(10.50 hodin)
(pokračuje Buzková)

Podobný krok by bylo jistě možné učinit i po schválení státního rozpočtu rozpočtovým opatřením. Byla bych vám však vděčná, kdyby byl přijat plénem sněmovny jako minimální signál, že jsme si vědomi kritické situace podfinancování českých vysokých škol. Mohlo by se zdát, že v rámci téměř sta miliard, které se přerozdělují v kapitole Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, není nesnadné vyřešit výpadek zvíci 1,5 promile. Není tomu ovšem tak nejen proto, že reforma veřejných financí ponechala v kapitolách všech rozpočtů rezervy jen minimální, ale hlavně proto, že i v oblasti regionálního školství probíhají poměrně radikální změny a každá změna, i když ve svém důsledku představuje úsporu, vyvolá okamžité náklady.

Proto následující návrh řeže hodně do živého a neodhodlala bych se k němu, kdybych nevěřila, že břemeno, které by jinak dopadlo na vysoké školy, nelze unést.

Konkrétní pozměňovací návrh tedy zní: Zvýšení programu 233 340 Rozvoj a obnova materiálně technické základny z veřejných vysokých škol o 150 milionů korun. Oproti tomu snížení v kapitole 333 ministerstva o 150 tisíc. - Omlouvám se, já jsem asi řekla o 150 tisíc korun, měla jsem na mysli zvýšení programu 233 340 o 150 milionů korun.

O těchto 150 milionů korun by se potom snížily v kapitole Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy následující položky.

Snížení výdajů na financování společných projektů České republiky a Evropské unie 70 milionů korun. S ohledem na aktuální stav projednávání, pomoc ze strukturálních fondů a fondu soudržnosti, zpoždění v zahájení programu z důvodů legislativně zakotvených procedur na cca únor až březen 2004 lze snížit objem uvažovaných prostředků nezbytných na předfinancování projektů do doby, než budou k dispozici prostředky z Evropské unie.

Za druhé. Snížení výdajů navrhovaných na učební pomůcky v kapitálových výdajích mimo ISPROFIN v rozpočtu regionálního školství o 30 milionů korun.

Za třetí. Snížení výdajů na ostatní přímo řízené organizace 50 milionů korun.

Snížení výdajů bude dosaženo organizačními změnami a snížením počtu zaměstnanců v přímo řízených organizacích ministerstva školství, kde jsme schopni dosáhnout úspor ve vlastních nákladech.

To je můj první pozměňující návrh. Mohu ujistit sněmovnu, že v rámci druhého pozměňujícího návrhu budu již mnohem stručnější.

Chtěla bych dát pozměňující návrh k usnesení rozpočtového výboru číslo 305 z 22. schůze dne 21. listopadu 2003. K bodu 61 na straně 15 rozpočtový výbor schválil snížení programu 233 510 položka 233 519 a 999 MŠMT, což je výstavba a…

Já se omlouvám. Právě jsem zjistila, že mám v tomto druhém pozměňovacím návrhu nějakou nepřesnost. Prosím, zaznamenejte můj první pozměňovací návrh, já si v druhém pozměňovacím návrhu musím ještě cosi doplnit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni školství, mládeže a tělovýchovy Petře Buzkové za její pozměňovací návrh a samozřejmě až dopřesní svůj pozměňovací návrh, přednostně ji zařadím do přihlášených. Pan kolega Martin Kocourek, připraví se pan Vladimír Čada. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kocourek: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych i já přednesl 11 pozměňovacích návrhů k návrhu státního rozpočtu na rok 2004. Jedná se vesměs o návrhy, které jsem již přednesl v rámci jednání rozpočtového výboru, a neuspěl jsem s nimi, přesto pokládám za nutné tyto návrhy v rámci druhého čtení návrhu státního rozpočtu na rok 2004 přednést znovu.

První pozměňovací návrh zní: Kapitola VPS, zařadit do programu 298 110 Podpora rozvoje a obnovy regionální infrastruktury novou položku s názvem První ČLTK Praha - rekonstrukce a obnova po povodních, druhá etapa, částka 4 miliony korun.

Druhý pozměňovací návrh zní: Kapitola VPS, zařadit do programu 298 210 Podpora rozvoje a obnovy technické základny regionálního školství novou položku s názvem Integrovaná škola technická Praha-Letňany, zateplení a regenerace topného systému, druhá etapa, částka 3 miliony korun.

Třetí pozměňovací návrh zní: Kapitola VPS, zařadit do programu 298 210 Podpora rozvoje a obnovy technické základny regionálního školství novou položku s názvem Základní škola Luka nad Jihlavou, rekonstrukce sociálního zařízení, částka 4 miliony korun.

Čtvrtý pozměňovací návrh zní: Kapitola Ministerstva kultury, zařadit do programu 234 110 Rozvoj a obnova materiálně technické základny státních kulturních zařízení novou položku s názvem Výstavba centrálního depozitáře Praha, Uměleckoprůmyslové muzeum, první etapa, částka 45 milionů korun.

Pátý pozměňovací návrh zní: Kapitola VPS, zařadit do programu 298 210 Podpora rozvoje a obnovy technické základny regionálního školství novou položku s názvem Základní škola Jince, rekonstrukce a dostavba základní školy, částka 17 milionů korun.

Šestý pozměňovací návrh zní: Kapitola VPS, zařadit do programu 398 810 Dotace poskytované obcím novou položku s názvem Obec Letkov, přestavba kulturního víceúčelového domu, částka 5 milionů korun.

Sedmý pozměňovací návrh zní: Kapitola VPS, zařadit do programu 398 810 Dotace poskytované obcím novou položku s názvem Obec Královice, projekt Centrum protidrogové prevence, částka 4,7 milionu korun.

Osmý pozměňovací návrh: Kapitola VPS, zařadit do programu 398 810 Dotace poskytované obcím novou položku s názvem Obec Královice, projekt Slánská cyklostezka, částka 5 milionů korun.

Devátý pozměňovací návrh zní: Kapitola Ministerstva kultury, zařadit do programu 234 210 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálních kulturních zařízení novou položku s názvem Rekonstrukce Divadla v Celetné, druhá etapa, částka 14 milionů korun.

Desátý pozměňovací návrh se týká Kapitoly VPS - zařadit do programu 398 810 Dotace poskytované obcím novou položku s názvem Obec Dolany, rekonstrukce kulturního domu, částka 14 milionů korun.

Jedenáctý pozměňovací návrh: Kapitola VPS, zařadit do programu 298 210 Podpora rozvoje a obnovy technické základny regionálního školství novou položku s názvem Základní škola Přelouč, Kladenská 494, rekonstrukce a dostavba základní školy, první etapa, částka 25 milionů korun.

Ke všem těmto jedenácti pozměňovacím návrhům bych chtěl uvést poznámku, že u všech těchto návrhů příslušné uvedené částky zároveň znamenají navýšení výdajů k nim příslušných programů Všeobecné pokladní správy a proti těmto jednotlivým navýšeným výdajům jednotlivých programů navrhuji zároveň příslušné snížení objemu vládní rozpočtové rezervy. Tolik mé pozměňovací návrhy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Martinu Kocourkovi. Ještě než dám slovo panu poslanci Čadovi, dám znova slovo paní ministryni školství Petře Buzkové. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Děkuji. Omlouvám se sněmovně, již se ve svém vlastním pozměňovacím návrhu vyznám.

Dávám pozměňovací návrh k usnesení rozpočtového výboru č. 305 z 22. schůze. K bodu č. 61 na straně 15. Rozpočtový výbor schválil snížení programu 233 110 Obnova materiálně technické základny státních škol a výchovných zařízení o 80 milionů korun a oproti tomu zvýšil program 233 510, položku 233 512 a 999 MŠMT, výstavba a obnova sportovních zařízení, rezervní agregace, o 80 milionů korun. V tuto chvíli nevím, zda je z procedurálního hlediska správnější, abych žádala, aby se o této položce usnesení rozpočtového výboru hlasovalo zvlášť, anebo abych dala pozměňovací návrh, který vlastně v případě, že by se o usnesení rozpočtového výboru hlasovalo jako o celku, byl pozměňovacím návrhem k usnesení rozpočtového výboru, a sice aby se snížil program 233 510, položka 233 519 a 999 ministerstva školství, výstavba a obnova sportovních zařízení, rezervní agregace, se snížil o 80 milionů korun, a naopak program 233 110 Obnova materiálně technické základny státních škol a výchovných zařízení o 80 milionů korun zvýšil.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP