(11.10 hodin)
(pokračuje Laštůvka)

Za prvé. Navrhuji v kapitole 335 Ministerstva zdravotnictví snížit program 335 210 v položce Nemocnice Domažlice o 25 milionů a do programu 335 210 zařadit novou položku Zdravotnické středisko Česká Kamenice ve výši 25 milionů korun. Návrh je rozpočtově neutrální.

Krátké zdůvodnění. Myslím si, že všichni se shodujeme na tom, že je třeba provádět optimalizaci sítě nemocnic. Všichni se shodujeme na tom, že je třeba snižovat množství lůžkové kapacity. Koneckonců mnohokrát to tady bylo v nedávné rozpravě odůvodňováno. Snížit ovšem lůžka znamená nahradit v daném místě nepochybně péči ambulantní. K tomuto směřuje tento pozměňovací návrh a potřeba města Česká Kamenice, kde byla nemocnice, která byla zrušena. A na místo této nemocnice je třeba posílit ambulantní složku, ambulantní péči o zdraví obyvatel.

Druhý pozměňovací návrh je rovněž velmi krátký a velmi malý. V kapitole 398 VPS ve výdajích bez programu zařadit novou položku Festival českého umění a kultury 2004 v Německu ve výši 5 milionů korun. O tuto položku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Krátké zdůvodnění. Domnívám se, že prezentace české kultury a České republiky v zahraničí je více než potřebná. Mnohokrát to odůvodňujeme, mnohokrát o tom hovoříme. Myslím si, že není důstojné, aby takovouto prezentaci České republiky a české kultury, českého divadla financoval v zahraničí jenom náš zahraniční partner, to znamená Spolková republika Německo. Myslím si, že Česká republika těch 5 milionů má.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Vlastimil Aubrecht, připraví se pan poslanec František Beneš.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, mám dva krátké pozměňovací návrhy.

První - převod finanční částky ve výši 25 milionů z kapitoly VPS do kapitoly Ministerstva zdravotnictví č. 235 210 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního zdravotnictví, Nemocnice s poliklinikou Teplice, magnetická rezonance.

Druhý pozměňovací návrh mám ve variantách. Varianta A - převod 40 milionů z VPS na město Most, rekonstrukce objektu Zahražany pro potřeby vysokého školství, v závorce můžeme říci Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Varianta B je obdobný text, pouze částka je 25 milionů.

Jenom krátké zdůvodnění. Problém zdravotnictví na severu Čech je asi znám, problém vysokého školství je ještě větší problém. Nemůže dojít k restrukturalizaci daného území bez zvýšení úrovně vzdělanosti.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má pan poslanec František Beneš. Připraví se pan poslanec Rudolf Tomíček.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl také jeden pozměňovací návrh. Doufám, že bude jiný než většina těch, které jsme slyšeli. Nebude to návrh, který bude sahat do Všeobecné pokladní správy, a nebude to návrh, který bude plédovat pro regiony nebo místa nebo obce nebo konkrétní akce.

Navrhuji snížit běžné výdaje v kapitole 303 Senát o 100 milionů korun. Navrhuji, abychom tyto prostředky variantně použili za prvé na zvýšení běžných výdajů v kapitole 314 Ministerstva vnitra, a to na informatizaci veřejné správy o 40 milionů, a dále abychom povolili snížení příjmů v kapitole 346 Český úřad zeměměřický a katastrální o 60 milionů korun. To je první varianta. Druhá varianta je, abychom zvýšili běžné výdaje v kapitole 314 Ministerstva vnitra na informatizaci veřejné správy o 100 milionů korun.

Krátké zdůvodnění. Zvedl jsem návrhy, které prošly výbory. Zvedl jsem je proto, že v rozpočtovém výboru neuspěly. Myslím si, že oba dva návrhy, které jsem zde prezentoval, jsou velmi prospěšné. První návrh na informatizaci veřejné správy pomáhá krajským úřadům. Druhý návrh pomáhá obcím, protože obce budou poté dostávat data z katastrálních úřadů aktuální a zdarma bez problémů.

Děkuji vám za pozornost. Doufám a věřím v podporu těchto návrhů.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má pan poslanec Rudolf Tomíček. Připraví se pan poslanec Oldřich Vojíř.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, nestojím tady častokrát při této příležitosti, ve své podstatě podruhé za celou dobu, co jsem v Poslanecké sněmovně, nicméně je tady jeden malý problém, který bych strašně rád vyřešil. Je to otázka opravy, nebo respektive rekonstrukce Základní školy v malé obci Bochov na Karlovarsku. Už několik let se tam snaží o opravu, nicméně vždy se tento požadavek někde cestou k definitivnímu schválení vytratil.

Požaduji 10 milionů korun na rok 2004 uvolnit z vládní rozpočtové rezervy pro Ministerstvo školství na tuto rekonstrukci.

Tato Základní škola v obci Bochov slouží dvaceti obcím a třinácti osadám. Je to skutečně spádová škola. Byla postavena v roce 1980. Samozřejmě jak tehdejší konstrukce, tak i současný technický stav neodpovídá vůbec ani hygienickým, ani bezpečnostním požadavkům podle vyhlášky 108/2001 Sbírky. Samozřejmě částka je trochu vyšší na celkovou rekonstrukci školy. Ale samozřejmě se bude něco muset dát i v roce 2005. V každém případě ale, protože se jedná o malou obec, není schopna obec Bochov jakýmkoliv způsobem finance zajistit sama.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má pan poslanec Oldřich Vojíř. Připraví se pan poslanec Miroslav Ouzký.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážená paní předsedající, pane ministře, členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych předložil čtyři návrhy úpravy státního rozpočtu pro rok 2004. Obdržel jsem tyto čtyři návrhy, které pocházejí z Ústeckého kraje. A tak mi dovolte, abych je za sebou navrhl.

Za prvé. Doplnit kapitolu VPS program 398 810 Dotace poskytované obcím, a to o projekt pro město Most, účelová dotace na rekonstrukci budovy hospicu ve výši 10 milionů korun. V tomto případě, pokud by došlo ke schválení tohoto pozměňovacího návrhu, tak by město Most rovněž participovalo přibližně stejnou částkou a mohla by být zrekonstruována tato budova, která slouží pro již v podstatě nevyléčitelné osoby, které chtějí důstojně dožít svůj život. To na straně navýšení této kapitoly. Proti tomu snížit částku o stejnou hodnotu, to znamená ve výši 10 miliónů korun, z kapitoly Dluhová služba.

Za druhé. Doplnit kapitolu VPS program 398 810 Dotace poskytované obcím, a to na projekt pro město Litvínov, rekonstrukce hokejové haly ve výši 15 milionů korun, a snížit oproti tomu částku o stejnou hodnotu, to znamená 15 milionů korun, v kapitole Dluhová služba. Pokud bude tato částka uvolněna ze státního rozpočtu, může dojít k rekonstrukci ledové plochy, která slouží již více jak deset let a skutečně vyžaduje investici, která by tuto plochu zmodernizovala.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP