(16.30 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

A lze tomu čelit prostě proto, protože na základě tohoto usnesení platí, že v průběhu schůze nelze určovat pevné datum projednávání jednotlivých bodů. To byl ten plevel a ten nešvar, který způsobil, že se to minulé jednání stalo naprosto nesrozumitelným a neprůhledným.

To, že budeme respektovat zásadu, že pokud někdo bude chtít změnit postavení nějakého bodu, tak ho zařadíme na konec toho příslušného bloku prvních, druhých, třetích čtení, a myslím si, že jsme schopni v té chvíli si zjistit, o který blok jde a na konec kterého bloku ho dáme.

Domnívám se, že všechno, co tady bylo zmíněno, je v rámci těchto usnesení řešitelné, a jde o to, že řídící schůze se budou těmito principy řídit a zabrání opakování situace minulé. Říkám vám prostě, že pokud se budeme tím řídit, a je to prostě naše ochota a připravenost, na které jsme se ve vedení sněmovny dohodli, tak jsme schopni té minulé situaci zabránit. A stačí nám na to - tvrdím - tyto čtyři body.

Pokládám za zbytečné vést další diskusi, protože stačí se dohodnout. Když řekneme, že tohle je nástroj, který je dostatečný, a schválíte nám ho, tak jsem přesvědčen, že jsme schopni zabránit té minulé situaci. A domnívám se, že ta pokračující diskuse je v něčem zbytečná. Ověřme funkčnost tohoto opatření praxí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi. V ukončené všeobecné rozpravě zazněl návrh na přerušení projednávání tohoto bodu. Také zazněl apel na to, abych vás odhlásil a požádal o novou registraci.

 

Takže v hlasování pořadové číslo 64 rozhodneme o návrhu pana poslance Exnera na přerušení projednávání tohoto bodu. Hlasování jsem zahájil. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Ze 158 hlasujících bylo pro 57, proti 90, takže návrh na přerušení nebyl přijat.

 

A já mohu otevřít podrobnou rozpravu. Hlásí se pan poslanec Doležal.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych formálně předložil tyto pozměňovací návrhy v podrobné rozpravě. Všichni jste je dostali na stůl, takže nevidím důvod je tady předčítat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Hlásí se pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, chtěl bych přednést pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu pana kolegy Doležala: v bodě 3 za slova "přednést pouze" se vkládá slovo "bezprostředně". Takže by to znělo "přednést pouze bezprostředně po zahájení denního jednání Poslanecké sněmovny".

A ještě bych chtěl poznamenat, že pan kolega Doležal navrhl, aby se hlasovalo o všech bodech zvlášť, a velmi bych se přimlouval minimálně za bod 8, kterým by měl být nahrazen bod 4 pana kolegy Zaorálka, protože jinak skutečně usnesení pana předsedy Zaorálka postrádá jakýkoliv smysl.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Hlásí se pan poslanec Exner, pan poslanec Vymětal… Pan poslanec Vidím, já se mu omlouvám, stojí tam před vámi pánové, neviděl jsem vás. Takže pořadí vystupujících: poslanci Vidím, Exner, Vymětal.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, pane předsedající. Paní a pánové, předkládám pozměňující návrh k pozměňujícímu návrhu kolegy Doležala, a to k článku 7, kdy za slova "Poslanecká sněmovna" navrhují vložit slova "na návrh předsedajícího". Jde o to, kdo je ten, který předloží Poslanecké sněmovně nového zpravodaje.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, děkuji. Pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, za prvé mám pozměňovací návrh k návrhu usnesení, jak ho přednesl pan předseda Zaorálek. V bodě I. navrhuji, aby text začínal slovy: "Po schválení programu schůze lze navrhovat..." atd. "…přeřazení jednotlivých bodů, nikoliv však určovat pevné datum jejich projednání." Jde o to, že schvalování programu schůze je také v průběhu schůze, a nám jde skutečně o to, aby až po schválení programu schůze byly ty věci, které se přesouvají.

Za druhé - pro případ, že by byl schválen návrh pana kolegy Doležala, dovolím si přednést také dva pozměňovací návrhy k jeho pozměňovacímu návrhu. Za prvé navrhuji, aby bod I. byl vypuštěn, a za druhé navrhuji, aby v bodech II. a V. byla slova "pevné datum" nahrazena slovy "pevný termín". Jestliže například jde o volby, potom, jak víte, obvykle stanovujeme nejenom datum, kdy se konají volby, ale stanovujeme například, že se konají před polední přestávkou nebo v jedenáct hodin nebo něco podobného, a myslím si, že pan kolega Doležal také měl na mysli to, aby bylo možné stanovit termín.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Exnerovi, hovořit bude pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pan místopředsedo. Protože jsem neměl možnost už v obecné rozpravě reagovat na to, co tady říkal pan předseda, tak bych to chtěl říct v podrobné rozpravě.

Přece v této sněmovně nerozhoduje ani vedení sněmovny, ani předseda sněmovny, ale rozhoduje většina přítomných poslanců. A v minulosti jsme byli mnohokrát svědky toho, že předsedající chtěl nějak postupovat, vznikla námitka proti postupu předsedajícího a většina, ať už vznikla jakkoliv, rozhodla, jestli je to správně, nebo špatně, a také rozhodla, že nesouhlasí s postupem předsedajícího. Takže zase je to o tom, jestli chceme, nebo nechceme to respektovat.

Stejně tak jako poslední bod v návrhu pana předsedy nebo v návrhu pana kolegy Doležala, že Poslanecká sněmovna může výjimečně jinak, a dokonce se tam dává podmínka, že dva poslanecké kluby nebo 50 poslanců. Je to mimo zákon. Ale zase - většina ve sněmovně vždycky může rozhodnout jinak, tak jak se říká v § 1. To znamená, záleží jenom na nás. Teď možná většina v této sněmovně odhlasuje některá z těchto pravidel, ale stejně tak většina v této sněmovně odsouhlasila to, co se nám nelíbí při projednávání programu schůze. Tak rozhodněme se, co vlastně chceme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlásí se pan poslanec Vilém Holáň.

 

Poslanec Vilém Holáň: Vážené kolegyně a kolegové, navrhuji tyto změny k pozměňovacímu návrhu kolegy Doležala, a to v bodě 6, kde byl text: "není-li navrhovatel definovaný v paragrafu 86 odst. 1 zákona o jednacím řádu anebo zpravodaj přítomen" a pak se pokračuje: "zařazuje se tento bod na konec příslušného bloku". A v tom případě vypustit § 7 a 8, a to proto, že podle mého názoru není možné v určité situaci nahradit jen tak některého zpravodaje. Zejména ve třetím čtení je ten zpravodaj tak hluboce ponořen do problému, že není možné ho jednoduše nahrazovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vilému Holáňovi. Vzhledem k tomu, že další přihlášky do podrobné rozpravy nejsou, tuto končím a dávám příležitost panu předsedovi Zaorálkovi k závěrečnému vystoupení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Chtěl bych reagovat jenom na vystoupení pana poslance Vymětala. To je samozřejmé, že řídící sněmovny nemají možnost přehlasovat nebo změnit vůli většiny v této sněmovně. Ale ten návrh se řídí tím, že je v této sněmovně shoda i mezi politickými stranami, že ten způsob jednání sněmovny, který tady byl na minulé schůzi, je něčím, co znevěrohodňuje sněmovnu obecně, bez ohledu na politická trička, ve kterých tady sedíme. A že se dokážeme shodnout na tom, že ono pevné zařazování bodů v průběhu jednání schůze bylo tím, co způsobilo, že jednání sněmovny se stalo nepřehledné.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP