(17.30 hodin)
(pokračuje Kohlíček)

Jak správně řekl pan ministr, před týdnem jsme zakotvili výsledky této smlouvy do ústavního zákona o změně státní hranice s Rakouskou republikou a na zahraničním výboru, kde byly projednávány tyto dva tisky zároveň, dospěli jsme k tomu, že zahraniční výbor na své 16. schůzi po projednání doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci smlouvy mezi Českou republikou a Rakouskou republikou o změnách průběhu společných státních hranic podepsané dne 26. října 2001 v Praze. Pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku a ani nevidím, že by se někdo hlásil z místa. Rozpravu tedy končím. Ještě se zeptám, zda pan zpravodaj nebo pan ministr chtějí vystoupit se závěrečnými slovy? Nechtějí. Budeme tedy hlasovat o usnesení navrženém zahraničním výborem.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zdvihněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 236 z přítomných 144 poslanců 115 hlasovalo pro návrh, proti jeden. Tento návrh byl přijat.

 

Končím tento bod.

 

Dalším bodem, který budeme projednávat je bod

 

97.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Dohoda o zřízení Mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno,
podepsaná v Paříži dne 18. července 2001
/sněmovní tisk 246/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal pan ministr zemědělství. Vidím, že zřejmě pana ministra zemědělství bude zastupovat pan ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte, abych zastoupil pana ministra zemědělství a uvedl tento materiál.

Vláda ČR předkládá návrh na sjednání Dohody o zřízení Mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno, která nahradí stávající Mezinárodní úřad pro révu vinnou a víno. Česká republika je členem Mezinárodního úřadu pro révu vinnou a víno od roku 1993, resp. jako Československo od roku 1937.

Návrh na sjednání Dohody o zřízení Mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno byl schválen vládou dne 17. února 2003 usnesením vlády č. 176. Návrh na sjednání dohody byl schválen již předešlou vládou dne 25. března 2002, ale předtím než mohl být projednán Parlamentem ČR, došlo k volbám, a tudíž musel být opětovně předložen do nové vlády.

Členské státy Mezinárodního úřadu pro révu vinnou a víno se na zasedání konference ve dnech 14., 15. a 22. června 2000 a 3. dubna 2001 rozhodly zřídit Mezinárodní organizaci pro révu vinnou a víno. Česká republika nebyla na konferenci dne 3. dubna 2001 zastoupena. Proto byl závěrečný akt konference spolu s textem přijaté dohody postoupen stálé misi České republiky při OECD v Paříži. Vedoucí stálé mise Ing. Jaromír Přívratský poté požádal o souhlas s podpisem dohody tehdejšího ministra zemědělství Jana Fencla, která byla dle článku 13 otevřena k podpisu všem členským státům Mezinárodního úřadu pro révu vinnou a víno do 31. července 2001. Dopisem ze dne 26. června 2001 ministr Jan Fencl vedoucímu stálé mise sdělil, že nemá námitek k podpisu dohody. Vycházel z předpokladu, že se jedná o parafování na znamení autentifikace textu ve smyslu ustanovení článku 10 Vídeňské úmluvy o smluvním právu. Vedoucí stálé mise dne 18. července 2001 připojil svůj podpis pod dohodu. Plná moc nebyla na velvyslanci Přívratském depozitářem dohody vládou Francouzské republiky požadována.

V souvislosti se shora uvedeným a v souvislosti s dikcí článku 13 dohody je zřejmé, že jak Mezinárodní úřad pro révu vinnou a víno, tak ostatní členské státy považují nyní akt učiněný velvyslancem Přívratským 18. července 2001 za plnohodnotný podpis s výhradou ratifikace. Dohoda je mezinárodní smlouvou prezidentské kategorie, a proto je třeba, aby byla schválena vládou, oběma komorami Parlamentu ČR a ratifikována prezidentem ČR. Potom bude zaslána ratifikační listina prostřednictvím stálé mise České republiky při OECD francouzské vládě, která je ve smyslu článku 15 dohody jejím depozitářem.

Dopad sjednání dohody na státní rozpočet bude minimální, neboť členské příspěvky České republiky OIV budou téměř shodné s tím, co Česká republika hradila Mezinárodnímu úřadu pro révu vinnou a víno.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, žádám vás o souhlas se sjednáním dohody o zřízení Mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane ministře. Vládní návrh projednával zemědělský výbor, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 246/1. Prosím zpravodaje výboru pana poslance Ladislava Skopala, aby návrh výboru odůvodnil.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, paní předsedající. Zemědělský výbor na své 16. schůzi dne 5. června 2003 doporučil Poslanecké sněmovně přijmout tento text: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci dohody o zřízení Mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno podepsané v Paříži dne 18. července 2001 tisk 246."

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku a také nikoho nevidím, že by se hlásil z místa. Rozpravu končím. Předpokládám, že pan zpravodaj ani pan ministr nebudou chtít vystoupit se svým závěrečným slovem. My tedy přistoupíme k hlasování. Budeme hlasovat o usnesení navrženém zemědělským výborem.

Na žádost z pléna všechny odhlašuji. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami.

Pro ty, kteří přicházejí, zopakuji, že budeme hlasovat o usnesení, které navrhl zemědělský výbor.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 237 z přítomných 124 poslanců 101 hlasovalo pro návrh, proti 10. Tento návrh byl přijat.

 

Končím tento bod.

 

Dalším bodem, který budeme projednávat, je bod

 

98.
Vládní návrh na přístup České republiky k Mezinárodní smlouvě
o rostlinných genetických zdrojích pro výživu a zemědělství,
přijaté na 31. zasedání Konference FAO v Římě v listopadu 2001
/sněmovní tisk 332/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal ministr práce a sociálních věcí, pan Zdeněk Škromach.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte, abych v zastoupení pana ministra zemědělství uvedl i tento materiál. Dovolte, abych vás informoval o hlavních důvodech, které vedou k předložení vládního návrhu na přístup České republiky k Mezinárodní smlouvě o rostlinných genetických zdrojích pro výživu a zemědělství, přijaté na 31. zasedání Konference FAO v Římě v listopadu 2001.

Předkládaný vládní návrh je výsledkem sedmiletého jednání všech stran včetně zástupců České republiky. Smlouva reflektující mezinárodní Úmluvu o biologické rozmanitosti, Rio de Janeiro 1992, která vstoupila v platnost dne 29. 11. 2003, byla do právního řádu České republiky převzata v plném znění jako sdělení Ministerstva zahraničních věcí č. 134/1998.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP