(17.50 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Po poradě s vedením Poslanecké sněmovny navrhuji následující postup. Ministr zahraničních věcí pan Cyril Svoboda je řádně omluven z dnešní schůze. Já tedy navrhuji, abychom projednávání tohoto bodu přeřadili až na konec projednávaných mezinárodních smluv - druhých čtení.

 

Kdo s tímto postupem souhlasí, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Zahájila jsem hlasování. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 239 z přítomných 123 poslanců 76 hlasovalo pro návrh, 24 proti. Tento návrh byl přijat.

 

Budeme tedy pokračovat v projednávání bodu 100. Omlouvám se, bodu 101, kterým je

 

101.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu návrh na ratifikaci Evropské úmluvy o krajině
/sněmovní tisk 326/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal ministr životního prostředí pan Libor Ambrozek.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Paní předsedající, kolegyně a kolegové, projednáváme druhé čtení návrhu na vyslovení souhlasu s ratifikací Evropské úmluvy o krajině. Byla řádně projednána zahraničním výborem a doporučena ke schválení. Pouze bych uvedl, že analýza závazků, které na sebe členstvím v Evropské úmluvě o krajině Česká republika přebírá, prokázala, že jejich plnění nebude vyžadovat přijetí žádných nových legislativních norem, nýbrž že jsou příslušné oblasti dostatečně ošetřeny stávajícími právními nástroji.

Hlavní přednost členství České republiky spatřujeme v možnosti úzké a bezprostřední spolupráce s partnery z celé Evropy a zejména pak sdílení cenných poznatků a zkušeností v hospodaření a nakládání s kulturní krajinou. V neposlední řadě si od členství České republiky slibujeme i prohloubení povědomí a zájmu o kulturní krajinu České republiky.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Vládní návrh projednal zahraniční výbor, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 326/1. Prosím zpravodajku výboru paní poslankyni Kateřinu Konečnou, aby návrh výboru odůvodnila.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, vládo, velice krátce. Po velice krátké rozpravě v zahraničním výboru, kdy především došlo k ujištění o legislativě, resp. implementaci této úmluvy do českého právního řádu, musím konstatovat, že zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu přijmout usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Evropské úmluvy o krajině." Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádné přihlášky, také nikoho nevidím, že by se do rozpravy hlásil. Rozpravu tedy končím.

 

Budeme hlasovat o usnesení, které navrhl zahraniční výbor. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 240 z přítomných 126 poslanců 91 hlasovalo pro návrh, proti 12. Návrh byl přijat.

 

Končím tento bod.

 

Dalším bodem, který budeme projednávat, je bod

 

102.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
návrh na ratifikaci Evropské dohody o mezinárodní přepravě nebezpečných věcí
po vnitrozemských vodních cestách - Dohoda ADN,
podepsané v Ženevě dne 26. května 2000
/sněmovní tisk 327/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal ministr dopravy pan Milan Šimonovský.

 

Ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Vážená paní předsedající, vážená sněmovno, ve druhém čtení bych jen dodal, že Evropská unie po několika haváriích plavidel přepravujících nebezpečné věci jak po moři, tak vnitrozemských vodních cestách, má zájem o zvýšení bezpečnosti přepravy nebezpečných věcí po těchto cestách. Byla navržena tato Evropská dohoda o mezinárodní přepravě nebezpečných věcí po vnitrozemských vodních cestách a tato dohoda vytváří právní rámec. Součástí této dohody jsou předpisy, které v současné době jsou již podruhé přepracovávány, to znamená, že nebyl dokončen proces jejich tvorby, a proto doporučuji, aby se sněmovna rozhodla podpořit usnesení zahraničního výboru, který dává doporučení k vyslovení souhlasu k ratifikaci Evropské dohody s tím, že předpisy ADN budou ratifikovány dodatečně a samostatně po jejich dopracování.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Vládní návrh projednal zahraniční výbor, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 327/1. Prosím zpravodajku výboru paní poslankyni Helenu Mallotovou, aby návrh výboru odůvodnila.

 

Poslankyně Helena Mallotová: Dámy a pánové, dovolím si přečíst usnesení zahraničního výboru z 20. schůze dne 17. září 2003 k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu návrh na ratifikaci Evropské dohody o mezinárodní přepravě nebezpečných věcí po vnitrozemských vodních cestách - Dohoda ADN, podepsaná v Ženevě 26. května 2000.

Po odůvodnění náměstka ministra dopravy Ing. Vojtěcha Kocourka a po rozpravě zahraniční výbor

1. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Evropské dohody o mezinárodní přepravě nebezpečných věcí po vnitrozemských vodních cestách - Dohoda ADN, podepsané dne 26. května 2000 v Ženevě;

2. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky;

3. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Jak již zde bylo řečeno, na ratifikaci byla navržena samotná Dohoda ADN s tím, že předpisy ADN předložené Poslanecké sněmovně budou ratifikovány dodatečně. Toť vše.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, ani nevidím, že by se někdo do rozpravy hlásil z místa. Rozpravu tedy končím. Předpokládám, že ani pan ministr, ani paní zpravodajka nebudou chtít využít svého práva závěrečného slova.

Přistoupíme tedy k hlasování. Pokusím se vás přivolat.

 

Budeme hlasovat o usnesení navrženém zahraničním výborem. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 241 z přítomných 131 poslanců 107 hlasovalo pro návrh, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Končím tento bod.

 

Dalším bodem, který budeme projednávat, je bod

 

103.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu návrh na ratifikaci Protokolu o přistoupení
Evropského společenství k Mezinárodní úmluvě o spolupráci k zajištění bezpečnosti
letového provozu - Evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu
(EUROCONTROL) ze dne 13. prosince 1960, ve znění následných dodatků
a ve znění sjednoceném Protokolem ze dne 27. června 1997
/sněmovní tisk 334/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal ministr dopravy pan Milan Šimonovský.

 

Ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Vážená paní předsedající, vážená sněmovno, účelem přistoupení Evropského společenství k úmluvě je poskytnout součinnost mezinárodní organizaci EUROCONTROL při dosahování jejích cílů, stanovených v úmluvě, a to zejména v tom, aby se tato organizace stala jediným a výkonným orgánem pověřeným vytvářením politiky řízení letového provozu v Evropě.

Chtěl bych upozornit, vážená sněmovno, na určitý textový problém, který byl definován při projednávání ve výborech.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP