(10.30 hodin)

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, myslím, že zde bylo naznačeno, že skutečně hospodářský výbor se touto materií, byť ve velmi úzkém časovém úseku, zabýval, jak nejlépe dovedl. Myslím, že i na hospodářském výboru několikrát opakovaně zaznělo, že není úplně šťastné, když se doba projednávání pro výbory zkrátí na pět dní, ale nicméně si myslím, že se podařilo i za tak krátkou dobu zpracovat komplexní návrh, který byl jistým průřezem myšlenek různých členů hospodářského výboru. Nicméně všichni byli vedeni k jednomu cíli, a to především na velmi omezenou dobu nevytvořit nějakou velkou instituci, která by byla zhruba na období čtyř, pěti měsíců, kdy poté dojde platnost dohody s EU a my budeme součástí EU, čili tím tento proces bude zautomatizován. Bude nutné nevytvořit instituci, která by zůstala jakýmsi způsobem ve vzduchu. Proto se nám zdálo, že za prvé, že problematika je více bližší hospodářství, a z tohoto titulu jsme si mysleli, že výkon státní správy by mělo mít v gesci Ministerstvo průmyslu a obchodu a že podřízenou jednotkou by mohl být Puncovní úřad. To je asi klíč, který nás vedl k tomu, změnit tuto materii, a nebylo to v žádném případě vedeno nějakým svárem, nebo snahou jakkoliv vklínit cokoliv mezi Ministerstvo financí či Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proto bychom také velmi rádi - a my jsme při závěru našeho jednání na hospodářském výboru požádali - aby zde existovala určitá součinnost Ministerstva financí a Ministerstva průmyslu a obchodu, aby tato materie, má-li platit, a má-li platit rychle, byla určitým způsobem uchopena společně.

To, co se v té krátké době možná nepodařilo rychle odladit - mohou tam být jisté souvztažnosti, které by bylo velmi dobré, aby právní oddělení obou dvou ministerstev se shodla na tom, že pokud je tam něco zapotřebí dodat, bylo tam dodáno ve druhém čtení, nebo jako legislativně technická úprava před třetím čtením. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím pana poslance Rozehnala, aby se ujal slova.

 

Poslanec Aleš Rozehnal: Vážený pane předsedající, vážený předsedo vlády, dámy a pánové, já jsem své stanovisko v prvním čtení řekl a stručně bych jen zopakoval dva zásadní body.

Bod 1. Naprosto souhlasím s principem Kimberleyského systému certifikace surových diamantů a všechno, co z ní vyplývá.

Na druhé straně měl jsem vážné výhrady k vládnímu návrhu zákona, který toto řešil. Náš klub podepsal veto, a tím pádem jsme zamezili výkonnému čtení a tento návrh zákona se dostal do hospodářského výboru, kde minulý týden v pátek proběhl velmi konstruktivní dialog a konstruktivní diskuse i na základě mého komplexního pozměňovacího návrhu a později i komplexního pozměňovacího návrhu kolegy Býčka. Výsledek, který schválil hospodářský výbor, se domnívám, že je velice nosný, i když tam mohou být drobné chyby, které jsou spíš na úrovni legislativní úpravy. Domnívám se ale, že tento zákon může být funkční a že může zabránit pokračování ve vakuu, které se týká tohoto problému.

Dále bych chtěl říci, že přestože tento výsledek vypadá velmi dobře a že pravděpodobně tento zákon by mohl být ve třetím čtení schválen, myslím si, že tento zákon je zbytečný. Možná že jako v Polsku by stačilo proklamativní prohlášení vlády, že se k tomuto Kimberleyskému procesu připojujeme.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl v této chvíli poslední přihlášený do obecné rozpravy. Pokud se nikdo do obecné rozpravy nehlásí k tomuto návrhu zákona, tak obecnou rozpravu končím.

Pokud jsem ji dobře sledoval, tak jsem nezaregistroval žádný návrh na hlasování vrácení ani na zamítnutí tohoto návrhu zákona - zpravodaj, jak vidím mě neopravuje - takže bych nyní zahájil podrobnou rozpravu, do které mám jednu písemnou přihlášku, a to pana poslance Miloše Melčáka. Žádám, aby nám přednesl svůj návrh v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Miloš Melčák: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych přednesl v podrobné rozpravě některé pozměňovací návrhy, které jsou dílem legislativně technické, dílem vyhovují některým požadavkům Ministerstva financí pro zpřesnění textu.

V § 3a se ruší slova "které jsou" a nahrazují se slovy "který je", dále se ruší slova "Kimberleyského systému certifikace surových diamantů, uvedený" a nahrazují se slovem "uvedeným" v seznamu účastníků prováděcím právním předpisem. (?) Pochopitelně před slovem "uvedeným" zůstává čárka.

V § 4 odst. 5 se před slovy "celní úřad" vkládá slovo "příslušný" a slovo "Kladno" se ruší. Za slova "dále jen určený celní úřad" se místo čárky vkládá tečka a dále se vkládá celá věta: "Celníci určeného celního úřadu, kteří plní úkoly v systému certifikace surových diamantů (dále jen "příslušný celník") spolupracují se specializovaným pracovištěm." To znamená, že je třeba ještě zrušit slova "který spolupracuje". (?)

V § 6 odst. 1 se za slovy "zaměstnanec úřadu" ruší slova "a příslušný celník" a za závorku, ve které je uvedeno (dále jen "příslušný zaměstnanec") se vkládají slova "a příslušný celník." (?)

V odst. 2 se za slova "příslušný zaměstnanec" vkládají slova a "příslušný celník jsou povinni", ruší se slova "je povinen".

V odst. 3 se za slovo "mlčenlivost" vkládá slovo "mohou", za slova "být příslušný zaměstnanec" se vkládají slova " , nebo příslušný celník" (?) a slovo "zproštěn" se nahrazuje slovy "zproštěni".

V § 6 v odst. 4 se v písm. c) za slovo "ministerstva" vkládá slovo "financí". V odst. 5 se za slova "příslušný zaměstnanec" vkládají slova "a příslušný celník jsou" a slovo "je" se ruší.

V §17 odst. 1 na konci uvedená poznámka č. 7 se nahrazuje poznámkou č. 8.

V odst. 2 se slova "specializované pracoviště zkontroluje" ruší a nahrazují se slovy "příslušný celník a příslušný zaměstnanec zkontrolují".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP