(11.00 hodin)
(pokračuje Buzková)

Nechám obě tyto dvě procedurální možnosti ve hře a po dohodě s panem zpravodajem potom jednu z těchto procedurálních možností stáhnu.

Dovolte mi, prosím, pouze krátké zdůvodnění, aby Poslanecká sněmovna věděla, o co vlastně v této věci jde.

Obnova materiálně technické základny státních škol a výchovných zařízení - jedná se v principu o výchovné ústavy, na které dopadl zákon č. 109 z roku 2002 o výkonu ústavní výchovy. Dopady tohoto zákona se projevují v rozpočtu již od 1. 1 .2002, v plné míře od 1. 7. 2004, kdy nabývá plné účinnosti, a to nejen v oblasti neinvestičních výdajů, ale zejména v oblasti investičních výdajů. Ve smyslu zákona se snižují počty dětí ve skupinách a tím se zvyšují počty výchovných skupin, zvyšují se náklady na personální zajištění chodu ústavů, resp. zajištění dostatečného počtu vychovatelů a učitelů pro práci s dětmi. Zvyšování počtu výchovných skupin si vyžaduje zvýšené náklady na investice. Je nezbytné počtu skupin přizpůsobit dispozičně vnitřní prostory ústavů formou půdních vestaveb, přístaveb, stavbou příček apod. Ve smyslu zákona se snižuje kapacita ústavů a to vyvolává potřebu pořizování nových prostor, nákupy, přestavby, novostavby.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pakliže 80 mil Kč z tohoto programu zmizí, dostane se tím ministerstvo školství do situace, kdy nebude schopno dostát zákonu, který sice ne tato, ale minulá Poslanecká sněmovna schválila těsně před koncem volebního období. Po mém minulém návrhu, který se týká vysokých škol, ministerstvo školství skutečně nemá další zdroje, z kterých by takovýto výpadek krylo.

Kromě toho musím upozornit, že do investiční výstavby ve školách a školských zařízeních zřizovaných Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy - což jsou pro pořádek diagnostické a výchovné ústavy a několik vybraných speciálních škol - výrazně zasahují i ustanovení vyhlášek 107 z roku 2001 a 108 z roku 2001, které zásadním způsobem zpřísnily hygienické požadavky na stravovací služby a na prostory a provoz škol, předškolních a některých školských zařízení. Například nová technologická zařízení školních kuchyní, přestavby sociálních zařízení, vybavení vyhlášce odpovídajícím nábytkem apod. Ačkoli obě tyto vyhlášky nabývají účinnosti dnem vyhlášení, bez přechodných ustanovení, nebylo dosud možné z důvodů nedostatku finančních prostředků hygienické normy ve všech ústavech beze zbytku splnit.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, prosím vás proto o podporu tohoto pozměňovacího návrhu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni školství Petře Buzkové. Prosím, ještě paní ministryně.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Já jsem dnes nějaká chaotická. - K pozměňovacímu návrhu, který jsem přednesla, bych chtěla vznést alternativní pozměňovací návrh, za předpokladu, že by tento pozměňovací návrh nebyl přijat. Alternativou by bylo to, že by se nejednalo o částku 80 mil Kč, ale o částku 40 mil. Kč. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni školství. Samozřejmě tu proceduru hlasování upravíme ve třetím čtení, a to po dohodě se zpravodajem a předsedou rozpočtového výboru.

Slovo má pan poslanec Vladimír Čada. Připraví se pan poslanec Josef Bíža.

 

Poslanec Vladimír Čada: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte, abych i já předložil pozměňovací návrhy ke sněmovnímu tisku 460.

První pozměňovací návrh je do kapitoly Ministerstva zdravotnictví v programu 235 210 Podpora reprodukce majetku regionálních zdravotnických zařízení zařadit novou položku s názvem Rekonstrukce systému centrální sterilizace Nemocnice Stod s částkou 2,5 mil. Kč. O tuto částku snížit položku vládní rozpočtové rezervy v kapitole Všeobecná pokladní správa.

Krátké zdůvodnění: Uvedené náklady jsou nezbytné pro udržení dalšího chodu nemocnice ve Stodě.

Za druhé - do kapitoly Všeobecná pokladní správa v programu 298 210 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního školství zařadit novou položku, a to rekonstrukce Základní školy Tlučná v okrese Plzeň-sever s částkou 13,5 mil. Kč. O tuto částku opět snížit položku vládní rozpočtové rezervy, kapitoly Všeobecné pokladní správy.

Krátké zdůvodnění: Škola je v havarijním stavu a navštěvuje ji 260 žáků.

Za třetí - do kapitoly Všeobecné pokladní správy v programu 298 210 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního školství zařadit novou položku Přístavba a rekonstrukce stávající školní jídelny a kuchyňského zázemí Základní školy Plasy s částkou 8,8 mil. Kč. O tuto částku snížit položku vládní rozpočtové rezervy v kapitole Všeobecné pokladní správy. Jedná se o dostavbu celého školského areálu a je to její poslední etapa.

Za čtvrté - do kapitoly Ministerstva kultury v programu ostatní kulturní aktivity zařadit novou položku, a to Filmový festival Plzeň, s částkou 5 mil. Kč. O tuto částku snížit položku vládní rozpočtové rezervy v kapitole Všeobecné pokladní správy.

Do kapitoly Ministerstva kultury v programu 234 310 Podpora obnovy kulturních památek a ochrany kulturního dědictví zařadit novou položku Klášter Chotěšov - oprava, s částkou 3 mil. Kč. O tuto částku snížit opět položku vládní rozpočtové rezervy v kapitole Všeobecné pokladní správy.

Krátké zdůvodnění: Tato památka středověkého kláštera byla prohlášena mezinárodními organizacemi za jednu ze sta nejohroženějších památek na světě.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Josef Bíža, připraví se pan poslanec Vladimír Laštůvka.

 

Poslanec Josef Bíža: Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych podal pozměňovací návrh převést finanční prostředky v kapitole 398 Všeobecná pokladní správa z vládní rozpočtové rezervy do programu 298 210 Výstavba a obnova materiálně technické základny školství ve výši 300 mil. Kč na rekonstrukci základních škol, které byly podány na Ministerstvo financí, a komise složená z mně neznámých úředníků je do tohoto programu nezařadila. Většina škol, které byly vyřazeny, je v havarijním stavu, mají vydáno stavební povolení a po všech stránkách jsou připraveny k zahájení rekonstrukce. Žádosti na tyto školy již byly podány několikrát.

Jedním z kritérií pro výběr a zařazení škol do rekonstrukce by mohl být zvyšující se počet žáků na těchto školách. Patří sem i základní škola v obci Mšené-lázně.

Vážená paní předsedající, vzhledem k tomu, že pan místopředseda vlády telefonuje, já jsem mu chtěl udělit pochvalu - ráno uváděl, že se pozměňovací návrhy mají podávat pouze na školy, které jsou připravené. Divím se proto, že komise, která je na Ministerstvu financí, nezařadila tyto školy do rozpočtu. Myslím si, že pak by zmizely naše pozměňovací návrhy.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji vám. Nyní má slovo pan poslanec Vladimír Laštůvka, připraví se pan poslanec Vlastimil Aubrecht.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Děkuji, paní předsedající. Vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych rovněž předložil dva malé pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu na rok 2004. Domnívám se, že oba návrhy jsou opodstatněné a zřetelně odůvodnitelné. Nebudu vás příliš unavovat a příliš na vás naléhat argumentací, nicméně několik slov k odůvodnění si dovolím sdělit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP