(18.40 hodin)
(pokračuje Langer)

Zahajuji projednávání bodu č. 170, kterým je

 

170.
Informace o pojišťování vývozních úvěrových rizik (leden - prosinec 2002)
/sněmovní tisk 324/

 

Informaci projednal hospodářský a rozpočtový výbor, jejichž usnesení byla rozdána jako sněmovní tisky 324/1 a 324/2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru kolega Ludvík Hovorka.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením hospodářského výboru.

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky na své 16. schůzi dne 25. června po vyslechnutí výkladu generálního ředitele České exportní banky Ing. Josefa Taubera, mé zpravodajské zprávy a po obecné a podrobné rozpravě přijal usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR přijmout toto usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí informaci České exportní banky o zvýhodněném financování za rok 2002.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Nyní uděluji slovo zpravodaji rozpočtového výboru panu poslanci Jiřímu Patočkovi.

 

Poslanec Jiří Patočka: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy a pánové, než řeknu stanovisko rozpočtového výboru, dovolil bych si opravit svého předřečníka, protože nyní projednáváme tisk 324, což je Exportní garanční pojišťovna, a tam je generálním ředitelem pan Parízek, nikoliv Tauber. Ten je v České exportní bance. Pro věcnou správnost by to bylo potřeba spravit.

Nyní usnesení rozpočtového výboru. Rozpočtový výbor projednal tuto informaci za loňský rok. Po úvodním slově náměstka ministra financí pana Zelinky a generálního ředitele EGAP pana Parízka a mojí zpravodajské zprávě ji vzal na vědomí a doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí informaci o pojišťování vývozních úvěrových rizik.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu k tomuto bodu, do které se hlásí poslanec Vymětal Karel.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Pane místopředsedo, velice se omlouvám, že jsem tak troufalý a přihlásil jsem se do rozpravy, ale myslím si, že by se k tomuto tisku mohlo říci pár slov.

Dámy a pánové, rok 2002 byl skutečně trochu jiný než předchozí léta v činnosti EGAP a lze ho charakterizovat růstem komerčního pojištění a výrazným poklesem pojištění se státní podporou a současně růstem objemu vyplacených pojistných plnění. Celkový objem nových pojistných smluv všech typů představoval 5,6 % celkového českého vývozu. Příčiny poklesu objemu pojištění se státní podporou vyplývají, zdá se, z konjunkturální a politické situace na mezinárodních trzích, tedy zhoršení investičního klimatu a snížení investičních činností ve světě. Nelze samozřejmě opominout ani vývoj měnového kursu koruny, což ve svém důsledku znamenalo ustoupení od řady vývozních záměrů i konkurenční zneschopnění.

Vyšší plnění v loňském roce je způsobeno zejména pojistnou událostí, zastavením a neplacením ze strany Srbska za dodávky Škody Plzeň pro výstavbu elektrárny Kolubara B. Tam bylo plnění v roce 2002 ve výši 625 mil. korun. Dovolím si informovat Poslaneckou sněmovnu, že v této věci již jednala se srbskou stranou v červnu delegace hospodářského výboru, která tam byla na návštěvě a na jednání s partnerským výborem Srbsko-Černá Hora, a situace se jeví nadějně, že by bylo možné ji řešit. Pojistná kapacita EGAP byla využita na 69 % v loňském roce. Výsledná ztráta EGAP je ve výši 870 mil., je kryta z rezervních fondů vytvořených v předchozích letech, a nedošlo k žádnému čerpání dotace ze státního rozpočtu, přičemž výsledek neovlivňuje dostatečnou pojistnou kapacitu pro letošní rok.

Doporučuji vzít zprávu na vědomí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Těším se na vaše příspěvky i v dalších rozpravách k dalším bodům.

Kdo se dále hlásí do všeobecné rozpravy? Nikdo. Rozpravu končím. Otevírám rozpravu podrobnou. Také zde se nikdo nehlásí, a proto rozpravu končím.

Budeme hlasovat o usnesení, které navrhly příslušné garanční výbory. Usnesení zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí informaci o pojišťování vývozních úvěrových rizik, podle sněmovního tisku 324."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 416. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z 90 přítomných pro 79, proti 2. Návrh byl přijat. Děkuji.

 

Zahajuji projednávání bodu č. 171, kterým je

 

171.
Informace o financování vývozu se státní podporou za rok 2002
/sněmovní tisk 361/

***




Přihlásit/registrovat se do ISP