(17.30 hodin)
(pokračuje Stodůlka)

A zákon jakýkoli, nikoli jen ústavní nebo obyčejný nebo "čtyřicítkový". To znamená, že Poslanecká sněmovna je podle ústavy, nikoli jen podle jednacího řádu, povinna projednat zákon vrácený Senátem Poslanecké sněmovně a zaujmout k němu stanovisko.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Stodůlkovi.

Dámy a pánové, pokud nechce vystoupit zpravodaj ústavně právního výboru pan poslanec Zdeněk Koudelka nebo pan poslanec Pospíšil, pokusím se přivolat všechny ty, kdo mají zájem o závěrečné hlasování. Upozorňuji, že přistoupíme k hlasování podle čl. 39 odst. 4 Ústavy České republiky - k přijetí tohoto ústavního zákona je třeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců.

Pan místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip trvá na tom, že je třeba dát hlasovat o procedurálním návrhu, že tento návrh je nehlasovatelný. Já se nechci dostat do nějakých pří procedurálních. Myslím, že bude nejrychlejší, když o tom dáme hlasovat.

Hlásí se ale ještě pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, zdá se mi, že jste interpretoval návrh, který tu přednesl pan poslanec Filip, jinak, než ho přednesl. Já jsem mu rozuměl tak, že navrhuje, aby se sněmovna usnesla, že o návrhu nebude hlasovat, nikoli že je nehlasovatelný.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Přátelé, má-li to být takto, tak o tom nedám hlasovat, protože to považuji za nehlasovatelné. Sněmovna musí hlasovat o návrhu vráceném Senátem. Pokud je proti mé interpretaci námitka, nechť zazní na mikrofon. Není-li, pak přednesu návrh usnesení, o kterém dám hlasovat.

"Poslanecká sněmovna schvaluje návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 208/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 208/4."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 82. Kdo s návrhem tohoto usnesení souhlasí, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 188 přítomných bylo pro 24, proti 154, takže návrh nebyl přijat, zákon jsme nepřijali.

 

Přesto děkuji panu senátorovi Stodůlkovi i panu poslanci Pospíšilovi za jejich činnost při projednávání tohoto bodu.

 

Přikročíme k dalšímu bodu, kterým je podle schváleného pořadu

 

6.
Návrh na zkrácení lhůt pro projednání sněmovních tisků 445, 446 a 447
ve výborech Poslanecké sněmovny

 

Poprosil bych paní poslankyni Miladu Emmerovou, aby sněmovnu informovala a předložila sněmovně návrh, o kterém by bylo možno hlasovat. Všechny ostatní pak prosím, aby pozorně poslouchali.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážený pane místopředsedo, požádala jsem o zařazení tohoto bodu jako návrh na zkrácení lhůty pro projednání tisků č. 445, 446 a 447, které mají věcnou souvislost, ve výborech Poslanecké sněmovny na 25, resp. o 35 dnů. Jako zdůvodnění uvádím, že výbor pro sociální politiku a zdravotnictví projednal vládní návrh zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu lékařských povolání, tisk 445, dále vládní návrh zákona o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře, tisk 446, a vládní návrh zákona o péči o zdraví lidu, tisk 447, a usnesení k těmto tiskům vám byla rozdána.

Vzhledem k naléhavosti přijetí těchto zákonů především z důvodu vstupu do Evropské unie prosím o podporu tohoto návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Otevírám rozpravu. Nikdo se nehlásí, takže rozpravu končím a prosím paní poslankyni Emmerovou, aby sledovala usnesení, které se pokusím přednést.

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s tím, aby sněmovní tisky 445, 446 a 447 byly ve druhém čtení projednávány ve zkrácené lhůtě o 35 dnů."

Odhlašuji vás a prosím o novou registraci.

 

Dámy a pánové, v hlasování pořadové číslo 83 rozhodneme o návrhu usnesení, jak jsem ho před chvilkou řekl. Kdo souhlasí s návrhem, ať stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování skončilo. Ze 183 hlasujících bylo pro 93, proti 49. Tento návrh byl přijat.

 

Rozhodli jsme tedy o zkrácení lhůty. (Následovala kontrola výsledků hlasování.)

Hlásí se pan poslanec Nečas.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážený pane místopředsedo, na sjetině jsem uveden jako poslanec, který nehlasoval, přestože jsem zjevně byl na svém místě a hlasoval jsem. Zpochybňuji tedy hlasování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP