(18.50 hodin)
(pokračuje Langer)

I tuto informaci projednal hospodářský a rozpočtový výbor. Usnesení byla rozdána jako sněmovní tisky 361/1, respektive 2. Opět prosím kolegu Hovorku, zda by nás mohl informovat o jednání hospodářského výboru.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené paní poslankyně, vážení poslanci, hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky na své 16. schůzi dne 25. června po vyslechnutí výkladu generálního ředitele České exportní banky Ing. Josefa Taubera, mé zpravodajské zprávy a po obecné a podrobné rozpravě přijal usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu přijmout toto usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí informaci České exportní banky o zvýhodněném financování za rok 2002.

K této zprávě chci jenom uvést, že Česká exportní banka v roce 2002 nabízela všechny způsoby financování státní podpory vývozu vymezené zákonem. Poskytla následující podporu vývozu v celkové výši 15,6 mld. korun, meziroční pokles objemu úvěrových smluv činí 4,4 mld. korun. Za hlavní příčiny Česká exportní banka uvádí recesi světové ekonomiky, výrazné posílení kursu koruny, vliv přepočtu cizoměnových úvěrů, rostoucí podíl subdodávek v zemi dovozce, financování projektu místními bankami a nestabilní situaci českých podniků. 88 % úvěrů je poskytováno v dolarech, 11 % v eurech. V roce 2002 činila dotace ze státního rozpočtu na dotaci ztrát 208 milionů korun.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nyní uděluji slovo zpravodaji rozpočtového výboru panu poslanci Jiřímu Patočkovi.

 

Poslanec Jiří Patočka: Děkuji, pane předsedající, rozpočtový výbor projednal po úvodním slově náměstka ministra financí Zelinky, generálního ředitele Taubera a mé zprávě informaci o výsledku za rok 2002 a vzal na vědomí tuto informaci a doporučuje sněmovně, aby přijala usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí Informaci o financování vývozu se státní podporou za rok 2002.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Zahajuji všeobecnou rozpravu a uděluji slovo panu poslanci Karlu Vymětalovi.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené dámy a pánové, dovolte, abych vám sdělil, že necítím potřebu se vyjádřit. Děkuji. (Potlesk a smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Přeji vám, pane poslanče, abyste včas cítil jiné potřeby, pak by to totiž mohlo s vámi špatně dopadnout. Nikdo jiný potřebu nemá. Nikdo se nehlásí do všeobecné rozpravy, proto ji končím. Otevírám podrobnou rozpravu. Také se nikdo nehlásí. Končím ji.

Budeme hlasovat o návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí Informaci o financování vývozu se státní podporou za rok 2002."

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 417. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z 94 přítomných pro návrh 80, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Děkuji oběma pánům zpravodajům.

 

Zahajuji bod

 

172.
Výroční zpráva o činnosti Pozemkového fondu ČR za rok 2002
a Roční účetní závěrka Pozemkového fondu ČR za rok 2002
/sněmovní tisk 380/

 

Prosím, aby se slova ujal ministr zemědělství a předseda Pozemkového fondu pan Jaroslav Palas a předloženou zprávu a účetní závěrku uvedl.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předkládám vám k projednání Výroční zprávu o činnosti Pozemkového fondu ČR za rok 2002 a Roční účetní závěrku Pozemkového fondu za rok 2002 v souladu se zákonem č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů.

Příjmy Pozemkového fondu České republiky za rok 2002 činily 1,399 mld. korun Proti rozpočtu byly překročeny o 544,9 milionu korun. Vyšších příjmů bylo dosaženo ve všech příjmových položkách. Z toho nejvyšší překročení bylo dosaženo u příjmů z pronájmu majetku ve správě Pozemkového fondu České republiky a příjmů z privatizace. Výdaje byly čerpány ve výši 1,941 mld. korun. Proti rozpočtu nebylo čerpáno 80,7 milionu korun. Důvodem bylo nižší čerpání zejména v položkách ostatních výdajů a výdajů na identifikaci pozemků ve správě Pozemkového fondu a výdaje spojené s vydáváním náhrad.

Oba předložené dokumenty projednalo prezidium a dozorčí rada Pozemkového fondu České republiky bez připomínek. Vláda České republiky na svém zasedání dne 11  6. 2003 projednala předložený materiál a přijala usnesení č. 575, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky tyto dokumenty schválit. Dne 10. 9. 2003 projednal předložený materiál zemědělský výbor Poslanecké sněmovny České republiky, který ve svém usnesení č. 84 doporučuje Poslanecké sněmovně sněmovní tisk 380 schválit.

Roční účetní závěrka byla auditována. Provedený audit poskytl přiměřený podklad pro vydání výroku. Z výroku auditora vyplývá, že výkazy zobrazují věrně ve všech významných ohledech majetek, závazky, vlastní jmění a finanční situaci Pozemkového fondu České republiky k 31. 12. 2002 a jeho hospodaření za účetní období roku 2002 je v souladu se zákonem č. 563 z roku 1991 o účetnictví a příslušnými předpisy České republiky.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Tento tisk projednal zemědělský výbor. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 380/1. Nyní uděluji slovo zpravodaji výboru panu kolegovi Petru Rafajovi.

 

Poslanec Petr Rafaj: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, zemědělský výbor po úvodním slově Ing. Rybníčka a mé zpravodajské zprávě a po rozpravě přijal toto usnesení: doporučuje Poslanecké sněmovně Výroční zprávu o činnosti Pozemkového fondu za rok 2002 a Roční účetní závěrku Pozemkového fondu České republiky za rok 2002 schválit. Pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny, a zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Zahajuji všeobecnou rozpravu a můj tázavý zrak směřuje k panu kolegovi Vymětalovi. Ten se nehlásí. Pokud jde o usnesení, je-li obsaženo ve sněmovním tisku, nemusíte načítat. Není. Do všeobecné rozpravy se nikdo nehlásí, končím ji. Otevírám podrobnou rozpravu. Máte slovo.

 

Poslanec Petr Rafaj: Chtěl bych přednést pozměňovací legislativně technický návrh, a to v části 2 Výroční zprávy Pozemkového fondu České republiky za rok 2002, strana 24, druhý odstavec, se mění datum, a to z 31. 11. 2002 na 30. 11. 2002. Jednalo se o technickou chybu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo se další hlásí do podrobné rozpravy? Nikdo. Podrobnou rozpravu končím. Přikročíme k hlasování.

Nejprve budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pana kolegy Rafaje, a poté o usnesení jako celku.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 418. Kdo je pro tento pozměňovací návrh? Kdo je proti?

Z 96 přítomných pro návrh 73, proti 2. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP