(18.00 hodin)
(pokračuje Šimonovský)

Chtěl bych přiznat, že projednávaný vládní návrh vykazuje textovou nepřesnost, která spočívá ve skutečnosti, že název úmluvy není shodný s názvem vyhlášeným ve Sbírce mezinárodních smluv. Zatímco vládní návrh užívá název "Mezinárodní úmluva o spolupráci k zajištění bezpečnosti letového provozu" atd., ve Sbírce mezinárodních smluv je tato úmluva vyhlášena pod názvem "Mezinárodní úmluva o spolupráci při zajišťování bezpečnosti letového provozu". Správně je "při zajišťování", a proto vás, vážená sněmovno, žádám, abyste se při hlasování přiklonili k návrhu výboru pro evropskou integraci, který tento nález provedl a kde jsme schválili "zajišťování bezpečnosti letového provozu".

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Vládní návrh projednal zahraniční výbor a výbor pro evropskou integraci, jejich usnesení byla rozdána jako sněmovní tisky 334/1 a 334/2. Prosím zpravodajku zahraničního výboru Kateřinu Konečnou, která v této roli nahradí pana poslance Ransdorfa, aby návrh výboru odůvodnila.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní předsedající. Po rozpravě v zahraničním výboru jsme došli k usnesení, že doporučujeme Poslanecké sněmovně přijmout toto: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Protokolu o přistoupení Evropského společenství k Mezinárodní úmluvě o spolupráci při zajištění bezpečnosti letového provozu - Evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu (EUROCONTROL) ze dne 13. prosince 1960, ve znění následných dodatků a ve znění sjednoceném Protokolem ze dne 27. června 1997.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro evropskou integraci, pan poslanec Pavel Suchánek.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, výbor pro evropskou integraci projednal tento tisk na své 18. schůzi 11. října 2003 a doporučuje jej Poslanecké sněmovně schválit.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Otevírám rozpravu, do které nemám žádné přihlášky, ale vidím pana poslance Jaromíra Kohlíčka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Paní předsedající, dovolím si poznamenat dvě věci, které jsou v té smlouvě velice významné proti jiným smlouvám.

Za prvé, členským subjektem smlouvy je také Evropské společenství jako celek, a je tam specifikováno v článcích 1 až 12 Protokolu, za jakých okolností. Mimo jiné nepřispívá do rozpočtu podle článku 4 a podobně.

Druhá věc, která je na této smlouvě zajímavá a je atypická proti jiným smlouvám, je to, že se podařilo dosáhnout toho, že je rozhodující jedna verze Protokolu, jedna jazyková mutace. Já tady vždy zdůrazňuji, že tam, kde je několik jazykových mutací, které jsou na stejné úrovni, zakládá to problémy při výkladu smluv. V tomto případě je to vyřešeno tím, že je tam jedna - tedy francouzská - mutace jako rozhodující.

Jsou to jen poznámky, které bych tady rád řekl právě proto, aby se postupovalo tímto směrem, až se bude jednat o dalších smlouvách. Já si myslím, že to je velmi dobré řešení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nevidím nikoho dalšího přihlášeného do obecné rozpravy, ale pan ministr se hlásí. Prosím, pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Vážená paní místopředsedkyně, já jsem se zapomněl omluvit za vládu za ono textové nedopatření. Ještě jednou bych chtěl požádat o schválení v podobě doporučení výboru pro evropskou integraci.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Oba výbory předkládají shodný návrh usnesení, o kterém budeme nyní hlasovat. Já jsem neuzavřela rozpravu, tímto se vám omlouvám a rozpravu uzavírám. Pan ministr se ještě hlásí se závěrečným slovem.

 

Ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Já se moc omlouvám, ale usnesení nejsou shodná. Usnesení, které doporučuje zahraniční výbor, je vlastně s původní textovou chybou, to znamená, že je tam slovo "zajištění" místo slova "zajišťování". Odhalil to výbor pro evropskou integraci, takže já prosím, aby se hlasovalo o usnesení tohoto výboru jako o správném. Doporučení vlastního textu je stejné, jde pouze o název.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já se pokusím přilákat kolegyně a kolegy, kteří chtějí hlasovat. Budeme hlasovat o návrhu usnesení výboru pro evropskou integraci. Všechny vás odhlašuji a žádám o novou registraci.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 242 z přítomných 119 hlasovalo 110 pro návrh, jeden proti. Návrh byl přijat.

 

Dalším bodem, který budeme projednávat, je

 

104.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu Smlouva mezi vládou České republiky a vládou
Francouzské republiky o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku
v oboru daní z příjmu a z majetku, podepsaná v Praze dne 28. dubna 2003
/sněmovní tisk 328/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal ministr financí pan Bohuslav Sobotka.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi pouze, abych připomenul, že toto je nová smlouva o zamezení dvojího zdanění s Francouzskou republikou. Francie pro Českou republiku v současné době představuje jednoho z nejdůležitějších partnerů zejména v oblasti obchodních a investičních aktivit. Pro naše vztahy v oblasti daňové se nyní uplatňuje smlouva, která byla uzavřena ještě mezi vládou Československé socialistické republiky a vládou Francouzské republiky, a to v roce 1973. Vzhledem k tomu, že od této doby došlo přirozeně k podstatným změnám jak politického, tak ekonomického charakteru, tato původní smlouva už zcela neodpovídá současným podmínkám, a proto byla připravena smlouva nová.

Dovoluji si požádat Poslaneckou sněmovnu o schválení této smlouvy.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Vládní návrh projednal zahraniční výbor a rozpočtový výbor. Usnesení obou výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 328/1 a 328/2. Prosím zpravodajku zahraničního výboru paní poslankyni Kateřinu Konečnou, která zastoupí pana poslance Ransdorfa, aby návrh odůvodnila.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Po rozpravě zahraničního výboru, kde snad bylo podotknuto pouze to, že tato smlouva má stejnou platnost v jazyce českém i francouzském, což zakládá možnost různého výkladu jednotlivých ustanovení smlouvy - navazuji na svého kolegu Kohlíčka, který něco podobného před chvílí zdůraznil -, se přesto zahraniční výbor rozhodl, že doporučí Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi vládou České republiky a vládou Francouzské republiky o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku, podepsané v Praze dne 28. 4. 2003.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru, pan poslanec Svatomír Recman.

 

Poslanec Svatomír Recman: Pane ministře, kolegyně a kolegové, rovněž rozpočtový výbor projednal příslušnou smlouvu na svém 18. zasedání 11. září 2003. Tuto smlouvu odůvodnila náměstkyně ministra financí paní Legierská a rozpočtový výbor přijal usnesení, které jste obdrželi jako sněmovní tisk 328/1. Rozpočtový výbor podrobně projednal příslušnou smlouvu, nebyly k ní žádné připomínky ani výhrady, a svým usnesení doporučuje přijmout usnesení, ve kterém Poslanecká sněmovna dá souhlas k ratifikaci smlouvy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP