(16.20 hodin)

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, chtěl bych jenom krátce reagovat na kolegu Filipa. Já jsem přece neříkal ve svém vystoupení, že je špatně, abychom si stanovili nějaká pravidla. Jen chci, aby pravidla byla jasná. Jestli si přečte pozměňovací návrh kolegy Doležala, tak pravidla jsou jasná a jasně vymáhatelná. To, co navrhl pan kolega Zaorálek, je nevymáhatelné, protože množina poslanců, kteří chtějí změnu nějakého bodu, bude zcela nepochybně naprosto totožná s množinou poslanců, kteří tento bod označí za výjimečný.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní bude hovořit pan poslanec Karel Vymětal. (Velký hluk ve sněmovně.)

Dámy a pánové, ještě jednou bych vás všechny požádal, a teď už tak budu činit jmenovitě, abyste se posadili, protože podle jednacího řádu, možná vás to překvapí, každý poslanec i každý člen vlády má ve sněmovně vyhrazeno své místo. Teď vám začnu číst zasedací pořádek, abyste si uvědomili, kde vaše místo je. Děkuji za pochopení.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Pane místopředsedo, dámy a pánové, chápu některé kolegy i vedení Poslanecké sněmovny, že má snahu zavést jakási pravidla v našem jednání. Je to potěšitelné, ale my jsme přece v minulosti byli často svědky toho, že Poslanecká sněmovna hlasovala o tom, co bylo jasně upraveno v zákoně o jednacím řádu, a chovala se úplně jinak než zákon. A nebylo to jednou, bylo to mnohokrát. My si teď tady snažíme dát jakási pravidla. Já mám obavy, jestli si je dáváme s vědomím, že jsme ochotni je plnit také. Protože jestli je nebudeme ochotni plnit, tak nejsme ochotni plnit ani zákon o jednacím řádu, a tak si nemalujme na zeď, že se začneme chovat slušně a v nějakém systému a řádu.

Myslím si, že návrhy jsou hlasovatelné. Požádal bych Poslaneckou sněmovnu, abychom hlasovali po jednotlivých bodech, protože některé body mohou být kontroverzní. Nemyslím si, že návrh pana poslance Doležala je naprosto jasně a ideálně napsán, jak říkal kolega Pleva. Uvedu to na příkladu. V bodě 3, protože my jsme Češi, my jsme schopni prostě všechno vysvětlovat jinak, píše, že návrh na přesunutí bodu schváleného pořadu schůze lze přednést pouze po zahájení denního jednání Poslanecké sněmovny. Pět minut před ukončením jednacího dne je také po zahájení dne jednání. Může si to klidně někdo vysvětlovat, že to může být kdykoliv v průběhu celého dne.

Opravdu se zdá, že pravidla se chtějí vymyslet. Ale věřím tomu, že v této sněmovně jsou lidé, kteří jsou schopni vymyslet cokoliv jiného, aby to bylo jinak, když se to bude hodit. Myslím si, že v tomto směru bychom měli nejdříve mít snahu být k sobě slušní, a potom nemusíme vymýšlet ani pravidla jednání. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vymětalovi. Sklidil potlesk za své vystoupení. Ve všeobecné rozpravě vystoupí ještě pan poslanec a místopředseda sněmovny Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane místopředsedo. Mám přece jen ke kolegovi Doležalovi, jehož návrhu si jinak vážím, jednu prosbu - protože toto usnesení přijímáme nejméně pro tuto velmi složitou schůzi, u níž jsme téměř neschválili ani program jednání, a důvody byly zcela pochopitelné, jestli by svůj návrh pozměňovacích návrhů nestáhl. Bavme se o materiálu, jeho pozměňovacích návrzích například v podvýboru pro jednací řád, nikoliv v usnesení, které je navrženo předsedou Poslanecké sněmovny.

Vysvětlím a mohl bych vysvětlovat jednotlivé body od jedničky až po osmičku. Řeknu to jenom na bodu číslo jedna.

V průběhu schvalování pořadu schůze lze navrhnout přesun jednotlivých bodů na jiné místo, nikoliv však určovat pevné datum jejich projednání. Musel bych se zeptat, nakolik to má kolega Doležal projednáno v klubu, když například kolega Říman navrhoval pevně zařadit bod Zpráva vlády o privatizaci Severočeských dolů. Prostě je to věc, která je podle mého soudu špatná. My jsme sami původní text, který předkládá předseda sněmovny, přece změnili právě tak, že když se navrhuje, když se zahajuje schůze a schvaluje se její program, lze navrhovat pevné zařazení bodů, abychom mohli řádně pozvat hejtmany, abychom si mohli říci, že pro nás je důležitý státní rozpočet, a proto si navrhneme pevné zařazení druhého a třetího čtení. Ale už jakmile schválíme průběh schůze, tak už to není tak jednoduché.

V tomto ohledu mám žádost na kolegu Doležala, jestli by tento návrh nestáhl z dnešního projednávání, jestli bychom ho nemohli uchopit v podvýboru pro jednací řád a jestli bychom mohli schválit alespoň čtyři minimální body, na kterých byla velmi široká shoda. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Filipovi. O slovo se přihlásil pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Dámy a pánové, v předložených návrzích usnesení vidím nejméně dva problémy. První se týká obou dvou návrhů. Jde o to, jak definovat tzv. příslušný blok. Příslušný blok totiž například v programu dnešní schůze, pokud jde o druhá čtení, se vyskytuje dvakrát a není to žádná zvláštnost, žádná výjimka. V programech schůzí jsme mnohokrát zažili, že určitý tok například prvních čtení nebo druhých čtení je z racionálního důvodu přerušen nějakým projednáváním konkrétního jiného bodu a potom znovu pokračuje. Domnívám se, že by v této věci měla být ještě diskuse do určité míry dotažena.

Druhá připomínka se týká především navrženého bodu I, nebo zatím předloženého, v podrobném čtení pravděpodobně navrženého bodu I, v návrhu pana kolegy Vladimíra Doležala, protože jde o to, že při schvalování pořadu schůze na samém začátku žádný pořad schůze nemáme. Máme jenom návrh, jak ho předloží organizační výbor nebo v některých případech skupina poslanců nebo v jiných případech předseda Poslanecké sněmovny. V tomto bodě, a myslím si, že je to i úmysl jednacího řádu, je v zásadě opravdu možné, a myslím si, že to je i praktické, navrhovat cokoliv. Je možné navrhovat i rozdělení určitých bloků. Je možné navrhovat i stanovení nejen data, ale i konkrétního termínu projednávání některého bodu, jestliže to je racionální návrh. Myslím si, že poté, co se jako sněmovna shodneme na takto stanoveném programu schůze, potom tedy nastává teprve situace, že by bylo potřeba, abychom takový program co nejvíce dodržovali.

Myslím si, že tyto návrhy by skutečně měly směřovat k tomu, aby jednou schválený program byl maximálně dodržen a aby byla jistota, pokud jde nejméně o pořadí projednávaných bodů. Osobně bych daleko lépe viděl tak, jak je to v některých parlamentech, aby aspoň pro rozhodující body už při stanovení programu schůze byl také pevně stanoven začátek jejich projednávání.

Na základě těchto věcí se domnívám, že minimálně tyto dvě věci je potřeba ještě prodiskutovat. Myslím si, že by bylo velice účelné, aby taková diskuse neprobíhala z jedné vody načisto v plénu Poslanecké sněmovny, a navrhuji přerušení tohoto bodu do projednání ve stanovené komisi pro přípravu změn jednacího řádu. - Není to komise, omlouvám se, je to podvýbor organizačního výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Je to procedurální návrh, který zazněl na sám závěr všeobecné rozpravy. Přivolám všechny ty, kteří se chtějí zúčastnit hlasování.

Ještě vystoupí pan předseda Poslanecké sněmovny.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, chtěl bych ještě jednou zopakovat, v čem je účel tohoto návrhu, protože si uvědomuji, že je možné pravděpodobně vést velice důkladnou diskusi o navržených usneseních. Je možné libovolně precizovat, rozšiřovat text usnesení. Chtěl bych přesto spíš navrhnout, abychom si uvědomili, že to, o čem tady mluvíme, není upravováno jednacím řádem a že to je něco, o co vás žádají vlastně ti, kteří řídí sněmovnu - abyste poskytli nástroj, pomocí kterého lze čelit tomu, k čemu došlo na minulé sněmovně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP