(10.30 hodin)
(pokračuje Bratský)

Chybějí tam i další věci, například 25 mil. Kč v návrhu rozpočtu, které chybějí na vybrané obce a města památkové zóny a určování podmínek pro jejich ochranu. K zajištění usnesení vlády číslo 87/2003 na účinnější péči o movité kulturní dědictví. Tak bych mohl pokračovat dále, jde o částky převyšující 200 mil. Kč, další a další.

Myslím si, a proto navrhuji k zařazení dalších dvou aktivit do programu, a to v kapitole 334 Ministerstva kultury zvýšit program státní podpory profesionálních divadel a stálých profesionálních symfonických orchestrů a pěveckých sborů o 77,9 mil. Kč a o tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Je to věc, která prošla jak kulturním podvýborem, tak výborem, pod který spadá, která byla dostatečně zdůvodněná, a bylo ukázáno, že jestli chceme tento trend podchytit a zajistit a kraje nedostaly tyto finance a nemohou je poskytnout, tak musíme najít možnost, jak ve státním rozpočtu podpořit, anebo si přiznat, že tyto orchestry a stálá divadla rozpustíme. Jestli si někdo myslí, že půjde za 22 mil., které jsou navrženy v rozpočtu, zajistit tento program profesionálních souborů, tak to prostě není možné.

Dále v kapitole 334 Ministerstva kultury navrhuji zvýšit výdaje o 74 mil. 676 tisíc pro uvedení nových kapacit příspěvkových organizací Ministerstva kultury do provozu a z toho vyčlenit částku 14 mil. 456 tisíc na platy 87 zaměstnanců.

Prosím, kdyby mě pan ministr poslouchal, protože jistě pana ministra financí zajímá, že bude muset někde zvýšit prostředky na zřízení nových organizací, pro které ve vládě hlasoval, když byl tento program připraven. To se jedná o zaměstnance v krajích, kde se mají starat o kulturní dědictví, o muzea a další věci. Jestliže tuto částku nezařadíme, musíme si opět přiznat, že na to nemáme, že tyto programy, které vláda vyhlásila, nemůže plnit, a musí se vláda přiznat k tomu, že tyto věci nejsou jejím prvořadým úkolem.

Na závěr bych měl ještě dva návrhy regionálního charakteru, které vyplývají z naší místní znalosti. V kapitole 334 Ministerstva kultury zvýšení výdajů o 5 mil. Kč jako účelově vázanou částku v programu 234 410 Podpora reprodukce majetkové(-ho?) vlastnictví církví pro kostel svaté Kateřiny v Nalžovských horách, rekonstrukce, a o tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu. Dále v kapitole 334 zvýšit výdaje o částku 7 mil. Kč pro účelově vázanou částku v programu 234 210 Podpora rozvoje obnovení materiálně technické základny, regionálních kulturních zařízení, kulturní dům Mlejn, Praha 13, přístavba pro knihovnu. Zde by se jednalo o to, že by se vůbec zachránila knihovna, která by byla jinak zrušena, protože nemůže v stávajících prostorách již fungovat.

Na závěr svého vystoupení bych chtěl říci toto: Pokud pro návrhy, které prošly kulturním a naším výborem, nenajdeme možnosti a prostředky na jejich zajištění, navrhuji vládě, ať zruší svá nesmyslná usnesení a přizná občanům, že oblast kultury a ochrana kulturního dědictví není její prioritou a že oblast není ani v oblasti zájmu této vlády. A netrapte, prosím, chudáka pana ministra nebo úředníky nesplnitelnými úkoly, protože je to trapné a naší vládě nedůstojné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Bratskému a slova se ujme pan poslanec David Šeich. Připraví se pan poslanec Šustr.

 

Poslanec David Šeich: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi ve druhém čtení vládního návrhu státního rozpočtu přednést dva pozměňovací návrhy k této vládní předloze. Je jím první návrh - vodovod Rajhrad, první a druhá etapa, investiční akce ve výši 9,5 mil. Kč. Tuto položku navrhuji zařadit do kapitoly Ministerstva zemědělství - výstavba a technická obnova vodovodů a úpraven vod na úkor kapitoly vládní rozpočtová rezerva.

Druhý návrh se týká obnovy místních komunikací ve městě Rajhrad ve výši 7 mil. Kč - zařadit do kapitoly vládní rozpočtová (rezerva?) - Všeobecná pokladní zpráva, do kapitoly dotace poskytované obcím, a tuto částku navrhuji získat také na úkor snížení vládní kapitálové rezervy.

Dovolím si krátce odůvodnit tyto návrhy. Jedná se o velmi aktuální a naléhavé investiční potřeby obcí, o zabezpečení pitné vody v určité části obce a místní komunikace v této obci. Jde o investiční akce, které nejsou ve vlastních investičních možnostech obce samotné, ale budou obcí vlastní částí investice spolufinancovány. V plném rozsahu není obec schopna takovéto investiční potřeby zajistit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Davidu Šeichovi. Dále má slovo pan poslanec Ladislav Šustr. Připraví se pan poslanec Zbyněk Novotný.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovoluji si k tisku 460/2, což je komplexní pozměňovací návrh rozpočtového výboru, tyto změny.

Prvně legislativně technickou - na straně 10 v položce 48/13 opravit okres Písek na správný okres, a to Tábor.

Dále navrhuji zrušit položku 48/5 město Česká Třebová, rekonstrukce základní školy 6 mil. Kč. Místo toho navrhuji do téže kapitoly zařadit město Hustopeče, rekonstrukce veřejných sportovišť 1,5 mil. Kč, obec Hořepník, okres Pelhřimov, rekonstrukce základní školy 0,4 mil. Kč, sportovní klub Sokol Krumlov, rekonstrukce hřiště 2,6 mil. Kč, obec Kaliště, okres Pelhřimov, obnova rodného domu Gustava Mahlera 1,5 mil. Kč.

Dále bych prosil snížit položku 51/21 Středisko mládeže Velká Losenice 1 mil. Kč a zařadit novou položku chrám Panny Marie Brno-Tuřany, rekonstrukce, tento milion korun.

Poslední prosba: snížit položku 49/19 rekonstrukce interiéru kostela sv. Cyrila a Metoděje v Praze 8 - Karlíně o 1 mil. Kč a o tento milion korun zvýšit položku 49/14 - kostel sv. Mikuláše, Jindřichov ve Slezsku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Šustrovi. Slovo má pan poslanec Zbyněk Novotný, připraví se pan poslanec Pavel Suchánek.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych přednesl dva pozměňovací návrhy.

Za prvé - do kapitoly 398 VPS zařadit v programu 298 210 Obnova a rozvoj regionálního školství položku Základní škola Vlašim - sever, Sídliště 968 - výstavba druhé etapy účelového hřiště včetně dobudování atletické dráhy - částka 7mil. 351 tis. Kč, a o tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Dovolte mi krátké zdůvodnění. První etapa výstavby byla již dokončena v roce 2002. Zakonzervováním a nedobudováním celého areálu by došlo k nevyužívání a zákonitě prohospodaření již investovaných 6,5 mil. Kč první etapy.

A můj druhý návrh - do kapitoly 398 VPS zařadit z programu 298 210 Obnova a rozvoj regionálního školství položku Základní škola Norská 2633, Kladno - rekonstrukce obvodového pláště a střechy, včetně systému vytápění školního bazénu - částka 8 mil. Kč - a opět o tuto částku snížit rozpočtovou rezervu.

Opět krátké zdůvodnění. Jedná se o havarijní situaci, kdy nevhodná technologie, použitá v 80. letech dnes znemožňuje ekonomický provoz bazénu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Novotnému. Slovo má pan poslanec Pavel Suchánek, připraví se pan kolega Pavel Šplíchal. Kolegu Suchánka nevidím, takže jeho přihlášku zařadím jako poslední - podotýkám, že v této chvíli bude mít číslo 72.

Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Karel Šplíchal. Připraví se pan poslanec Josef Mikuta.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP