Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
30. října 2003 v 9.04 hodin

Přítomno: 179 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji desátý jednací den 22. schůze Poslanecké sněmovny, srdečně vás vítám a prosím, abyste se zaregistrovali svými identifikačními kartami. Prosím, abyste mi zároveň oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní. Zatím tak učinili tři naši kolegové - pan poslanec Miloslav Vlček má náhradní kartu č. 4, pan poslanec Svatopluk Karásek náhradní kartu č. 7 a pan poslanec Zdeněk Koudelka náhradní kartu č. 2.

Ráda bych vám také sdělila, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: Milan Ekert - zahraniční služební cesta, Miroslav Kalousek - zdravotní důvody, Jiří Karas - zahraniční služební cesta, Veronika Nedvědová - zahraniční služební cesta, Petr Krill, Soňa Marková, Libor Rouček a Pavel Svoboda - služební cesta členů výboru pro evropskou integraci do Turecka.

Z členů vlády se omlouvají premiér Vladimír Špidla mezi 10.15 a 14. hodinou pro účast na jmenování nového místopředsedy vlády České republiky a následné jednání s představiteli Americké obchodní komory, pan ministr Karel Čermák se omlouvá z důvodu pracovního setkání ministrů spravedlnosti zemí tzv. visegrádské čtyřky na Slovensku, ministr Pavel Němec pro nutné jednání mimo Prahu, ministr Bohuslav Sobotka se omlouvá mezi 10. a 11.30 hodinou z důvodu jmenování do funkce místopředsedy vlády a dále se omlouvá od 16.30 hodin pro plánované neodkladné jednání. Posledním z vlády, kdo se omlouvá, je paní ministryně Marie Součková, která se omlouvá z důvodu čerpání řádné dovolené.

Stanovili jsme si, že dnes dopoledne budeme projednávat body v tomto pořadí. (Velký hluk v jednací síni.) Poprosím, abyste mi věnovali trochu pozornosti, protože to, co vám chci říci, jsou body, kterými se budeme zabývat. Schválené pořadí je toto: body 130, 129, 131 až 133, 160, 123 a 47. Bod 160 lze projednávat až od 12.50 hodin. Na odpoledne máme zařazeny body 152, 153 a po ústních interpelacích budeme projednávat body 170 až 172, 175, 177, 180 až 184.

Tolik tedy úvodní sdělení na zahájení dnešního jednání. A myslím, že můžeme rychle a bez průtahů přistoupit k projednávání schváleného pořadu. Ale hlásí se pan poslanec Michal Hašek, který má pro nás pravděpodobně nějaké procedurální návrhy.

 

Poslanec Michal Hašek: Dobré ráno. Vážená paní místopředsedkyně, vážená sněmovno, dovolte, abych v návaznosti na sdělení, že pan ministr Sobotka se od 10 do 11.30 hodin řádně omluvil ze schůze sněmovny, a vzhledem k tomu, že jsou pevně zařazené body, u kterých by měl být jako předkladatel, tak abychom využili hospodárně čas jednání sněmovny, chtěl bych navrhnout, abychom v tomto čase se zabývali bodem 92, což je vládní návrh zákona o zřízení Univerzity obrany, sněmovní tisk 461, prvé čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Na kdy tedy navrhujete zařazení bodu 92?

 

Poslanec Michal Hašek: Do projednání bodu, který bude v 10 hodin.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dobře, budeme tedy jednat do té doby, dokud bude přítomen pan ministr Sobotka, budeme projednávat jeho body ve třetím čtení. V 10.00 hodin, tedy po ukončení bodu, který bude právě projednáván, je návrh, abychom zařadili bod 92, kterým je vládní návrh zákona o zřízení Univerzity obrany, sněmovní tisk 461, prvé čtení, jak uvedl pan poslanec Hašek.

 

O tomto procedurálním návrhu nechám okamžitě hlasovat. Bude to hlasování pořadové číslo 249. Zahajuji toto hlasování a táži se vás, kdo je pro tento procedurální návrh. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 249 z přítomných 128 poslanců pro se vyslovilo 79, proti 10. Návrh byl přijat.

 

Ještě mi dovolte, abych přečetla omluvu paní poslankyně Hany Šedivé a pana poslance Vladimíra Koníčka, kteří nebudou přítomni od 10.30 do 11.30 hodin a jako důvod uvádějí návrh novely zákona o Fondu dětí a mládeže v senátním školském výboru.

Tolik tedy ještě tato omluva.

 

Nyní již můžeme přistoupit k prvnímu pevně zařazenému bodu, kterým je

 

130.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 363/1999 Sb., o pojišťovnictví
a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojišťovnictví),
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 309/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr financí Bohuslav Sobotka a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Ladislav Šustr. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 309/3.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, a táži se, zda se do této rozpravy hlásí někdo z místa. Neregistruji však takovou přihlášku, proto rozpravu končím.

Zeptám se, zda chce uplatnit své závěrečné slovo pan ministr. Je tomu tak, prosím.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi pouze jednu stručnou poznámku. Chtěl bych říci, že skutečně chci ponechat na rozhodnutí Poslanecké sněmovny, zda se rozhodne podpořit návrh rozpočtového výboru na vypuštění zřízení samostatného úřadu pro dohled nad pojišťovnictvím. Chtěl bych pouze upozornit Poslaneckou sněmovnu, že v případě, že se takto rozhodne, může dojít k tomu, že toto rozhodnutí bude vnímáno jako porušení podmínky přístupového partnerství, které bylo publikováno v rozhodnutí Rady Evropské unie ze dne 6. prosince 1999. Česká republika se zavázala dokončit harmonizaci legislativy v pojišťovnictví a zřídit nezávislý dozorový orgán v pojišťovnictví.

Pokud dojde k tomu, že Poslanecká sněmovna se rozhodne tento nezávislý dozorový orgán nezřídit, pak jsem oprávněn konstatovat, že Ministerstvo financí vyvine veškeré úsilí, které bude směřovat k tomu, aby došlo k postupné integraci orgánů dohledu nad finančním trhem tak, aby ke splnění této podmínky došlo právě v rámci urychlené integrace příslušných dozorových orgánů.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP