(10.20 hodin)
(pokračuje Nečas)

10. Do kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa zařadit novou položku Rekonstrukce Základní školy II - Velké Karlovice, okres Vsetín, ve výši 29 milionů 871 tisíc korun a o stejnou částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

11. Do kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa zařadit novou položku Rekonstrukce Základní školy Hošťálková, okres Vsetín, ve výši 28 milionů 400 tisíc korun a o stejnou částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

12. Do kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa zařadit novou položku Rekonstrukce Základní školy Loučka, okres Vsetín, ve výši 15 milionů 300 tisíc korun a o stejnou částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

13. Do kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví, program 335 210 Podpora reprodukce majetku regionálních zdravotnických zařízení, zařadit novou položku Obnova přístrojového vybavení očního oddělení nemocnice Vsetín ve výši 620 tisíc korun a o stejnou částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

14. V kapitole 335 Ministerstvo zdravotnictví v programu 335 210 Podpora reprodukce majetku regionálních zdravotnických zařízení v položce 335 210 4067 Městská nemocnice Valašské Meziříčí - rekonstrukce městské nemocnice ponechat částku na individuálně posuzované výdaje v původní výši, to znamená 100 milionů korun.

Tady podotýkám, že rozpočtový výbor v části usnesení č. 9 snižuje tuto částku o 32 milionů korun. Já tedy navrhuji, aby tato částka zůstala v původní výši.

15. Do kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa do programu 398 210 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního školství zařadit podprogram podpora výstavby a staveb středních škol a do něj zařadit položku pod názvem rekonstrukce Gymnázia Valašské Meziříčí ve výši 27 milionů korun a o stejnou částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Děkuji, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Nečasovi. Slovo má kolega Václav Votava a připraví se pan poslanec Petr Bratský. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolil bych si podat jeden pozměňovací návrh, a to ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu obsaženému v příloze č. 2 usnesení rozpočtového výboru k návrhu zákona o státním rozpočtu 2004, tisk 460.

Znění pozměňovacího návrhu:

Položku pořadové číslo 77/15 přílohy č. 2 usnesení, program 298 210 Všeobecné pokladní správy Rekonstrukce a dostavba Základní školy Klenčí pod Čerchovem - částku na výdaje 18 milionů korun snížit o částku 3 miliony korun na výslednou částku 15 milionů korun.

Částku 3 milionů korun, o kterou byla snížena výše uvedená položka, použít takto: Položku pořadové číslo 71/1 přílohy č. 2 usnesení program 298 110 kapitoly VPS dokončení kláštera minoritů Stříbro - částku na výdaje 4 miliony korun zvýšit o 2 miliony korun na výslednou částku 6 milionů korun.

Vytvořit novou položku kapitoly VPS program 298 110 s názvem Rekonstrukce střešního pláště zámku Svojšín, okres Tachov, s částkou 1 milion korun.

Požaduji potom hlasovat současně jako jeden pozměňovací návrh, to znamená v celku. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Votavovi. Slova se ujme pan kolega Petr Bratský a připraví se pan poslanec David Šeich. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Bratský: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážený pane ministře financí, vážené kolegyně, kolegové, dovolím si přečíst několik drobných pozměňovacích návrhů a potom se ještě více zvlášť zmíním jako zpravodaj kapitoly kultura určený výborem k této kapitole o několika důležitých sděleních.

Navrhuji tedy na začátku v kapitole VPS zařadit do programu 298 210 položku Základní škola Bronzová, Praha 13, dokončení zimního stadionu - částka 12 milionů korun a o tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

V kapitole VPS zařadit do programu 298 210 položku Základní škola Květnového vítězství 57, Praha 11, přístavba tělocvičny základní školy - částku 15 milionů korun a o tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

K těmto dvěma položkám bych chtěl říci toto: Obě akce mají podporu a jsou financovány městskými částmi hlavního města Prahy i hlavním městem Prahou. Mají podporu, která je vyjádřena nejen usnesením a dopisy starostů, ale i náměstka primátora Hulínského a radního Slezáka, kteří mají na starosti tyto dvě oblasti, tedy sport a školství v hlavním městě Praze, a zapadají do koncepce hlavního města Prahy i ministerstva, rozvoje regionálního školství. Akce doporučil výbor školský, nicméně se neobjevily v seznamu schváleném rozpočtovým výborem, kde se naopak objevily jiné pražské akce, které podporu pražských orgánů nemají.

Dále bych navrhl do kapitoly VPS zařadit do programu 298 210 položku ZŠ Trávníčkova, Praha 13, rekonstrukce oken - částka 8 milionů korun a o tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Zde se jedná o velkou opravu školy ve výši - pro vaši informaci - 60 milionů korun a toto je jenom malá část, kde by se stát mohl podílet na opravě největší školy velkého pražského obvodu.

Dále v kapitole VPS zařadit do programu 298 210 položku Základní škola Mládí, Praha 13, půdní vestavba učeben - částka 8,5 milionu korun a o tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Zde se jedná o náhradu dvou zastíněných učeben, které vznikly zastíněním, když byla postavena tělocvična ke škole, která ji do té doby neměla asi tak jako ta navrhovaná na Praze 11. To je už poslední pražská škola bez tělocvičny. Na začátku třetího tisíciletí máme školu v Praze bez tělocvičny, protože restituenti nedovolili postavit tělocvičnu na svých pozemcích, které jsou určeny územním plánem pro školství, a prostě pozemky neprodali. Museli jsme postavit tělocvičnu na dvoře školy a zastínili jsme dvě učebny, kde hygienik zakázal učit. Tato škola nutně ty dvě učebny potřebuje.

Nyní bych se více zmínil jako zpravodaj kapitoly 334 Ministerstva kultury, kde jsem nemohl přehlédnout množství příloh, které začínají většinou slovy "usnesení vlády číslo ... ze dne", "nařízení vlády číslo ... ze dne". Nezávislý čtenář by zde s dojetím sledoval péči vlády o kulturní odkaz předků, rozvoj divadel, orchestrů, péči o muzea, menšiny, realizaci závazků vyplývajících z různých mezinárodních fondů, melkských procesů atd., s radostí jásá. Konečně i odborným asistentům, kteří ve svých šedých pláštících vdechují plísně v archivech a případně ve stařičkých knihovnách, přihodí nějaký ten stříbrňák ke mzdě a svým ministerským úředníkům pochopitelně naopak přikutálí nějaký ten zlaťák, ale při pohledu na rozpočet této kapitoly nestačíte vycházet z údivu. Smělé záměry vlády se tam nějak nedaří naplnit. A tak v návrhu rozpočtu nejsou zajištěny výdaje na filmové festivaly např. ve výši 24 milionů korun. Nyní tedy rozpočtový výbor toto vzal do úvahy a navrhuje je tam, za což děkuji.

Dále je ale třeba i prostředky na činnost Muzea romské kultury v Brně, které jsme chtěli podpořit částkou původně 8 milionů korun, a na vybudování stálé expozice v Brně tohoto muzea už vůbec nezbývá. Ale nezbývají ani na podporu kulturních aktivit příslušníků národních menšin mizerné 2 miliony korun, na přijímání informací v jazycích národnostních menšin, které vláda tolik podporuje, ve výši 10 milionů korun a na podporu integrace příslušníků romské komunity, která také je vládou písemně podporována, opět chybí ten mizerný milionek jeden na požadavky vlády na národnostní menšiny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP