného návrhu zvážila a vyslovila nesouhlas, a to zejména z důvodů, které jsou uvedeny v tisku 406/1.

Jako člen klubu ODS zdůrazňuji, že původní zpravodaj pan poslanec Patočka disponoval - a myslím, že lze zařídit, abychom dodali podpisový arch, jímž poslanecký klub ODS sděluje veto proti urychlenému projednávání podle § 90.

To je vše.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Zástupce navrhovatelů souhlasil s tím, že to nemusí být projednáváno podle § 90 odst. 2. Já nebudu zkoumat, zdali tady tato listina je, protože tady byla vůle navrhovatelů, aby to bylo projednáno v běžném legislativním procesu. To je asi v tuto chvíli jasná věc.

 

Poslanec Michal Doktor: Pokud je i tato věc vyjasněna, předpokládám, že Poslanecká sněmovna propustí tento tisk do dalšího čtení, aby případné výbory, které se budou zabývat tímto sněmovním tiskem, navrhly další proceduru jednání.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, ani nevidím žádnou přihlášku z místa. Proto obecnou rozpravu končím.

Po návrhu zpravodaje a po souhlasu zástupce předkladatelů budeme projednávat tento tisk nikoliv ve zkráceném znění, ale budeme pokračovat běžnou procedurou.

Vzhledem k tomu, že nezazněl žádný návrh na zamítnutí ani na vrácení, budeme rozhodovat o přikázání výborům k projednání. Tento tisk byl pro prvé čtení přikázán rozpočtovému výboru. Ptám se, jestli má někdo jiný návrh. Není tomu tak.

 

Můžeme tedy hlasovat o přikázání rozpočtovému výboru, a to v hlasování pořadové číslo 191, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro přikázání rozpočtovému výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 191 z přítomných 124 pro 102, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Tím končím prvé čtení tohoto návrhu zákona. Děkuji zástupci předkladatelů, panu poslanci Doktorovi za to, že se ujal zpravodajské zprávy, a konstatuji, že návrh zákona prošel do druhého čtení a byl přikázán výboru rozpočtovému.

Vzhledem k tomu, že jsme vyčerpali na dnešek domluvený program, schůzi přerušuji do 29. října do 10 hodin s tím, že na 29. října 2003 v 10 hodin jsou zařazeny body ve třetím čtení a ve 12 hodin se uskuteční první kolo navržených voleb z našeho schváleného pořadu schůze.

Upozorňuji předsedy klubů a členy vedení sněmovny, že porada ve středu je v 9 hodin u předsedy sněmovny a v 9.30 s předsedy poslaneckých klubů, abychom dohodli průběh schůze v příštím týdnu. Děkuji všem.

Přeji příjemné odpoledne, příjemný víkend. Přeji vám důstojné oslavy státního svátku 28. října. Těším se s vámi na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 15.29 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP